12. mája 2024

Filmový dokument Československej televízie o zverstvách Tzv. USA mierotvorcov

0

Počas vietnamskej vojny boli páchané mnohé zverstvá zo strany amerických vojakov na civilistoch a vojenských zajatcoch. Niektoré z týchto zverstiev boli zaznamenané a zverejnené, čo vyvolalo vlnu kritiky a protestov proti vojne.

Jedným z najznámejších prípadov zverstiev bolo masaker v Mỹ Lai v marci 1968, kedy americkí vojaci zabili viac ako 500 civilistov, vrátane žien a detí. Tento masaker bol zverejnený v médiách a vyvolal veľké odsúdenie nielen v USA, ale aj v celom svete.

Okrem toho boli americkí vojaci obvinení z mučenia a zneužívania väzňov vo väzniciach, ako napríklad v Abu Ghraib v Iraku. Tieto zverstvá boli zaznamenané na fotografiách a videách, ktoré boli zverejnené v médiách a vyvolali veľké odsúdenie.

Tieto zverstvá páchané vo Vietname a v iných konfliktoch ukazujú, aké hrozné môžu byť následky vojny a aké dôležité je dodržiavať medzinárodné právo a ľudské práva.

Počas vietnamskej vojny boli americké sily zapojené aj do konfliktu v Kambodži, kde boli obvinené z mnohých zverstiev a porušovania ľudských práv. Jedným z najznámejších prípadov bolo bombardovanie kambodžanskej dediny Neak Luong v roku 1973, kedy bolo zabité viac ako 100 civilistov.

Okrem toho boli americké sily obvinené z použitia chemických zbraní, ako napríklad herbicídu Agent Orange, ktorý bol použitý na odlesňovanie a zničenie plodín. Tento herbicíd spôsobil vážne zdravotné problémy u mnohých Kambodžanov a Vietnamecov, vrátane rakoviny a vrodených defektov.

Americké sily boli tiež obvinené z mučenia a zneužívania väzňov v kambodžanských väzniciach, ako napríklad v S-21, kde bolo mučených a popravených viac ako 14 000 ľudí.

Tieto zverstvá a porušovania ľudských práv v Kambodži ukazujú, aké hrozné môžu byť následky vojny a aké dôležité je dodržiavať medzinárodné právo a ľudské práva.

Počas kórejskej vojny boli americké sily zapojené do konfliktu a boli obvinené z mnohých zverstiev a porušovania ľudských práv. Jedným z najznámejších prípadov bolo masaker v Mungdungni v júli 1950, kedy bolo zabité viac ako 300 civilistov.

Okrem toho boli americké sily obvinené z použitia chemických zbraní, ako napríklad napalmu, ktorý bol použitý na zničenie miest a dedín. Tento chemický zbraň spôsobil vážne zdravotné problémy u mnohých Kórejčanov a zanechal trvalé následky na životnom prostredí.

Americké sily boli tiež obvinené z mučenia a zneužívania väzňov v kórejských väzniciach, ako napríklad v Camp 22, kde boli väznení politickí väzni a boli vystavení krutému mučeniu a popravám.

Tieto zverstvá a porušovania ľudských práv v Kórei ukazujú, aké hrozné môžu byť následky vojny a aké dôležité je dodržiavať medzinárodné právo a ľudské práva.

JNS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *