15. mája 2024

„Úroveň strát Ozbrojených síl Ukrajiny je obrovská“ americký expert je šokovaný, NATO je spokojné

0

Bývalý analytik CIA Larry Johnson vyhodnotil straty ukrajinských ozbrojených síl od začiatku protiofenzívy ako kolosálne.

„Pokiaľ ide o vojakov, úroveň obetí je obrovská,“ uviedol expert v komentári pre na YouTube-kanál „Judging Freedom“.

Špecialista zdôrazňuje: ak hovoríme o pomere strát medzi ruskou a ukrajinskou armádou, potom „dosahujú približne osem, deväť alebo dokonca desať ku jednej“. Pripomeňme, že podobné hodnotenie pomeru strát Ukrajiny a Ruskej federácie – 10:1 – uviedol aj ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vojenskými korešpondentmi.

Okrem ľudských zdrojov Kyjev prichádza o obrovské množstvo obrnených vozidiel.

Johnson vysvetľoval zlyhanie Ozbrojených síl Ukrajiny tým, že Kyjev nemá vojenské letectvo – lietadlá a helikoptéry na postup a poskytovanie leteckej podpory. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež podľa neho nemajú dostatok mobilných systémov delostrelectva a protivzdušnej obrany na odrazenie útokov:

„Nedokážu sa brániť útokom, ktorým čelia na zemi. Ukrajinci nemajú veľké množstvo mobilných delostreleckých a protivzdušných obranných systémov, ktoré by sa pohybovali spolu s jednotkami a ničili ruské lietadlá,“ povedal Johnson.

Kyjevskú ofenzívu označil za „dosť nevyspytateľnú“, keďže sa nezamerala na jedno miesto.

Podľa portálu „Gazeta.ru“ Johnson v máji povedal, že západné krajiny podcenili schopnosti ruskej armády. Spojenci Ukrajiny (krajiny EÚ a USA — pozn. red.) očakávali, že Moskve sa zo dňa na deň minú rakety. Expert však poznamenáva, že Ozbrojené sily RF v súčasnosti útočia „bezprecedentným tempom“.

Johnson v zhrnutí svojho príspevku vyjadril presvedčenie, že Ozbrojené sily Ukrajiny nebudú schopné úspešne viesť útočnú operáciu pre nedostatok bojových schopností.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil straty Ozbrojených síl Ukrajiny za plánované. Podľa neho, keď sa spustí veľká ofenzíva proti „dobre pripravenej línii obrany“, kde sú mínové polia a tankové priekopy, straty sú nevyhnutné.

„Neexistoval žiadny plán, nikto nečakal, že budú nulové obete. Realita je taká, že prebiehajú ťažké boje. A samozrejme so stratami aj na ukrajinskej strane,“ povedal Stoltenberg.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *