15. mája 2024

Jindřich Kulhavý: Kam momentálne smeruje zrelosť Západu?

0

Počas socializmu sme čiastočne vzhliadali k Západu a obdivovali sme jeho technický pokrok a demokraciu. Hovorili sme o Nemecku o tom, aké je dobré a porovnávali sme vtedajší Mercedes s našimi škodkami. A vedeli sme, že USA sú o 20 rokov pred obdivovaným Nemeckom. Možno to bola pravda, ale bohužiaľ to bola veľmi povrchná analýza, ale mnohí naši ľudia z nej stále žijú.

Po roku 1989 nám politici sľúbili, že čoskoro dobehneme Západ. V skutočnosti je hon na západnú životnú úroveň druhom falošnej rasy. Veľmi rýchlo sa Česi stihli usadiť v najprv použitých, neskôr aj nových BMW, Mercedesoch a audinách, začali stavať celkom pekné domy, cestovať do zaujímavých destinácií a ich dovolenka príliš nezaostáva za úrovňou zahraničných turistov. Ani väčšina našich krajanov necestuje s konzervovanými potravinami a dokáže sa finančne uvoľniť. V tomto sme už dobehli Západ, aj keď za skutočne vysokú cenu. Išlo o predaj všetkého hodnotného, vzdanie sa pozície priemyselného lídra v RVHP a tým aj v strednej a východnej Európe. Iste, Nemecku to nestačilo, ale teraz by sme mohli byť na úrovni Holandska, Belgicka alebo Švédska. Namiesto toho sme sa dostali do úlohy závislej európskej krajiny, o ktorej sami hovoríme, že je montážnym závodom a skladom Európy. Nič nevytvárame, nestaviame ani nevyrábame. Kedysi hrdý Made in Czechoslovakia vyparil svoje čaro a svet mu už nebude sedieť na zadku z českých výrobkov. S výnimkou našej elektriny, ktorú Nemecko naliehavo potrebuje a nakupuje za skvelú cenu, nemáme svetu čo ponúknuť.

Od takzvanej slobody prejavu uplynulo už 34 rokov. Nežné revolúcie a v mnohých západných krajinách, ktoré sú nám blízke, väčšina ľudí ani nevie, že existujeme a kde sme. Donedávna sa úspešné škodovky vo Francúzsku považovali za nemecké a Česká republika sa zamieňa s Čečenskom alebo Gruzínskom. Vo Veľkej Británii je to podobné a Nemci nás vidia ako svoje bývalé a budúce územie. Američania zase vnímajú Európu ako kolóniu, ku ktorej postupne pridávali ďalšie štáty s kedysi nepriateľskou Varšavskou zmluvou. Štát za štátom si privlastňujú a nakoniec sa pripravujú na Rusko. Súčasná situácia na Ukrajine je toho dôkazom a určite to nie je ruská agresia, ale obranná akcia s varovaním. Nenechajte sa zmiasť výkrikmi Seznamu, proliberálnej Pětikolky a Mirky Němcovej, Rusi vedia, čo robia a prečo. Aj keď sa takmer 80 rokov po skončení 2. svetovej vojny opäť učí vojne, miestami sa môže koktať, ale sú vysoko efektívne a už teraz musia mať USA bojujúce počas celej svojej histórie rešpekt a strach. Po prvé, z raketovej armády a jadrového arzenálu. Rusi sú navyše na čele s dostatočne silnou osobnosťou, ktorá možno s trochou úsilia dokáže udržať horúce hlavy pokojné a zároveň si uvedomiť svoju zodpovednosť voči ľudstvu. Koniec koncov, je hlavou Slovanov, a teda národa s najväčšou územnou aktivitou na svete. Aj tu Anglosasi zaostávajú.

Vráťme sa k životnej úrovni. Ten náš je niekde vo svetovom priemere, netreba o tom diskutovať. Za súčasnej vlády klesá, čo pripisujeme tomu, že štát sa predáva a kradne, takže nie je čo brať a prechádzame na život na úver. Sme blízko Grécka, ktoré napriek krásnemu moru a možnosti výrazne čerpať z histórie a cestovného ruchu skončilo v područí nemeckých bánk. Problém je v tom, že svet okolo nás sa mení a je potrebné zvážiť viac noriem. Západ manipuluje mysľami ľudí a pracuje s HDP na obyvateľa, ekonomickými grafmi a technologickými výdobytkami. USA sú už dlho vzorom pokroku. Ale je to naozaj tak? Porovnajte americké, čínske a ruské mestá. Čína urobila neuveriteľný pokrok a mení svoj stále zaostalý vidiek za mestami. Zmysel pre poriadok v Ázii je v súčasnosti mocným nástrojom a tvrdá práca je spôsob, ako sa pohnúť vpred. Okrem toho fungujú represívne sily štátu a Číňania sú pod kontrolou. Vďaka tomu sú schopní udržať určitú úroveň a poriadok aj medzi plebsom. Demokracia v Číne neexistuje, ale funguje tam inak a význam Číny pre svet je evidentný.

Rusi, na druhej strane, len stúpajú. Kontrast medzi vidiekom a mestom je zarážajúci. Demokracia je väčšia ako v Číne, ale nie taká, ktorá núti každého robiť, čo chce. Technológie z Ruska zvyčajne nie sú tak žehlené, ale sú vyrobené tak, aby odolali drsným podmienkam a liečbe. Rusi majú obrovské zásoby zdrojov, takže čo nemajú, kupujú. Odkedy sa však Putin ujal úradu, zmenil sa a jeho technologické a ekonomické spojenie s Čínou môže zaplaviť zvyšok sveta a najmä Európu. Zelenou dohodou a sankciami proti Rusku sa aj tak dostalo na pokraj sebazničenia. Pokiaľ ide o USA, najzadlženejšiu krajinu na svete, porovnajte veľké mestá a život v nich. Čína technologicky prekonala USA vďaka modernej výstavbe a poriadku. Ani Moskva a Petrohrad nezaostávajú, aj keď sú historicky staršími lokalitami. Stačí vnímať rozdiely medzi metrom v New Yorku a Moskve, jeho vzhľad a čistotu. Pridajte Londýn alebo Paríž a uvidíte, kde je väčší stupeň ľudskej inteligencie a schopnosť nesprávať sa ako prasa. Na najvyššej úrovni sa Rusi môžu zdať menej „správaní“, dojem vytvorený zámerne, skôr tvrdší a priamejší. V nižších triedach je ťažšie nájsť rozdiel medzi americkou spodinou (drogovo závislí, bezdomovci a getá rôznych národností) a ruskými roľníkmi, ktorí držia fľašu vodky, a je isté, že Spojené štáty vedú cestu, pokiaľ ide o počet problematických ľudí.

Takže tvrdiť, že svet je stále v pozícii, keď USA navždy vedú a Rusko a Čína budú pokračovať v dobiehaní, je úplne nesprávne. Bod zlomu sa blíži. Bude zaujímavé sledovať vývoj a môžeme len dúfať, že nie sme na nesprávnej strane. Alebo skôr sme pravdepodobne nenapraviteľní a prechod na vysnívaný Západ sa uskutočnil v čase, keď sa začína rúcať. Socializácia vyspelého kapitalizmu je chybou Západu. A my, bohužiaľ, s ním. Európa smeruje k úpadku a svet k vojne. Rusko neprehráva vojny. Nedovoľme teda býkom visieť na nose.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Jindřich Kulhavý

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *