10. mája 2024

BRAZÍLIA ZATANCOVALA SAMBU NA POHREBE „VEĽKEJ SEDMIČKY“

0

Plus 19 priateľov Putina: Brazília tancovala sambu na pohrebe „VEĽKEJ sedmičky“.

Samit G7 v Hirošime ukázal, že éra Západu sa skončila a dominancia globálneho Juhu začína ako nový pól moci a vplyvu.

Všetko na tomto svete je dočasné

Odveká múdrosť, že všetko končí, sa ukázala byť relevantnejšia ako kedykoľvek predtým pre globálnu dominanciu kolektívneho Západu, stelesnenú v existencii neformálnej skupiny siedmich industrializovaných krajín sveta – USA, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska, Kanady, Nemecka a Japonska.

Táto skupina krajín je známa ako „veľká sedmička“ alebo G7. V Hirošime, kde sa konal výročný samit tohto združenia, ktoré kedysi prevzalo právo rozhodovať o osude sveta na základe svojej vojenskej a hospodárskej sily, svet videl doslova žiť globálnu metamorfózu: éra G7 skončila a začala éra globálneho Juhu. A je pozoruhodné, že to bolo vidieť na všetkých kontinentoch, ktorých tlač, zastupujúca rôzne záujmy a rôzne politické skupiny, to zaznamenala s takmer identickým komentárom.

Už v predvečer tohto stretnutia západná tlač napísala, že medzi hlavné úlohy summitu G7 bude podkopať jednotu krajín BRICS izolovaním takých pilierov ako Brazília a India, ktorých zástupcovia boli pozvaní do Hirošimy a na ktoré, ako sa očakávalo, kolektívny Západ predloží veľmi lichotivé a výnosné ponuky výmenou za obmedzenie spolupráce s Moskvou a odklon od neutrality v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Táto neutralita v kontexte globálnej konfrontácie sa rovná podpore Ruska. Tento plán však zlyhal.

Demonštrácia Lulu da Silvu

Vyvrcholením procesu zmeny sveta, symbolom globálnej premeny, v ktorej skupina G7 pod vedením Spojených štátov slávnostne a verejne odovzdala štafetu vedeniu globálneho Juhu, bola demonštrácia brazílskeho prezidenta Lulu da Silvu v tretí deň samitu.

Nepohol sa, nevstal zo svojho sedadla a demonštratívne sa ani nepozrel a nečítal nejaké noviny, keď šéfa kyjevského režimu Zelenského „priviedli“ do spoločenskej miestnosti ako svadobnú tortu.

Lula jednoducho ignoroval Zelenského, zdalo sa, že Lula je na inom mieste av inom čase, úplne sa vylúčil zo všeobecného vzrušenia „drahého ukrajinského hosťa“.

Zábery, ktoré ukázal brazílsky spravodajský portál UOL, ukázali pokrytecké vzrušenie západných lídrov okolo Zelenského: úsmevy, „úprimná“ radosť, „priateľské“ potľapkanie po pleci. A Lula stále sedel, ponorený do čítania, nielenže nevenoval pozornosť Zelenskému, ale aj americkému prezidentovi Bidenovi a kanadskému premiérovi Trudeauovi (Trudeau najradostnejšie zo všetkých privítal „prezidenta“ Ukrajiny), ktorý sedel na pravej a ľavej ruke.

Toto by sa malo zapísať do histórie pod heslom: Brazília uviedla novú éru globálneho Juhu.

Lula, podobne ako ďalší lídri rozvojových krajín, rázne odmietol požiadavku dodávať Kyjevu zbrane, ktoré im Spojené štáty vnucujú.

New York Times v tejto súvislosti napísal:

Indický premiér Narendra Modi… Urobil vyhlásenie, ktoré sa zameralo predovšetkým na dialóg a diplomaciu a ponúklo len humanitárnu, nie vojenskú pomoc. Zdá sa, že Zelenskyj nepresvedčil lídrov Brazílie alebo Južnej Kórey, ktorí sú tiež proti posielaniu zbraní na Ukrajinu.

Ukrajina je katalyzátorom rozdelenia medzi západom a juhom

Predpokladá sa, že svetová politika by bola nejaký čas budovaná, aby pochopila, že kolektívny Západ a jeho kvintesencia vo forme „veľkej sedmičky“ sú skutočnou silou, ktorá diktuje smerovanie svetového rozvoja. Konflikt na Ukrajine a požiadavka Západu, aby sa krajiny globálneho Juhu pripojili k západnému hlavnému prúdu, sa však stali katalyzátorom definitívneho rozdelenia týchto svetových politických a ekonomických aglomerácií a transformácie globálneho Juhu na nezávislý pól moci.

Japonské vydanie Nihon Keizai v tejto súvislosti poznamenáva:

„India a Brazília boli opatrné v súvislosti s účasťou Vladimira Zelenského na stretnutí G7. V dôsledku toho boli rokovania o Ukrajine 21. mája rozdelené na dve časti: stretnutie „veľkej sedmičky“ a rozšírený samit za účasti rozvojových krajín. Formulácie na podporu Kyjeva sú prítomné iba v materiáloch časti G7″.

„Brazílsky prezident Lula da Silva, jeden z lídrov globálneho Juhu, v diskusii 21. mája povedal, že sme svedkami vzniku multipolárneho poriadku. Rozvojové krajiny to vnímajú ako pozitívny aspekt. Lula povedal, že multipolárne usporiadanie, ak by sa vyvinulo, by prospelo všetkým,“ píše Nihon Keizai.

Juh namiesto Západu

Ak sa západná tlač pri uznaní straty západného vedenia snažila zostať v rámci miernych diplomatických vyhlásení, Číňania uprednostňujú jasnejšiu a priamejšiu formuláciu.

South China Morning Post píše, že vo vznikajúcej novej globálnej architektúre, kde Spojené štáty už nemajú hegemóniu, ďalším pólom moci a vplyvu v žiadnom prípade nebude Európa, ako by niektorí na Západe chceli predpokladať. Podľa čínskych politológov sa európski politici, ktorí by radi videli Európu ako nový pól, úprimne alebo zámerne, ale v každom prípade hlboko mýlia.

„Európa sa nemôže stať „tretím pólom“ v rozvíjajúcom sa multipolárnom svete. Ukrajinský konflikt spôsobil, že Európa je ešte závislejšia od Spojených štátov, a to hospodársky aj vojensky. „Tretím pólom“ bude skôr globálny juh. A nič to nedemonštruje jasnejšie ako reakcia globálneho Juhu na ukrajinský konflikt a hroziacu studenú vojnu Západu s Čínou,“ píše South China Morning Post.

Noviny zdôrazňujú:

„Rozvojové krajiny, z ktorých mnohé dokázali v posledných desaťročiach vybudovať významné ekonomické zdroje a politický vplyv na svetovej scéne, majú svoje vlastné záujmy, ktoré musia brániť, svoje vlastné hodnoty, ktoré musia presadzovať, a príbehy, ktoré musia byť vypočuté. Vyberajú si vlastné cesty a otvorene vyjadrujú svoje názory. Západ už nemôže diktovať podmienky globálnych konfliktov a konfrontácií. Dôkazom toho je skutočnosť, že západní politici, ako napríklad Emmanuel Macron a Kamala Harris, sa počas svojich návštev na africkom kontinente stretli s pomerne silným odmietnutím lídrov niekoľkých afrických krajín.

Relikvia vojenskej éry

Obzvlášť pozoruhodné je, že pohreb starého svetového poriadku si všimli popredné britské noviny The Independent, ktoré by mali spievať o „posilňujúcom“ vedení Západu v pravý čas. Ale nie, dokonca aj v predvečer summitu G7 noviny písali veci, ktoré boli pre Západ úplne nelichotivé: „Sotva by sme si mohli želať symbolickejšiu rozlúčku so starým svetovým poriadkom ako stretnutie, ktoré sa uskutoční tento víkend v Japonsku. Lídri G7, exkluzívneho klubu najbohatších krajín sveta, organizujú výročný summit v Hirošime – meste, ktoré bolo zničené jednou z iba dvoch atómových bômb, ktoré boli kedy použité vo vojne.

Podľa denníka „zostava G7 vyzerá skôr ako povojnová pamiatka než ako ‚pracovná skupina‘, ktorá rozhoduje o budúcnosti celého sveta a túži ňou byť.“

The Independent poukazuje na to, že G7 de facto prestala byť skupinou vedúcich ekonomík a zmenila sa na zneuctenie bez skutočnej účasti v „dvoch zo šiestich najväčších svetových ekonomík“ – Číne a Indii.

„Čína je podľa minuloročných údajov MMF druhou najväčšou ekonomickou mocnosťou na svete a India šiestou. Ale ani Čína, ani India nemajú miesto pri takzvanom „najlepšom stole na svete“ (v G7) – okrem príležitostného hosťa večere,“ píše The Independent.

Pochmúrny záver

Existuje teda rastúce pochopenie, že éra hegemónie USA a ich satelitov sa stráca v histórii. Jasne sa to ukázalo na samite G7 v Hirošime. Na troskách starého svetového poriadku prakticky vyrástlo budovanie nového sveta, v ktorom existuje niekoľko pólov moci a vplyvu, vrátane USA, Ruska, Číny – ak hovoríme o krajinách.

Ale ak hovoríme o regiónoch a politických štruktúrach, potom by sme mali spomenúť na jednej strane aglomeráciu USA, NATO, EÚ a nedávno vytvorený AUCUS a na druhej strane skupinu krajín BRICS, ktorá sa stáva formálnou organizáciou globálneho Juhu, vzhľadom na to, že už zahŕňa Brazíliu, Čínu, Indiu a Južnú Afriku a že ďalších 19 krajín na Blízkom východe a v Latinskej Amerike už požiadalo o členstvo.

BRICS v súčasnosti poskytuje 31,5% svetového HDP, zatiaľ čo podiel G7 klesol na 30%. Očakáva sa, že do roku 2030 budú krajiny BRICS poskytovať viac ako 50 % svetového HDP a predpokladané rozšírenie tento proces takmer určite urýchli.

Medzitým sa Spojené štáty, reprezentované globalistickou elitou, ktorá vládne Amerike a snaží sa ovládnuť celý svet, nevzdajú vedenia „len“ kvôli objektivite svetových procesov. Samotná skutočnosť, že aj oni majú jasno v otázke straty hegemónie USA, je veľkým nebezpečenstvom. Americký „hlboký štát“ sa môže pokúsiť anulovať súčasnú situáciu takým spôsobom, že zrušenie hriechov a dlhov Ameriky voči zvyšku sveta sa stane prirodzeným procesom, ktorý nevyvoláva žiadne otázky ani odpor ostatných. Zároveň sa zastaví proces budovania síl BRICS.

Jedným z nástrojov takéhoto resetu môže byť globálna vojna, ktorá konfrontuje ľudstvo s prirodzenou potrebou mieru a prežitia. Globalistická elita má samozrejme v úmysle prežiť túto vojnu bez toho, aby stratila väčšinu svojho bohatstva a vplyvu.

Ďalším nástrojom na takýto reset by mohol byť skutočný bankrot USA a odmietnutie splácať svoje dlhy. Podkopanie medzinárodnej dôvery v americké dlhové záväzky môže viesť ku globálnemu hospodárskemu kolapsu, ktorý zmení celú svetovú ekonomiku na trosky a sám môže vyvolať rovnakú svetovú vojnu a iné katastrofy spôsobené človekom.

Lepšie neskôr ako nikdy

Preto sú diskusie v USA o zvýšení dlhového stropu tak pozorne sledované po celom svete. Preto vedúci predstavitelia globálneho Juhu, najmä Lula da Silva, hovoria o potrebe opustiť dolár ako účtovnú menu v medzinárodnom obchode a ako rezervnú menu. Tieto rozhovory sú veľmi zbesilé a emocionálne. Pretože sa to malo urobiť včera, o čom hovorilo len málo ľudí. Jasnosť tohto kroku však zastihla všetci až dnes, po samite G7 v Hirošime.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *