14. mája 2024

Posúďte sami: tanky britskej výroby sa chystajú zmiesť Putinových brancov z cesty

0

Posúďte sami: tanky britskej výroby sa chystajú zmiesť Putinových brancov z cesty

Ako bývalý veliteľ tanku viem, že Challenger 2 ďaleko presahuje to, čo zostalo z ruského brnenia.

Hamish de Bretton-Gordon

Ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik s britskými tankami Challenger II

Hamish de Bretton-Gordon

Ako bývalý veliteľ tankov môžem s istotou povedať jednu vec: Putinovi demoralizovaní branci sú úplne nepripravení na úderné akcie, ktoré teraz narážajú na ich línie. Ukrajinské obrnené formácie sa začínajú stretávať s ruskými silami v boji a pripravujú sa na rozdrvenie ruských obranných línií. Som si istý, že z jedného jednoduchého dôvodu: Ukrajina bude nasledovať západnú ideológiu manévrovej vojny v kontexte kombinovaných zbraní, zatiaľ čo Rusi budú nasledovať sovietsku doktrínu, spoliehajúc sa na opotrebovanie a čísla. Rusi zistia, že brnenie západných tankov je oveľa odolnejšie ako mäso a kosti, zomrú vo veľkom počte a prehrajú.

Základnou myšlienkou manévrovej vojny je velenie misie. Velitelia na všetkých úrovniach chápu konečný stav najvyššej úrovne a majú slobodu viesť bitku tak, ako uznajú za vhodné na dosiahnutie víťazstva. Ukrajinci sa dobre orientujú v tomto štýle vedenia vojny, ktorý im umožňuje byť agilní a prispôsobiť svoj plán situácii na bojisku, ako sa vyvíja a mení. Rusi sa touto doktrínou neriadia. Dostávajú prísne úlohy pri realizácii plánov vypracovaných na vrchole a nemôžu ich zmeniť, aj keď sa veci vyvíjajú zle. Opakovane sa to ukázalo na Ukrajine, kde boli moskovské tanky príliš často rozbité na kusy bez streľby.

K tomu môžeme pridať jednoduchý fakt, že kyjevské sily sa ukázali oveľa lepšie v akceptovaní kombinovanej vojny zbraní. To znamená používať tanky, pechotu, delostrelectvo a leteckú silu v harmónii na dosiahnutie vašich cieľov. Každý prvok prináša svoje vlastné schopnosti a spolu sú oveľa väčšie ako súčet ich častí. Účinok je zničujúci. Takmer 4000 ruských tankov bolo zničených, pretože neboli riadne chránené pechotou a protivzdušnou obranou. Desaťtisíce ruských vojakov zomreli, pretože neboli riadne podporovaní delostrelectvom a tankami.

Správna forma vedenia vojny si vyžaduje inteligenciu a výcvik. Potrebujete správne vybavenie a účinnú doktrínu. Ukrajinci ho majú. Odhadujem, že ich tankové brigády mali asi osem týždňov na zdokonalenie boja kombinovaných zbraní, približne rovnaký čas, aký by som vyčlenil na výcvik Kráľovského tankového pluku pod mojím velením, aby bol efektívnou kombinovanou bojovou silou. A určite majú správne vybavenie. Tanky Challenger a Leopard, ktoré vedú útoky, ďaleko prevažujú nad tým, čo zostalo z ťažkého ruského brnenia, zatiaľ čo sofistikované presné delostrelectvo poskytuje ničivú paľbu pre postup.

Naopak, zdá sa, že ruskí regrúti dostanú niekoľko dní výcviku, trochu munície a potom hodia do mlynčeka na mäso s priemernou dĺžkou života meranou v dňoch. Mohli by ich tiež zostreliť na cvičisku; Bolo by to rýchlejšie, lacnejšie a približne rovnako efektívne v boji.

Záchrana zo vzduchu určite nebude. Ruské letectvo má byť masívnou operačnou hrozbou, ale zdá sa, že jeho piloti sa radšej skryli v medziach dôstojníckej kaše, než aby čelili vynikajúcej ukrajinskej protivzdušnej obrane. Niekedy je zbabelosť najrozumnejšou možnosťou.

Posledným a možno najdôležitejším prvkom efektívnej obrnenej bojovej sily je morálka. Ukrajinci to majú v hojnosti. Ruskí branci nemajú prakticky žiadnych. Z osobnej skúsenosti, po mnohých bitkách, viem, že naozaj musíte chcieť dostať sa zo zákopu, aby ste bojovali s nepriateľom. Určite to nie je ľahký ani prirodzený čin.

S ukrajinskou vynaliezavosťou, západnou inteligenciou a vybavením a trochou šťastia očakávam, že to, čo zostalo z ruskej armády, nebude nič iné ako urýchľovač na ceste k oslobodeniu Krymu, tlačenie sa k ruským hraniciam a vyhodenie Putinových vojnových zločincov z Ukrajiny raz a navždy.

Podobne ako Adolf Hitler na konci svojej vojny, aj Putin sa zdá byť uväznený vo svojom bunkri, kŕmení klamstvami a nesprávnymi rozhodnutiami, zatiaľ čo žraloky krúžia okolo. To, čo sa teraz deje na Ukrajine, by sa mohlo zapísať do histórie ako jedna z veľkých tankových akcií vedľa Cambrai, Kursk a Arras. Určite to bude koniec nezákonnej invázie Moskvy – a možno začiatok konca pre Putina

Plukovník Hamish de Bretton-Gordon je bývalý veliaci dôstojník – 1. Kráľovský tankový pluk

https://www.telegraph.co.uk

Preložil Peter 008



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *