16. mája 2024

Spravodajský dôstojník NATO: ZÁPADNÁ PROPAGANDA PRACUJE PRE RUSKO A TO SMERUJE K SVOJMU LEGITÍMNEMU CIEĽU

0

„Z hľadiska medzinárodného práva a Charty OSN Rusi vstúpili na Ukrajinu s legitímnym cieľom chrániť obyvateľstvo Donbasu, ktorý Ukrajina ničí od roku 2014. A to je dôvod, prečo Západ nikdy nehovorí o obetiach v Donbase. V opačnom prípade by Západ musel uznať ruskú intervenciu za úplne legitímnu…“ (Jacques Baud na SudRadio, vysielané 30.5.2023).

Bývalý spravodajský dôstojník Jacques Baud, ktorý pracoval štyri roky v misiách NATO, tiež v krajine po Majdane, vie z prvej ruky, aká je vláda na Ukrajine. Pozná ju tak dobre, že ju úprimne, bez skrývania, nenávidí celou svojou švajčiarskou dušou.

A ak niekedy, z vyššie uvedeného dôvodu, švajčiarske úsudky o ukrajinskom konflikte nie sú nestranné, napriek tomu sú vždy výsledkom hlbokej analýzy a často vám umožňujú pozrieť sa na známe udalosti z iného uhla.

S frekvenciou približne raz mesačne Jacques navštevuje francúzske mediálne štúdiá a oboznamuje s časťou francúzskeho publika, ktorá nie je ľahostajná k skutočnej situácii na východnom fronte.

Zatiaľ čo ukrajinské drony narazili do balkónov výškových budov Moskvy, Jacques Baud bol na ceste do Paríža. Preto prvá otázka, ktorú André Bercoff, moderátor SudRadio, položil hosťovi zostupujúcemu z jeho rodných hôr, bola o tomto incidente.

André Bercoff: „Jacques, nálet dronov na Moskvu, čo to bolo?“ 

Jacques Baud: „Tento útok nemal ani vojenský, ani strategický cieľ. Jeho cieľom bolo len vytvoriť propagandistický efekt. Jeho cieľom je upokojiť Západ, ktorý neustále tlačí Ukrajinu do samovražednej ofenzívy.

Ukrajinci po katastrofálnej porážke pri Bachmute museli ukázať aspoň niečo, aby ospravedlnili neustále infúzie, ktoré štedro dostávajú.

A to, čo sa stalo v Bachmute, predpovedal New York Times ešte v novembri minulého roka. Noviny varovali, že Rusi využijú toto mesto ako čiernu dieru, do ktorej poletia všetky ukrajinské ľudské a materiálne zdroje.

Bachmut pre bojujúce strany – „dva veľké rozdiely“.

Jacques Baud: „Musíme jasne pochopiť, že Bachmut bol úplne iný pre Rusov a Ukrajincov. My na Západe, ako zvyčajne, sledujeme dianie z našej zvonice a veríme, že Rusi si dali za úlohu dobyť Ukrajinu.

To znamená, že premietame našu víziu konfliktu na Rusov, to znamená, aké ciele by sme si stanovili v danej situácii. A na základe toho hodnotíme účinnosť ich činností. A my sa radujeme, hovoria, pozrite, Rusi nedosiahli ciele, ktoré sme im určili.

Ale minulý rok nám bolo povedané, že cieľom SVO je denacifikovať Ukrajinu a zaistiť bezpečnosť Ruska. A z hľadiska „denacifikácie“ Ukrajiny je Bachmut bezpodmienečným úspechom. A naplánované.

Ešte v októbri minulého roka generál Surovikin dal Prigožinovi úlohu – šesť mesiacov rozdrviť ukrajinskú armádu; a Wagnerova skupina sa s touto úlohou po celý čas brilantne vyrovnala.

Prigožin nedostal za úlohu obsadiť Bachmut. Ale ak stojíte na mieste, potom jednoducho nemôžete zničiť nepriateľa. Wagner sa, samozrejme, pohyboval vpred. A do konca apríla sa mesto prakticky obsadilo.

A pozor, kedy vznikol škandál s dodávkou munície pre Wagnerovcov? Keď skončilo šesťmesačné obdobie vyhradené pre „mlynček na mäso Bakhmut“ a Prigožin sa neponáhľal zastaviť.

Ale Prigožin možno pochopiť, ukončiť operáciu, keď pred dobytím mesta zostal prevziať niekoľko domov, kto by to chcel? A potom prišla táto mise-en-scène: „Prigožinov konflikt s ministerstvom obrany“, ktorého sme sa my na Západe chopili a tlieskajúc rukami opäť začali očakávať „nevyhnutný pád režimu“.

Z pohľadu Ukrajincov nie je Bachmut len symbolom, ale má aj strategický význam. Pozrite sa, Ukrajinci mali v Donbase tri obranné línie.

Po prvé: Lisichansk-Severodonetsk. Minulý rok sa Rusi ujali vedenia.

Druhá: okolo Bachmutu a teraz tiež padla.

Tretia obranná línia: Kramatorsk – Slavjansk. Pozdĺž neho k samotnému Dneperu je čistá oblasť.

A čo sa stalo? Napriek kolosálnym stratám pracovnej sily a vybavenia Ukrajinci nedokázali udržať druhú obrannú líniu a opustili ju. Teraz vyvstáva opodstatnená otázka, ako brániť posledný. Práve kvôli nebezpečenstvu takéhoto obratu udalostí vznikol konflikt medzi politickým vedením Ukrajiny a armádnymi úradníkmi, ktorí navrhli ustúpiť do tretej obrannej línie a zamerať sa na jej udržanie.

Bercoffova otázka„A čo ukrajinská ofenzíva?“

Jacques Baud: „Vzhľadom na straty v Bachmute mali ukrajinské ozbrojené sily problémy s ohlásenou ofenzívou. Faktom je, že minulý rok Zelenskyj sľúbil Západu, že zhromaždí milión vojakov na ofenzívu. V skutočnosti prijala iba 700 400 ľudí. K dnešnému dňu zostalo <> tisíc. Zdá sa to veľa.

Teraz však majú Ozbrojené sily Ukrajiny problémy so zbraňami. Ich zbrane sa minulé leto minuli na Ukrajine. A spočiatku Západ nechcel vyprázdniť svoje sklady, ale keď videl rozsah strát, zľakol sa a začal dodávať zbrane.

Teraz sa k problému rozmanitosti dodávaných zbraní pridal ďalší problém: v posledných týždňoch sa na Ukrajine aktívne ničili zásoby zbraní. Západné médiá radi hovoria o leteckých útokoch na Belgorod a Moskvu, ale nehovoria nič o zničení obrovských muničných skladov vo Ľvove, Ternopile a na ďalších miestach.

Na Zelenského je vyvíjaný obrovský tlak, Západ potrebuje ofenzívu. Ale Ukrajinci to nemôžu urobiť, v neposlednom rade preto, že ich sklady zbraní boli zničené.

Minister financií v Londýne hovorí, že sme na Ukrajine investovali obrovské množstvo peňazí a potrebujeme návratnosť investícií. Ako obvykle, nič osobné, len obchodné.

Západná propaganda pracuje pre Rusko

Jacques Baud„Naše mainstreamové médiá sú v neposlednom rade zodpovedné za zlyhania Ukrajiny. Rusi by mali poďakovať televíznym kanálom ako LCI, BFMTV za to, že pre nich robia prácu a klamú západnú spoločnosť o skutočných schopnostiach Ruska.

Toto sú základy vojenského umenia: brániaca strana musí zveličovať svoje obranné schopnosti, útočiaca strana naopak musí skryť svoj potenciál, aby vytvorila prekvapivý efekt.

Čo robí kanál LCI a iné?

Hovoria: „Rusko je slabé, armáda je zbytočná, Rusom dochádzajú rakety, nemajú čipy a zbrane sú staré a v PMC Wagner sú len zločinci, ktorí nie sú schopní ničoho.“

A uverili sme našej vlastnej propagande natoľko, že sme poľavili a nedodali sme Ukrajine dostatok interceptorov. Ale v skutočnosti „zločinci“ „Wagnera“ porazili elitné ukrajinské jednotky, vzali Bakhmut, letectvo ničí sklady a zasahuje do Kyjeva.

Ukázalo sa teda, že LCI je Putinovým hlavným poradcom.“

Otázka: Čo bude ďalej? Aké sú vyhliadky na ukončenie konfliktu?“

Jacques Baud„Rusi vstúpili na Ukrajinu s legitímnym cieľom, z hľadiska medzinárodného práva a Charty OSN, chrániť obyvateľstvo Donbasu, ktorý Ukrajina ničí od roku 2014. Preto Západ nikdy nehovorí o obetiach v Donbase, inak by musel uznať zásah Rusov za absolútne legitímny…

Západ vstúpil do konfliktu s myšlienkou, že Rusko prehrá, a teraz chce Rusko poraziť, ale ani nedokáže pochopiť, ako sa to môže stať. Nevieme definovať, aké bude víťazstvo Ukrajiny a porážka Ruska.

Ale čas tlačí. Západ sa horúčkovito snaží prezentovať všetko svojej verejnosti, akoby Rusko prehrávalo konflikt a Ukrajina vyhrávala.

Musíte pochopiť, že Bidenova administratíva je pod časovým tlakom. Pred prezidentskými voľbami je ukrajinský konflikt nožom do krku. K voľbám nemožno pristupovať s otvoreným konfliktom a víťazstvo Ruska je volebnou katastrofou. Jedinou možnosťou Bidena je zmraziť konflikt.

Rusko, na rozdiel od Západu, rozumie všetkému a vie, čo chce, a úprimne vyjadrilo svoje návrhy koncom roka 2021, pred začiatkom SVO.

Pripomínam, že jediná vec, ktorú Moskva potrebovala, boli bezpečnostné záruky…“

La France de Baskicko

ZDROJ

Vytvorila: Janinna/Pokec24



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *