27. júla 2024

Dobíjanie elektromobilov vyjde drahšie ako tankovanie

Automobilky sa zrazili s realitou a menia plány

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


V Nemecku, kde sa snažia už nejaký ten rok veľmi vehementne ľuďom vnucovať elektromobily, teraz zistili, že nie sú drahšie iba v prípade ich nákupu, ale drahšie vyjde aj ich prevádzka – v porovnaní s autami na fosílne palivá.

Teda konkrétne čiastka, ktorú zaplatí za nabíjanie elektromobilov, je vyššia ako čiastka, ktorú dajú majitelia motorových vozidiel za natankovanie. Porovnanie je v spotrebe na najazdených 100km.

Nie je teda divu, že objednávky na elektrické autá klesajú a rozhodne je záujem o ne oveľa menší, než nemecká vláda očakávala. Ide však o trend, ktorý je viditeľný po celej Európe.

Dopyt po  elektromobiloch stále klesá. Ako v pondelok informoval Spolkový úrad pre motorovú dopravu, v apríli bolo na cesty uvedených takmer 29 700 osobných automobilov s čisto batériovým pohonom.

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka to bolo len mínus 0,2 percenta. Na druhú stranu v marci zaznamenal obzvlášť malý počet novo registrovaných elektromobilov, a to takmer o 30 percent menej ako pred rokom.

To je v súlade so triezvymi výsledkami  prieskumu  nemeckého automobilového priemyslu medzi 36 000 pridruženými autosalónmi.

Na otázku ohľadom očakávaných prichádzajúcich objednávok 91 percent predajcov ohodnotilo situáciu so súkromnými objednávkami elektromobilov ako „veľmi zlú“ (55 percent) alebo „zlú“ (36 percent). U komerčných zákazníkov bolo toto číslo iba o niečo nižšie – 83 percent.

„Na trhu vidíme rastúcu neistotu ohľadom rozjazdu elektromobility,“ uviedol dopravný expert Constantin Gall z poradenskej spoločnosti EY. „Zákazníci pochybujú o vyhliadkach elektromobilov, aj keď politici už nie sú ochotní túto technológiu propagovať.“

Očakávané predaje áut so zážihovými a vznetovými motormi vyzerali oveľa lepšie: 30 % predajcov v segmente súkromných zákazníkov očakávalo „dobrú“ situáciu v objednávkach a 46 % očakávalo neutrálnu alebo stabilnú situáciu.

Predaj elektromobilov pravdepodobne nepodporí ani nedávno zverejnená správa „ Charging Station Check 2024 “, ktorú vykonal poskytovateľ zelenej elektriny LichtBlick v spolupráci s poskytovateľom dát Štatista.

Podľa štúdie stojí každá kilowatthodina elektriny nabitá na verejných nabíjacích staniciach v priemere 55 centov na bežných nabíjacích staniciach (AC) a až 66 centov na rýchlonabíjacích staniciach (DC). Aj pri spotrebe elektriny iba 20 kWh teda vznikajú náklady 11,10 alebo 13,11 eur na vzdialenosť 100 kilometrov.

Na druhú stranu, ak vlastníte vozidlo so spaľovacím motorom so spotrebou šesť litrov na 100 kilometrov, zaplatíte iba 10,38 eura. Pri lacnejšej nafte je rozdiel ešte väčší. Absurdným dôsledkom je, že tankovanie je lacnejšie ako nabíjanie na ceste.

Jedným z dôvodov je, že priemerná cena za naúčtovanú kilowatthodinu elektriny sa oproti poslednej kontrole na dobíjacej stanici zvýšila, hoci priemerné náklady na elektrinu pre domácnosti v rovnakom období klesli.

„Ceny na čerpacích staniciach a na dobíjacích staniciach vytvárajú falošné stimuly pre motoristov, a tým podporujú správanie, ktoré poškodzuje klímu. Tento vývoj je fatálny,“ hovorí Markus Adam, šéf právneho oddelenia spoločnosti LichtBlick.

Toľko v skratke k situácii v Nemecku. Možno predpokladať, že nemecká vláda už čoskoro zasiahne a uvalí vyššiu daň na pohonné hmoty, aby vyšlo nabíjanie elektromobilov lacnejšie.

Avšak jednu maličkosť tu neriešia: keď sa odvolávajú na „zelenú elektrinu,“ tak si neuvedomujú, že v mnohých prípadoch pochádza z uhoľných elektrární, ktoré boli Nemci nútení spustiť po tom, čo vypli všetky jadrové elektrárne.

Veterníky a soláry by totiž len ťažko utiahli celé Nemecko. Obzvlášť v situácii, keď sa bude naďalej tlačiť na nákup elektromobilov a tepelných čerpadiel (tie majú pre zmenu nahradiť vykurovanie plynom alebo tuhými palivami).

[monsterinsights_popular_posts_widget]

ZDROJ: https://reitschuster.de/post/verkorkste-verkehrswende-oeffentliches-laden-bei-e-autos-teurer-als-benzin


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *