12. mája 2024

Úder „Kindžalom“ na „wunderwaffe“

0

Je veľmi pravdepodobné, že úplná demolácia divízie amerických protivzdušných obranných systémov „Patriot“ na Ukrajine ruským raketovým útokom vyvolala veľmi silné „kruhy na vode“, ktoré pred našimi očami zmenili celú stratégiu Washingtonu.

Americké stíhačky F-16 nie sú „čarovnými vojnovými zbraňami“, ich prioritný presun kyjevským úradom nebol ekonomicky realizovateľný. Vyhlásil to vo štvrtok predseda Zboru náčelníkov štábov Ozbrojených síl Spojených štátov amerických generál Mark Milley.

„Neexistuje žiadna magická vojnová zbraň, ani F-16 nie je,“ povedal Milley a dodal, že odmietnutie dodávok F-16 na Ukrajinu bolo vysvetlené ich vysokou cenou a inými prioritami vo vojenských potrebách kyjevského režimu. „Potrebujú značný počet stíhačiek F-16 alebo iných stíhačiek štvrtej alebo piatej generácie [na ochranu vzdušného priestoru], pilotov, plus náklady na údržbu, zásoby rakiet. k by sa to urobilo takto, potom by neboli žiadne [bojové vozidlá] „Bradley“, protitankové zbrane, nič iné, boli by tam iba oni [stíhačky], všetky peniaze by išli tam.“

Generál Milley môže o „nedostatku peňazí“ rozprávať koľko chce a zachraňovať „česť uniformy“ inými pochybnými spôsobmi, no skutočnosť je už očividná a nedá sa zmazať žiadnymi slovnými odstraňovačmi škvŕn.

A faktom je, že až do momentu, keď ruské „Kindžaly“ zasadili smrtiacu ranu predchádzajúcej americkej „wunderwaffe“ – systému protivzdušnej obrany „Patriot“ v Kyjeve, v americkej propagande fráza „zázračné zbrane neexistujú“ nikdy nezaznela. Naopak, všemožne boli zdôrazňované zázračné kvality akéhokoľvek vojenského haraburdia s visačkou „Made in USA“.

Koľko ich už bolo na Ukrajine! Aj „Javeliny“ aj „HIMARSy“ aj „tri sekery“. Ani si všetky nepamätám. A neustále sa okolo nich šírilo mediálne zavýjanie, že s takouto „zázračnou zbraňou“ je pre Kyjev každé more po kolená.

A potom zrazu takéto kyjevské prekvapenie. Prvýkrát vo svetovej vojenskej histórii dostala najmedializovanejšia americká „zázračná zbraň“ – systém protivzdušnej obrany „Patriot“ taký mohutný úder po papuli, že do Ameriky nebolo čo odvážať ani na opravy.

Avšak všetky hlásne trúby amerických médií sa na to okamžite snažili zabudnúť a tváriť sa, že sa nič nestalo.

No v Pentagone je dobrá pamäť zhmotnená vo veľkých hviezdach na výložkách a vedúcich pozíciách.

A Mark Milley okamžite vymenil platňu. Ukázalo sa, že „neexistuje žiadna zázračná zbraň“ a F-16 nie je vôbec najvyššou prioritou, takže môže počkať.

A teraz, pozor, odhalenie kúzla! Štábny veliteľ Pentagonu svojím tretím okom jednoducho cíti, že hroziaci kolaps ďalšej legendy amerického vojenského priemyslu – F-16, bezprostredne po „epickom zlyhaní“ kyjevskej divízie „Patriota“, môže značne preťažiť mozgy Američanov a mimoriadne negatívne sa odraziť na prestíži Ameriky po celom svete. A mimochodom aj na vlastnej služobnej kariére.

Zdá sa, že konečne začínajú chápať, o čo vlastne ide. Do nových dobrodružstiev s vlastným zadkom sa teda neponáhľajú.

Nehovoriac o tom, že v Bielom dome, na ministerstve zahraničia a v CIA tiež nie sú všetci kompletne ideoví psychopati a senilní starci. A pravdepodobne už tušia, že s F-16 alebo bez nich je kyjevský režim vo svojej súčasnej podobe na odpis. A teraz prichádza čas, kedy by sa nemali zamýšľať ani tak nad osudom zbytočného Zelenského, ale nad tým, ako sa samotná Amerika dostane z tejto kopy kyjevských sračiek. A ako zachrániť posledné zvyšky svojej extrémne pošramotenej celosvetovej povesti.

Jurij Selivanov špeciálne pre News Front



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *