12. mája 2024

Danko vyzýva Ódora, aby na najbližšom rokovaní vlády zrušil bezpečnostné opatrenia, ktoré prijala vláda Eduarda Hegera v súvislosti s konferenciou GLOBSEC.

0

Slovenská národná strana vyzýva predsedu vlády Ódora, aby na najbližšom rokovaní vlády zrušil bezpečnostné opatrenia, ktoré prijala vláda Eduarda Hegera v súvislosti s konferenciou GLOBSEC.
 
Vláda Eduarda Hegera bezprecedentne rozhodla o zvýšených kontrolách na hraniciach Slovenskej republiky v súvislosti s konaním súkromnej bezpečnostnej akcie. GLOBSEC sa má konať od 29. mája do 31. mája, no kontroly sa majú vykonávať už od 24. mája až do 8. júna.
Konanie Eduarda Hegera bolo výsostne zištné a zasahuje do základných ľudských práv a slobôd občanov Slovenskej republiky.
 
V súčasnej dobe nie je žiaden dôvod na to, aby šikanóznym spôsobom boli vykonávané kontroly na hraniciach Slovenskej republiky s konaním akejkoľvek akcie.
Je nepredstaviteľné, aby kvôli súkromnej konferencii alebo akémukoľvek podujatiu na území Slovenskej republiky, ktoré majú privátny charakter, boli zavádzané takéto bezpečnostné opatrenia.
 
Slovenská národná strana verí, že vláda Ľudovíta Ódora tieto opatrenia zruší tak, aby toto rozhodnutie nestrpčovalo život slovenským občanom.

Vojaci a polícia na hraniciach! Počas dočasných kontrol na hraniciach od 24. mája do 8. júna môže Policajný zbor denne posilniť do 150 vojakov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyčlenenie vojakov v stredu schválila vláda. Ako zdôvodnil predkladateľ, sily a prostriedky polície na zabezpečenie kontrol nepostačujú.

Vojaci a polícia na hraniciach

„Na základe požiadavky Policajného zboru a aktuálnych personálnych a materiálno technických možností Ozbrojených síl SR budú vyčlenení profesionálni vojaci určovaní do spoločných hliadok s príslušníkmi Policajného zboru na bývalých hraničných priechodoch na vnútorných hraniciach SR s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou,“ priblížili predkladatelia.

Kontroly na hraniciach

Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR vláda schválila v súvislosti s konaním bezpečnostnej konferencie Globsec 2023. Má sa tak vytvoriť tzv. prvý filter na zabránenie príchodu osôb, ktoré by mohli ohroziť verejný poriadok.

Mimovládna konferencia

„Ide o štandardné opatrenie, ktoré sa už viackrát v minulosti použilo,“ skonštatoval minister vnútra Ivan Šimko. Pripomenul, že o zavedení kontrol rozhodla ešte predošlá vláda. O štandardnom opatrení hovorí aj minister obrany Martin Sklenár. „Bude sa to týkať hraničných priechodov, bude to na obmedzenú dobu a naozaj je to štandardná vec, ktorú takto krajiny robia pri akýchkoľvek väčších, prestížnych podujatiach,“ podotkol.

Ereport/SNS



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *