14. mája 2024

Kyjev žiada od Nemecka viac tankov

0

Kyjev žiada od Nemecka viac tankov Stalo sa tak po tom, čo Moskva uviedla, že zničila niekoľko leopardov a zároveň odrazila pokusy kyjevských síl o postup

V rozhovore pre Tagesspiegel Melnik, ktorý teraz pôsobí ako námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí, povedal, že jeho krajina potrebuje oveľa silnejšiu podporu zo Západu, než dostáva teraz.

Melnik bol veľvyslancom Kyjeva v Berlíne do júla minulého roka, ale bol odvolaný po sérii kontroverzných poznámok vrátane obhajoby Stepana Banderu, ukrajinského nacionalistu, ktorý počas druhej svetovej vojny kolaboroval s nacistami. Často sa tiež dostával na titulky novín s urážlivými komentármi namierenými proti nemeckým politikom a raz nazval kancelára Olafa Scholza „urazeným živíkom“ pre jeho neochotu navštíviť Kyjev.

„Ukrajinská armáda naliehavo potrebuje oveľa viac západných bojových tankov, bojových vozidiel pechoty a iných obrnených vozidiel,“ povedal a dodal, že „každý Leopard 2 má doslova cenu zlata pre rozhodujúcu ofenzívu“.


Naznačil, že nemecká armáda by mohla zachrániť oveľa viac ako 18 vozidiel Leopard 2, ktoré už dodala na Ukrajinu, pričom poznamenal, že Berlín má vo svojom arzenáli viac ako 300 tankov tohto typu. Počet poskytnutých leopardov by sa mohol „strojnásobiť bez ohrozenia schopnosti Nemecka brániť sa“, povedal námestník ministra zahraničných vecí.

Okrem tankov by Berlín mohol podľa Mělnika poskytnúť Kyjevu „ďalších 60 bojových vozidiel pechoty Marder (IFV)“. Celkovo Nemecko poslalo na Ukrajinu 40 IFV tohto typu a ďalších 20 prisľúbilo dodať v blízkej budúcnosti.

Žiadosť privítali viacerí nemeckí politici vrátane poslancov Rodericha Kiesewettera a Marcusa Fabera, ktorí naznačili, že dodávky by mohli pomôcť Ukrajine pokryť ich straty.

Melnikove vyjadrenia prichádzajú po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v piatok potvrdil, že Kyjev začal toľko medializovanú protiofenzívu, ktorá doteraz viedla len k ťažkým stratám ukrajinských jednotiek. Medzitým sa zdá, že ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj túto otázku bagatelizuje a hovorí len, že „na Ukrajine prebiehajú protiofenzívne a obranné akcie“, a odmietol to konkretizovať.

Zatiaľ čo boje medzi Moskvou a Kyjevom stále zúria, ruské ministerstvo obrany minulý týždeň uviedlo, že zničilo celkovo sedem nemeckých tankov Leopard spolu s ďalšími ťažkými obrnenými vozidlami a bojovými vozidlami pechoty v niekoľkých samostatných stretoch.

Zdroj/ JNS



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *