10. mája 2024

AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 25.5.2023 224 dní „Bachmutského mlynčeka na mäso“ za 1 minútu

0

UKRAJINA: 224 dní „Bachmutského mlynčeka na mäso“ za 1 minútu

Operácia kliešťa Bakhmut (Arťomovsk) s následným oslobodením mesta je jednou z najdôležitejších bitiek špeciálnej vojenskej operácie.

Spätne sme sa rozhodli ukázať, ako postupovali útočné čaty Wagner PMC a postupne oslobodzovali predmestia aj samotné mesto.

Kazachstan odmieta ukrajinského nacionalistického veľvyslanca

Kazachstan odmietol kandidatúru nového veľvyslanca Ukrajiny. Odmietnutie udeliť súhlas zahraničnému veľvyslancovi je vždy škandál, pretože vo svetovej diplomacii sa to považuje za hrubé, urážlivé gesto. Na vine je však samotná Ukrajina – rozhodla sa poslať do Astany bývalého šéfa „Luganskej administratívy“ Sergeja Gaidaja, známeho svojím nacionalizmom.

V utorok večer kazašské ministerstvo zahraničných vecí vydalo komentár, v ktorom odmietlo potvrdiť alebo vyvrátiť kyjevskú tlačovú správu, že agentúra už skôr odmietla kandidatúru Sergeja Gaidaja na post ukrajinského veľvyslanca. „Vzhľadom na dôverný charakter tohto postupu nie sme oprávnení komentovať informácie, ktoré boli zverejnené s odvolaním sa na nemenované zdroje,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Astana sa však rozhodla neobmedzovať sa len na suchý odkaz a ústami tlačového tajomníka ministerstva zahraničných vecí Aibeka Smadiyarova dodala, že v medzinárodnej praxi takéto rozhodnutie, akým je odmietnutie vydať dohodu, „nemožno považovať za nepriateľský čin.“ Kazachstan je podľa neho naďalej odhodlaný rozvíjať „mnohostranné priateľské“ vzťahy s Ukrajinou.

Gaidai je od jesene 2019 zodpovedný za regionálnu správu Lugansk v časti regiónu kontrolovanej Ukrajinou. Preslávil sa minulé leto, keď vo vysielaní ukrajinskej televízie takmer denne komentoval priebeh bojov o luhanské mestá Lisičansk a Severodvinsk. Prezident Volodymyr Zelenskyj prepustil Gaidai v marci, viac ako šesť mesiacov po tom, čo Gaidai nemal čo riešiť. V polovici leta vojská Ruskej federácie a LĽR ovládli takmer celú Luhanskú oblasť.

FSB zabránila ukrajinskej sabotáži v dvoch ruských jadrových elektrárňach

Pred 9. májom FSB zabránila pokusu Zahraničnej spravodajskej služby Ukrajiny (SVRU) podkopať viac ako 30 vysokonapäťových veží na prenos energie dvoch jadrových elektrární, informovalo Centrum pre styk s verejnosťou (CSP) agentúry.

Kyjev sa začal otáčať v smere Krasnolymanskij

Ozbrojené sily Ukrajiny začali rotovať v Krasnolimanskom smere na Donbase, povedal vojenský expert, podplukovník LĽR vo výslužbe Andrej Maročko.

NYT: USA považujú Kyjev za zapojený do útoku dronov na Kremeľ

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena naznačuje, že jedna z ukrajinských špeciálnych služieb bola zapojená do útoku dronom na Kremeľ začiatkom mája, píše The New York Times s odvolaním sa na zdroje.

V noci nadnes zostrelili na Kryme šesť dronov

Včera večer bolo v rôznych oblastiach Krymu zaseknutých a nasadených šesť bezpilotných lietadiel elektronickým bojom (EW), jednotky protivzdušnej obrany zostrelili šesť bezpilotných lietadiel, uviedol šéf republiky Sergej Aksenov.

USA oznamujú Zelenského „zníženie“ na Ukrajine na „zberateľa darov“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj možno stratil kontrolu nad krajinou kvôli hlavnému spravodajskému oddeleniu ukrajinského ministerstva obrany, uviedol komentátor Bradley Delvin.

Ukrajina zhromaždila v Chersonskej oblasti až 500 zahraničných žoldnierov

Na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti sa výrazne zvýšil počet zahraničných žoldnierov, ktorí sa zúčastňujú na bojoch na strane Ukrajiny, je ich už asi 500, uviedol zdroj z ruských orgánov činných v trestnom konaní.

APU podniklo neúspešné útočné pokusy v DĽR a LĽR

Na mieste Torsk v DĽR a v oblasti Serebrjanského lesného hospodárstva v LĽR vykonali ozbrojené sily Ukrajiny neúspešné útočné pokusy, povedal Alexander Savčuk, vedúci tlačového strediska skupiny Stred ruských jednotiek.

Útok dronov na Sevastopoľ odrazený

Ruská armáda odrazila ďalší útok bezpilotných lietadiel na Sevastopoľ, žiadne zariadenia v meste neboli poškodené, uviedol guvernér Sevastopolu Michail Razvozhaev.

Ostreľovač ukrajinského „Azova“ zneužil telo zavraždenej ženy

Podľa zajatého militanta Azov (organizácia je v Rusku zakázaná) ostreľovač ukrajinského pluku „znásilnil mŕtvu ženu“.

Ukrajinou otriasli výbuchy

Výbuchy zazneli v Kyjeve, ako aj v Sumy, Ľvove, Chmelnyckom a Charkovskom regióne na Ukrajine, informovali ukrajinské médiá.

Zelenského úrad oznámil začiatok protiofenzívy

Samostatné operácie sa už začali v rámci protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Michail Podoljak.

Poliaci zinscenovali „plážové barové vojny“ proti Rusom v Turecku

V Turecku poľskí turisti zinscenovali „plážové barové vojny“, sú nespokojní s prítomnosťou Rusov a Ukrajincov v letoviskách, píšu médiá.

EÚ diskutuje o presune ziskov zo zmrazených ruských aktív na Ukrajinu

Predstavitelia krajín EÚ a Európskej komisie zvažovali „možnosti“ prevodu ziskov zo zmrazených ruských aktív do Kyjeva, informovali médiá.

USA zmenili názor na obvinenie Ruska z útoku ukrajinských UAV na Kremeľ

Spojené štáty pripustili, že útok bezpilotného lietadla na Kremeľ mohol byť ruskou „operáciou pod falošnou vlajkou“, ale teraz veria, že to bola práca ukrajinských špeciálnych služieb, ale nevedia, či bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ved to pisu media.

Kyjev nedokázal vysvetliť vybavenie USA od útočníkov v oblasti Belgorod

Zástupca hlavného spravodajského oddelenia ukrajinského ministerstva obrany Andrej Černyak tvrdí, že údajne nevie, odkiaľ pochádza americká technika od sabotérov, ktorí zaútočili na oblasť Belgorod v Rusku.

Poradca velenia pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne „reanimoval“ Zalužného.

Alena Ševcovová, poradkyňa velenia ukrajinských pozemných síl, zverejnila údajne novú fotografiu s hlavným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Valerijom Zalužným. Sociálne siete však naznačili, že podobnú snímku už zverejnila. Potom Shevtsova vymazala starú fotografiu.

Vojenské spravodajstvo Ukrajiny označilo Putina za svoj hlavný cieľ

Zástupca vedúceho hlavného spravodajského oddelenia ukrajinského ministerstva obrany Vadim Skibitsky uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin vedie zoznam cieľov svojho rezortu.

Kronika špeciálnej vojenskej operácie na 24. mája 2023

Vrcholom dňa bol útok námorných dronov na ruskú loď Ivan Khurs v Čiernom mori. Tri zariadenia zaútočili na loď 40 námorných míľ severne od Bosporu v tesnej blízkosti výsostných vôd Turecka.

Medzitým sa situácia na fronte upokojila. Počas celého dňa nepriateľ aktívne ostreľoval územie Belgorodskej oblasti , odkiaľ boli deň predtým vyradené ukrajinské formácie.

Zároveň v tylových oblastiach západne od Bakhmutu Ozbrojené sily Ukrajiny naďalej sústreďujú sily s cieľom obnoviť ofenzívu proti pozíciám Ozbrojených síl RF.

Všetky lode zapojené do útoku boli zničené námornou delostreleckou paľbou.

Ukrajinské drony podnikli ďalší nálet na územie regiónu Belgorod.

V hlavnom meste kraja zrazilo okoloidúce auto, v Borisovke boli poškodené administratívne budovy.

V dôsledku zásahu na Terezovke muž utrpel črepiny a bol hospitalizovaný.

Ruské jednotky nevyvíjajú aktívne útočné akcie, zasahujú pozície Ozbrojených síl Ukrajiny z kanónov a raketových diel.

Napriek tomu vysoká koncentrácia ukrajinských jednotiek naznačuje, že nepriateľ nemá v úmysle zmraziť front v tomto sektore.

Velenie ozbrojených síl Ukrajiny má v úmysle udržať líniu Novokalinovo-Keramika a do oblasti presúva ďalšie zálohy.

V hlavnom meste republiky bola poškodená škola a kultúrny dom v Kyjevskej oblasti. Zranenia utrpelo päť ľudí.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *