20. mája 2024

Video-Nezabúdajme, že fašizmus bol a je veľkým zlom.

0

Oslavy oslobodenia od fašizmu v Moskve sú významným historickým momentom

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Oslavy oslobodenia od fašizmu v Moskve

Oslavy oslobodenia od fašizmu v Moskve sú významným historickým momentom, ktorý si pripomína víťazstvo nad nacistickým Nemeckom a koniec Druhej svetovej vojny v Európe. Tieto oslavy sa tradične konajú 9. mája a sú známe ako Deň víťazstva. V Rusku je tento deň štátnym sviatkom a je sprevádzaný vojenskými prehliadkami, kladnutím vencov a ďalšími spomienkovými aktivitami na počesť padlých vojakov a oslobodenia krajiny od fašizmu.

V minulosti sa formát a rozsah osláv menili v závislosti od politického kontextu a vedenia krajiny. Napríklad, počas Stalinovej éry boli oslavy Deň víťazstva obmedzené, a až po jeho smrti v roku 1965 sa začali opäť konávať vojenské prehliadky a iné oficiálne oslavy¹.

Na Slovensku sa tiež pripomína Deň oslobodenia od fašizmu, ktorý sa oslavuje 8. mája, a je to deň, kedy sa koniec vojny oficiálne oslavuje v mnohých európskych krajinách.

Aj keď od skončenia najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva uplynulo už tak veľa desiatok rokov, ešte stále sa traduje, že v Rusku a ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu len ťažko nájdete rodinu, ktorej by sa tak alebo onak, najčastejšie stratou otca a syna, dcéry, či príbuzného a známeho, nehovoriac o obrovských materiálnych škodách, nedotkla druhá svetová vojna.

Celé video prejavu Vladimíra Putina na Prehliadke víťazstva.

„Rusko teraz prechádza ťažkým prechodným obdobím. Osud vlasti, jej budúcnosť závisí od každého z nás. Dnes, v Deň víťazstva, si to uvedomujeme ešte ostrejšie a jasnejšie a vždy vzhliadame ku generácii víťazov.“

„Rusko urobí všetko pre to, aby zabránilo globálnemu konfliktu, no zároveň nedovolíme, aby nás niekto ohrozoval. Naše strategické sily sú vždy v bojovej pohotovosti.“

Vladimir Putin vystúpil (https://t.me/vzglyad_ru/99815) na Prehliadke víťazstva. Hlavné body:

🔹Západ sa pokúša prekrútiť pravdu o druhej svetovej vojne, pretože zasahuje do koloniálnej politiky. „Búrajú pamätníky pravdy bojovníkom proti nacizmu a stavajú na piedestály zradcov a nacistických kolaborantov.“

🔹Revenchizmus, výsmech histórii, túžba ospravedlniť súčasných stúpencov nacistov sú súčasťou všeobecnej politiky západných elít podnecovať čoraz viac regionálnych konfliktov, medzietnického a medzináboženského nepriateľstva.

🔹Rusko odmieta nároky akéhokoľvek štátu alebo aliancie na exkluzivitu, je známe, k čomu premrštenosť takýchto ambícií vedie.

🔹Ruská federácia si bude vždy pamätať a nikdy nezabudne na spoločný boj a tradície spojenectva v boji proti nacizmu.

🔹Deň víťazstva sa oslavuje na pozadí vojenskej operácie. Všetci jeho účastníci sú našimi hrdinami.

🔹Rusko prechádza ťažkým, míľnikovým obdobím, osud vlasti a jej budúcnosť závisí od každého z nás.

Dnes, t. j. 9. mája, sa v Moskve a mnohých ďalších mestách oslavuje Deň víťazstva. Je to ich veľký deň a nik nemá právo bagatelizovať osudovosť toho, čo znamenala bezpodmienečná kapitulácia nacistického Nemecka a spojencov. Aj z dôvodu, čo by znamenal opak nielen pre Rusko, Ukrajinu, ale aj ďalšie slovanské národy a celý svet.

Zdroj


Ak sa dnešný deň dá dočítať krajnú nehoráznosť, že druhú svetovú vojnu vyhrali USA a Ukrajina, lebo bojovali proti Stalinovi, treba sa obávať, že postupne šašovia a blázni budú vládnuť a prepisovať históriu. Ak u nás si hlava štátu, podpredseda parlamentu a ďalší ústavní činitelia myslia, že väčšiu úctu si zaslúži neznámy vojak /ako istú symboliku nespochybňujme/ ako desaťtisíce mŕtvych na Slavíne, toto nepodceňujme. Nie je to dobrá cesta a bolo by načim sa spamätať. Aby sme v hanbe neostali, ako to písali klasici.

Na Červenom námestí boli po prvýkrát predstavené vzorky špeciálnych obrnených vozidiel KamAZ s usporiadaním kolies 4×4 a chránených sanitiek Lenza.

Teraz sa už hrôzou „trasiem“, ako zakuklení „demokratickí“ anonymovia ma za predchádzajúce riadky napadnú ako rusofila a budú sa sypať aj zlostné vyhrážky. Nuž čo, keď myslenie bolí a priestor patrí aj hlupákom, ak nerešpektujú iný názor. Aby som trochu zmiernil ich „spravodlivé“ rozhorčenie, pôjdem na to inak a vopred sa sa ospravedlňujem tým, ktorí to nepochopia.

Letectvo lietalo nad Červeným námestím a maľovalo oblohu vo farbách ruskej vlajky.

A teda, v časoch hlbokého socializmu odvážni bojovníci dnes zvaní disidenti s obľubou šírili fór, za ktorý sa mohlo ísť do basy. Kto bol v Moskve vie, že nižšie pod Kremľom sa nachádza Alexandrijský park, kde sa bolo treba postaviť do dlhočizného radu, aby ste sa dostali k Mauzóleu Lenina. /Však, pán František Mikloško, veru, tam som vás stretol/.

Slávnostná prehliadka prehliadkových jednotiek sa začala na Červenom námestí.

A v tom parku je večný oheň a hrob neznámeho vojaka. Uctievané pietne miesto, kam sa chodia klaňať aj najvyššie štátne návštevy. A ten fór – vraj tam čosi poriadne buchlo, až to prebudilo toho neznámeho vojaka. Prekvapene sa rozhliadal a počul okolostojacich, že to ale bola šupa ! Reagoval po svojom, že was ist das schupa ?

Pohľad na Prehliadku víťazstva z tribúny

Nuž čo, ľudová umelecká tvorivosť, tentoraz hlúpa a zlomyseľná. Krajne nevhodná. Nechcem žiadnu analógiu, ale niečo predsa. Pre mňa je nie celkom vhodné to miesto, kde v Bratislave včera prezidentka s Rizmanom, Šimečka s Biháriovou a ďalší v prítomnosti zopár ľudí, ktorých bolo možno zrátať na prstoch jednej ruky, sa klaňali neznámemu vojakovi. Či to bolo dôstojné a nemali radšej vyšliapať na Slavín, sa možno oprávnene a legitímne zamýšľať.

Šojgu informoval Putina o pripravenosti jednotiek na prehliadku. Prezident začal svoj prejav.

Počul som aktuálny pokus o fór. Vraj, ešte že Čaputová definitívne končí. Inak by možno založila novú tradíciu a ak do Bratislavy stihne prísť prezident USA Biden rokovať o mieri s ruským proťajškom, bude to skôr estráda, ak im ukážu toto „pietne“ miesto v tvare pneumatiky. Pointu som zabudol, ale súvisí to so Šimečkom. Nech mi mladý pán prepáči.

A teraz už vážne – vážme si historické fakty, majme úctu k národom, ktoré nevýslovne trpeli, na prvé miesto presadzujme mier, nezabúdajme, že fašizmus bol a je veľkým zlom.

A či bude ? V myslení a nedajbože aj v konaní ? A dokedy ? Tak to je naozaj otázka …

milanjan7/JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *