13. mája 2024

To najlepšie a najhoršie z EUROVÍZIE 2023. Aj Slovensko má svoje zastúpenie!

0

Zásobte sa šampanským, vyleštite discoguľu a nasaďte si flitre – je čas na veľké finále 67. ročníka speváckej súťaže Eurovízia! Presne tak, ľudia. Po dvoch semifinále, sa v sobotu uskutoční záverečná súťaž Eurovízie, v ktorej sa proti sebe postaví 25 krajín kontinentu – a z nejakého dôvodu aj Austrália. 

Eurovízia je pesničková súťaž  založená po druhej svetovej vojne ako alternatíva k tretej svetovej vojne; krajiny vyberú víťaza tak, že každá udelí sériu bodov svojim favoritom v živom hlasovaní po všetkých predstaveniach, informuje Breitbart.

Semifinálová fáza, ktorá sa konala v utorok a v stredu tento týždeň, nás priviedla až do víkendového finále.

Po prvýkrát môžu v súťaži hlasovať ľudia z nezúčastnených krajín. Verejné hlasovanie bude spojené s rozhodnutiami porôt zo zúčastnených krajín tvorených profesionálmi hudobného priemyslu, pripomína POLITICO.

Slovensku chýbajú peniaze

Slovensko ani tento rok neposlalo na Eurovision Song Contest svojho oficiálneho zástupcu, no v sobotnom finále vystúpi aj Slovenka. Dievčenská skupina Vesna, ktorej súčasťou je aj Slovenka Tereza Čepková, sa prebojovala so skladbou My Sister’s Crown do finále Eurovízie.

Vesna tvrdí, že na Eurovízii chce prezentovať nie len Česko, ale aj slovanstvo. Členkami skupiny sú totiž okrem Češiek a Slovenky aj Ruska a Bulharka.

Stále politicky zaťažená súťaž – Ukrajina víťazí vždy, keď je napadnutá

Vzhľadom na povahu pôvodu súťaže má Eurovízia pravidlo, ktoré zakazuje otvorene politické vyhlásenia a odrádza od politického hlasovania. Takmer žiadna krajina nerešpektuje toto pravidlo, čo viedlo k vylúčeniu Ruska  z minuloročného ročníka a konečnému víťazstvu Ukrajiny (Ukrajina naposledy zvíťazila v roku 2014, keď ju Rusko naposledy napadlo).

Slovenia entrant Joker Out celebrate getting through to the final during the semi-final 2 of Eurovision Song Contest at the M&S Bank Arena in Liverpool. Picture date: Thursday May 11, 2023. (Photo by Aaron Chown/PA Images via Getty Images)

Slovinský účastník Joker Out oslavuje postup do finále počas 2. semifinále Eurovision Song Contest v M&S Bank Arena v Liverpoole. Foto: Getty Images

Keďže Ukrajina v súčasnosti prechádza ruskou inváziou, tohtoročnú súťaž hostí Liverpool v Anglicku. Všetky krajiny si vyberajú svoje príspevky nezávisle, aj keď niektoré roky majú zastrešujúci tón, ktorý určuje náladu celej udalosti. Tento rok bola téma očividne „strašidelná“, keďže mnohé krajiny poslali príspevky so znervózňujúcimi, zamračenými, temnými, nahnevanými alebo namyslenými umelcami. Niektoré zo „strašidelných“ záznamov, najmä rozhodnutie Rakúska poslať pieseň o posadnutí duchmi (pozri nižšie), boli jednoducho divné.

Nižšie je uvedený zoznam všetkých skladieb, ktoré si v roku 2023 v súťaži Eurovision Song Contest nemôžete nechať ujsť, či už v dobrom alebo zlom.

Vyhrá: Švédsko – Loreen, „Tettoo“

Loreen už má na svojom konte korunku Eurovízie, keď vyhrala v roku 2012 s dramatickou tanečnou skladbou „ Euphoria “ a Švédsko vyhralo súťaž šesťkrát, čo je viac ako ktorákoľvek iná krajina okrem Írska. Bookmakeri vo veľkom vsádzajú na Loreen, že to opäť „dá“, aj keď verejnosť stále pociťuje obrovské politické sympatie k Ukrajine.

Bohužiaľ, „Tattoo“ je v podstate horšou verziou „Euphoria“ vo všetkých smeroch a, odhliadnuc od nadvlády švédskeho popu, si nezaslúži vyhrať nad niekoľkými ďalšími skutočne jedinečnými a vzrušujúcimi položkami. Vyzerá to tak, že Švédsko jednoducho dúfa, že všetci zabudli na „eufóriu“ a nevšimnú si, že Loreen omieľa svoju unavenú rutinu tanca tai-chi s ešte menšou energiou ako prvýkrát, keď všetko, čo urobila, boli tri minúty bitky a kriku. 

Mal by vyhrať: Fínsko – Wrapper, „Cha Cha Cha“

Keď to budete počúvať, všimnite si, že tento muž spieva o tom, že si na konci dlhého pracovného týždňa dá riadnu piña coladu.

Všetko o tom len kričí (a myslím to vážne – výkriky ) EUROVÍZIA – hlúpy účes, texty o tom, že sa pre zmenu cítime oslobodený, aby sme sa bavili, maniakálny výkrik nad techno beatom z roku 1997. Je to zábavné, nemožno ho obviniť že porušuje pravidlo „bez politiky“ a bude starnúť s gráciou – ako opäť niečo, čo už znie 20 rokov – a veľmi dobre to reprezentuje fínsku tradíciu posielať hlasných, zdanlivo nahnevaných mužov, aby kričali na pesničkovej súťaži.

Zvyšok najlepších
Ukrajina – Tvorchi, „Ocelové srdce“

Ukrajina, úradujúci šampióni, možno vyhrala minulý rok ako politické vyhlásenie proti ruskej invázii, ale Kyjev neustále dodáva niektoré z najoriginálnejších a najvzrušujúcejších materiálov Eurovízie. „Srdce z ocele“ uspelo, pretože má politické posolstvo – „nepodpisujeme žiadne prímerie“, ktoré je zrejmé len v politickom kontexte. 

Na rozdiel od ostatných uchádzačov nižšie, žiadny z textov v skutočnosti neporušuje pravidlo „bez politiky“, pretože pieseň je dosť inteligentná na to, aby nemusela. Keď Tvorchi hovorí o zdvíhaní „prostredníkov“, publikum vie, že je namierené na Rusko bez toho, aby to bolo vysvetlené.

Austrália – Voyager, „Promise“

Vieme, že Austrália by tu ani nemala byť, ale krajina pravidelne posiela do súťaže jedny z najlepších výkonov od jej oficiálneho vstupu v roku 2016. Eurovízia vpustila Austráliu, mimochodom, kvôli čírej vášni, ktorú má krajina pre súťaž. 

„Promise“ je perfektná skladba Eurovízie v tom, že pochádza z 80-tych rokov minulého storočia a zdá sa, že text hovorí o vystupovaní alebo účasti na Eurovízii po dlhom období izolácie a zahŕňa viacero žánrov, ktoré sa veľmi prudko menia. Áno, za dve minúty sa bezdôvodne stane metalovou piesňou.

Srbsko – Luke Black, „Samo Mi Se Spava“

„Samo Mi Se Spava“ si zaslúži miesto v zozname najlepších, pretože je to tiež politická pieseň. Srbsko je jedným z najbližších spojencov Ruska v Európe a poslalo gothickú pieseň. „Samo mi se spava“ znamená „Chcem len spať“ a bez kontextu by pieseň vyzerala len ako náladová tínedžerská gotická fantázia, ale dvojitý význam ju robí mimoriadne zaujímavou. Bonusové body za zábavné postapokalyptické vizuály a klasické východoeurópske syntetizátory Eurovízie.

Rakúsko – Teya & Salena, „Kto do pekla je Edgar?“

Dlho sme váhali medzi umiestnením tohto na zoznam najlepších alebo najhorších a nakoniec sme sa rozhodli, že zaklincovanie tohto tanca medzi nepozerateľne krkolomné a legitímne zábavné je to, o čom je Eurovízia. Nie je úplne jasné, prečo sa Rakúsko rozhodlo poslať pieseň o posadnutí duchom Edgara Allena Poea (ktorý bol z Baltimoru, nie z Rakúska), alebo prečo je pieseň optimistická elektro skladba. 

Mala by prehrať – mala byť diskvalifikovaná, naozaj
Chorvátsko – nech 3, „Mama ŠČ!“

Let 3 je očividne legendárna chorvátska punková kapela s históriou pseudoanarchistických politických piesní a živých vystúpení s rozsiahlou nahotou a obscénnymi sexuálnymi vystúpeniami, čo z nich robí absolútne hroznú voľbu pre rodinnú apolitickú pesničkovú súťaž. A predsa sú tu a spievajú pieseň o tom, akí sú fašisti zlí, hádam? Pozor, ak Volodymyr Zelenskyj nemôže požiadať o zbrane na Eurovízii, týmto chlapom by tiež nemalo byť dovolené porušiť pravidlo „bez politiky“. Vo videu a na živom vystúpení sa kapela objavuje oblečená v … nacistických uniformách? Hudba, ako pri všetkom punku, sa nedá počúvať a vizuál je veľmi nepríjemný. Je nám ľúto, ak ste si to pozreli.

Zvyšok najhoršieho
Švédsko – Loreen, „Tetovanie“

Zo všetkých vyššie uvedených dôvodov, najmä preto, že  sme túto show už všetci videli , túto preskočte.

Švajčiarsko – Remo Forrer, „Watergun“

Kňučiaca, unavená protivojnová pieseň, ktorá nevyjadruje to, čo srbské „Samo Mi Se Spava“ tak pútavo robí. Eurovízia je „podívaná“, nie terapeutická relácia – prineste si nejaké techno alebo vyriešte svoje problémy niekde inde!

Grécko – Victor Vernicos, „Čo hovoria“
Cyprus – Andrew Lambrou, „Zlomiť zlomené srdce“

Grécko sa ani nedostalo do finále, ale dávame ich dokopy, pretože ich v skutočnosti nevieme rozlíšiť, čo by vám malo povedať naozaj všetko, čo potrebujete vedieť. Obe sú náladové baladické vystúpenia svalnatých mladíkov s melódiami, ktoré naozaj nikam nevedú, a generickými textami. Obidve cítia extrémne nízke úsilie – prinajmenšom Švajčiarsko išlo do roztrhnutia naplno – a predstavujú podradné prejavy európskej mužskej vojnovej únavy vyjadrenej v mnohých ďalších príspevkoch.

Nemecko – Pán stratených, „Krv a lesk“

Pripadá nám to ako nešikovný pokus o znovuvytvorenie kúzla víťaza z roku 2021, „ Zitti e Buoni “ od talianskeho Måneskina, s extra kúskom elegancie drag queen. Drag queen chic je na Eurovízii vždy vítaný, ale zlyháva, pretože sa zdá, že nevie, čo to je. Je to gay hymna alebo metalový banger? Neprináša ani bytie. Hudba jednoducho nie je dosť dobrá na to, aby zodpovedala prehnaným vizuálom alebo prísľubu splynutia žánrov.

Portugalsko – Mimicat, „Ai Coração“

Len o niečo optimistickejšie ako pochmúrne balady Portugalsko zvykne posielať na Eurovíziu, ale nie natoľko, aby sa vyhlo zoznamu najhorších v mimoriadne konkurenčnom roku. O týždeň si na to nikto nespomenie.

Čestné uznanie: Najlepší spev
Rumunsko – Theodor Andrei, „DGT (vypnuté a zapnuté)“

Verte nám, rovnako ako vy, keď sme videli niečo, čo vyzeralo ako hlúpe dieťa s ukecaným protivojnovým odkazom na hrudi, čakali som to najhoršie. Rumunsko však na Eurovízii urobilo to najudatnejšie, čo môže ktorákoľvek krajina urobiť: poslať talentovaného speváka. Okrem niektorých dám v spodnej bielizni a vizualizéra iTunes z roku 2006, jediné, čo Theodor Andrei (stredoškolák ! ) priniesol do súťaže, bol jeho hlas. 

Malo to stačiť: chrapľavý, úžasný rozsah a perfektný pre náladový motív Jamesa Bonda, ktorý si „DGT“ vyžaduje. Nebolo – Rumunsko sa nedostalo zo semifinálovej fázy – ale nemôžeme si pomôcť, iba dúfať, že tento mladý muž bude mať v budúcnosti dlhú kariéru a pár ďalších vystúpení na Eurovízii.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *