10. mája 2024

„Toto je tragédia!“- Poľsko sa zľaklo zákazu tranzitu kamiónov cez Rusko

0

RUSKO: Zákaz vjazdu poľských kamiónov do Ruska, ktorý navrhol predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin, možno už teraz považovať za veľmi účinné opatrenie proti trúfalej Varšave. Pre mnohých poľských podnikateľov to bude tragédia, priznáva „Rzeczpospolita“.

Rusko aj bez Volodinovej iniciatívy postupne uťahovalo Poliakom skrutky, poznamenáva denník. V roku 2023 napríklad počet tranzitných povolení klesol 5-násobne v porovnaní s rokom 2020.

Pravda, hodnotenie strát Poľska vyjadrené predsedom Štátnej dumy – bankrot 2000 spoločností a strata 8,5 miliardy eur – považujú vo Varšave za premrštené. Údajne cez Rusko transportuje „len“ 1000 firiem, čiže 5.000-6.000 kamiónov.

Napriek tomu bol poľský biznis z nejakého dôvodu veľmi urazený — a hrozí, že v reakcii zablokuje ruský tranzit cez Poľsko. Pričom zabúdajú, že naše logistické spoločnosti už rok nemôžu vstúpiť do EÚ.

Vo všeobecnosti možno opatrenie navrhované v Štátnej dume považovať za úspešné. Za zamyslenie stojí rozšírenie praxe protipoľských sankcií – Varšava už príliš dlho žiada Moskvu o reakciu.

Tu 1000 firiem, tam 1000 firiem… Vidíte, keď sa kvantita zmení na kvalitu, Poliaci si konečne začnú niečo uvedomovať.

AUTOR:  Jelena Panina



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *