14. mája 2024

Michal Zoldy: NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE. ABY SME NESKONČILI AKO AFRICKÉ ZNEPRIATELENÉ KMENE

0

Michal Zoldy:
NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE (147)

ABY SME NESKONČILI AKO AFRICKÉ ZNEPRIATELENÉ KMENE

No nazdar, tak som zase tu a hneď rovno aj s krátkym nedeľným zamyslením. Pokiaľ ide o politiku a celkovú situáciu v spoločnosti a v našom schudobnenom a rozhádanom mikroštáte, mám taký zvláštny pocit, že sa tu začíname akosi nepríjemne podobať na niektoré africké národy, kde zúria napätia a boje znepriatelených kmeňov.

Do volieb zostáva presne 117 dní a napätie sa výrazne stupňuje. Kto nenávidí Fica chodí sa ponosovať do Bruselu a možno sa už niekde na nejakom rodinnom počítači aj koncipuje akýsi novodobý pozývací list, aby niekto vplyvný a mocný prišiel, hoci nie samozrejme so strelnými zbraňami ale s inými nástrojmi propagandy, a presvedčil tu časť „zaostalého“ občianstva, že Fica, Danka a Uhríka nevoliť za žiadnych okolností, ak nechceme skončiť ako „odstrašujúce“ Maďarsko. Ja to tu v lesoch Kysúc pri potulkách húštinami našťastie nevidím, ale Bratislava je vraj polepená plagátmi a bilbordmi, ktoré opäť raz sľubujú raj na zemi. Nebude, priatelia, na raj na zemi zabudnime. Osobne by som v raji žiť ani nechcel, neviem ako vy, hoci mám taký dojem, že v Európe majú k nemu najbližšie Švajčiari. Múdry to národ. Nevstúpil do žiadnych paktov a ekonomických zoskupení, žije tam ten svoj krásny alpský sen, bunkre pre celé obyvateľstvo má dômyselne vybudované v bezpečí alpských masívov, životná úroveň o akej sa tu už nik neodváži ani len snívať, a najnovšie nesúhlasí ani s dodávkami či prepravou zbraní na Ukrajinu.

Ja som bol svojho času jedným z nemnohých ľudí, ktorí boli za samostatnosť Slovenska a zároveň aj za neutralitu. No ale viete ako to nakoniec dopadlo…. U nás je kopa ambicióznych trasoritkových kverulantov, ktorí potrebujú byť stále k niekomu pritisnutí pod ochranné krídlo a tí strašili, že by aj tak nik na svete našu neutralitu neuznal. Neuznal? Poviem vám, že ak by sa 5 miliónov našincov postavilo ako jeden muž a jedna žena (lebo vtedy ešte iné pohlavia neboli) za neutralitu, už by sme dávno boli svetom uznaní ako neutrálny štát na spôsob Rakúska a Švajčiarska. A malo by to aj nemalú geopolitickú logiku. Veď sa len pozrite na mapu. Dobre, tak sa len držme EÚ a NATO a buďme vďační za všetky tie mimovládky na čele s Globsecom, ktoré nám vravia a priamo až určujú ako tu máme žiť, zmýšľať a existovať, lebo inej cesty niet.

Ete jedna drobná poznámka, Bol som dnes na omši o jedenástej predpoludním azda v tunajšom najmalebnejšom horskom prostredí. Krásny nový kostolík pre cca 40 veriacich iba 500 metrov od mojej chalupy uprostred smrekových lesov. Všetci sa tam poznáme a dobrý zvyk je, že po omši sa vonku rozlieva čosi vo farbe vody ale ono je to slivovica a ponúkajú sa čerstvo upečené koláže a dobroty, takže prídeš z omše domov a ani obedovať sa ti nechce. Ani ja, zarytý a neoblomný abstinent, som nemohol odmietnuť keď taký statný fúzatý sused prišiel za mnou s kalíškom vraj si musím tiež dať. Moja výhovorka na lieky absolútne nezabrala, to ako keby si hrach na stenu hádzal. Musel som vypiť, fúzatý sused bol neoblomný lebo vraj sa čaká na ďalší štamperlík pre ďalšieho nedeľného veriaceho. Verte mi priatelia, nedalo sa odmietnuť. To by som skôr neutralitu vlastnoručne presadil v Bruseli, Washingtone a Moskve, než odmietol za štamperlík od bohabojného suseda. Iba Zlatke sa tolerovalo, že si nedá, lebo ide po obede domov autom.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *