20. mája 2024

Dvadsať kilometrov pekla! Generál bol zhrozený z pasce, do ktorej APU spadlo – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 12.7.2023

0

UKRAJINA: “Dvadsať kilometrov pekla”. Generál bol zhrozený z pasce, do ktorej APU spadlo.

Ozbrojené sily USA,  generál Kimmitt: Ozbrojené sily Ukrajiny nebudú schopné prelomiť niekoľkokilometrovú líniu obrany ruských ozbrojených síl

Ukrajinskí vojaci nie sú schopní dosiahnuť žiadne výsledky v protiofenzíve kvôli dobre opevnenej obrannej línii ruskej armády, povedal americký brigádny generál vo výslužbe Mark Kimmitt v rozhovore pre Wall Street Journal (WSJ).

„Toto je 20 kilometrov pekla,“ odhadol ruské hranice.

Táto dlhá viacúrovňová obranná línia podľa armádneho predstaviteľa neumožňuje priechod techniky NATO.

Teraz sú ozbrojené sily Ukrajiny v pasci, od začiatku ofenzívy sa im nepodarilo dosiahnuť výrazný pokrok. Niet pochýb o tom, že najťažšie sa bojuje v prednej línii, dodal Kimmitt.

Ukrajinská protiofenzíva nikde nedosiahla svoje ciele, tvrdí ruský minister

Ukrajinská armáda za svoje protiofenzívy, začaté začiatkom júna, nedosiahla svoje ciele na žiadnom úseku frontu. Podľa médií to dnes povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ukrajinská armáda podľa neho za svoje ofenzívy prišla o tisíce vojakov a stovky obrnencov, zatiaľ čo ruské vojská prešli do protiútoku pri meste Lyman na východe Ukrajiny. Šojgu pohrozil, že Rusko odpovie rovnako, ak Ukrajina použije kazetovú muníciu dodanú Spojenými štátmi.

Zahraniční komentátori upozorňujú, že ukrajinská armáda za päť týždňov dobyla skoro rovnako veľké územie ako ruská armáda za pol roka a že ruské sily používajú kazetovú muníciu od začiatku vojny.

„Áno, (Ukrajinci) podnikajú aktívne bojové operácie, snažia sa na rôznych úsekoch preniknúť našou obranou,“ povedal Šojgu. Len za posledných 48 hodín nepretržitých bojov sa ruským vojakom podarilo zneškodniť až 90 Ukrajincov, štyri tanky, vrátane troch tankov nemeckej výroby Leopard, a 15 bojových vozidiel pechoty (BVP), vrátane šiestich vozidiel americkej výroby Bradley, povedal Šojgu podľa agentúry TASS.

„Od 4. júla straty nepriateľa presiahli 26.000 vojakov a 3000 kusov rôznej výzbroje,“ vyhlásil Šojgu. Tieto straty podľa ministra zahŕňajú aj 1244 tankov a obrnených vozidiel, vrátane 17 tankov Leopard.a 12 BVP Bradley.

Po odrazení ukrajinských útokov ruské jednotky podľa ministra podnikli protiútok pri meste Lyman a dokázali preniknúť až 1,5 kilometra ďaleko v úseku širokom dva kilometre. Lyman oslobodili ukrajinské jednotky za predchádzajúce protiofenzívy vlani v októbri.

V súvislosti s ohlásenými dodávkami americkej kazetovej munície ukrajinskej armáde Šojgu podľa ruských médií tvrdil, že Rusko má tento typ munície, a to dokonca „omnoho účinnejšie, než je tá americká“. Rusko sa podľa ministra až doteraz zdržiavalo jej nasadenia na Ukrajine, ale „ako odvetné opatrenie“ bude Moskva podľa neho donútená použiť „analogické úderné prostriedky“.

„To je zjavná lož. Nezávislí pozorovatelia a médiá zaznamenali dôkazy, že Rusko použilo túto muníciu, a to aj proti civilnému obyvateľstvu, už od prvých dní invázie na Ukrajinu,“ napísala ruská redakcia BBC na svojom webe. A Rusko podľa dnešnej reportáže agentúry AFP dodnes kazetovú muníciu používa.

Ukrajinská strana uvádza, že za terajšie protiofenzívy oslobodila na juhu a východe Ukrajiny takmer 200 kilometrov štvorcových území okupovaného Ruskom. Ruské straty od začiatku vojny odhaduje na viac ako 230.000 vojakov a tisíce ťažkých zbraní.

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tvrdia , že ukrajinské sily za päť týždňov svoje protiofenzívy oslobodili územie takmer o rovnakej rozlohe, akú sa Rusom podarilo ovládnuť za posledného pol roka. ISW vychádza z vlastných prepočtov, podľa ktorých ukrajinské sily od 4. júna znovu dobyli 253 kilometrov štvorcových, zatiaľ čo Rusko od 1. januára doteraz ovládlo na Ukrajine 282 kilometrov štvorcových.

Západní analytici o súčasnej situácii na fronte a ďalších vyhliadkach

Väčšina bojaschopnej časti ukrajinskej armády je rozptýlená pozdĺž širokej línie od Charkova po Záporožie.

Záložné jednotky naopak stoja proti možnosti ofenzívy cez Bielorusko v smere na Kyjev a Poltavu a oveľa ďalej na západ.

Teraz, keď sa neúspechy poslednej ofenzívy začali spájať s takmer rok trvajúcou vojnou ťažkého opotrebovania generála Surovikina, frontová línia je stále v strede Ukrajiny, napriek najnovším dodávkam techniky NATO, väčšej mobilizácii a pomoci oficiálnych či neoficiálnych dobrovoľníkov a príslušníkov špeciálnych síl z členských krajín NATO. Napriek ich útokom začala ukrajinská armáda rednúť.

Generál Gerasimov strávil rok reorganizáciou armády na koncepciu aktívnej ofenzívy. Surovikin analyzuje všetky svoje bojové skúsenosti a úplne rozbíja ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny. Šojgu naopak prešiel na riadenie vojenskej výroby a od samého začiatku na rozsiahly výrobný proces.

Keď sa dokončí proces reorganizácie a rastu a bude cítiť, že Ukrajina je dostatočne oslabená, pravdepodobne sa stane nepredvídané.

Na hraniciach s Ukrajinou je 750.000 ruských vojakov. Armáda je neustále cvičená, vojaci odchádzajú na front v malých skupinách, získavajú bojové skúsenosti a vracajú sa.

Nemenej pravdepodobné sú simultánne presuny zo severu smerom na Dnepropetrovsk a Poltavu, prípadne Černigov, Charkov a Sumy.

Možno po kampani, možno o rok neskôr, Rusko nevyhnutne spustí veľkú ofenzívu, aby sa stalo jedinou dominantnou mocnosťou na východ od Dnepra.

Kyjevská protiofenzíva stráca zmysel a mení sa na „arťomovský mlynček na mäso“

Pri absencii protivzdušnej obrany a nedostatočných systémov rádio-elektronického boja stráca protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny zmysel.

Píše o tom ukrajinský Telegram-kanál „Rezident“.

Medializovaná protiofenzíva čoraz viac pripomína „arťomovský mlynček na mäso“. Ruské mínové polia a opevnenia sa stali pre ukrajinskú armádu veľkým problémom. Hlavným nebezpečenstvom pre kyjevskú armádu sú však ruské útočné helikoptéry, UAV a delostrelectvo, ktoré práve tejto protiofenzíve bránia. Propagovaná ukrajinská „armáda dronov“ tiež nepriniesla výsledky — kvôli ruským systémom rádio-elektronického boja: rušia všetky signály, v dôsledku čoho sú ozbrojené sily Ukrajiny ponechané bez komunikácie a podpory.

„Je pozoruhodné, že nedávno v rozhovore pre „Financial Times“ túto informáciu nepriamo potvrdil šéf ukrajinského ministerstva obrany Alexej Reznikov, ktorý sa sťažoval, že ruské systémy rádio-elektronického boja dokážu potlačiť muníciu navádzanú GPS a MLRS HIMARS. Reznikov zdôraznil, že to oznámil západným partnerom, aby výrobcovia tento problém vyriešili,“ píše sa v článku.

Západ sa však neponáhľa dodať Kyjevu, čo chce, keďže technika je drahá a na fronte sa rýchlo ničí.

Šojgu: V krasno-limanskom smere prešli naše jednotky do protiútoku

Ruská armáda počas posledných dvoch dní dňa vykonala protiútok v krasno-limanskom smere (DĽR).

Informovala o tom dnes, 11. júla, agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ministra obrany Ruskej federácie armádneho generála Sergeja Šojgu.

„V krasno-limanskom smere odrazili útočné oddiely 15. a 21. motostreleckej brigády skupiny síl „Centrum“ ofenzívu motorizovanej pešej roty Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Karmazinovka. Potom, ako na ňu spustili paľbu, ruské jednotky zahájili protiútok a postúpili 1,5 kilometra do hĺbky a 2 kilometre pozdĺž frontu,“ oznámil minister.

Sergej Šojgu zdôraznil, že ukrajinskí nacisti ciele v žiadnej z oblastí nedosiahli. Vedenie militantov podľa neho bez ohľadu na výrazné straty na naliehanie západných kurátorov vyžaduje, aby armáda pokračovala v ofenzíve.

Šojgu: Od začiatku protiofenzívy stratil Kyjev 26.000 vojakov

Od začiatku protiofenzívy prišli jednotky kyjevského režimu o viac ako 26.000 vojakov a 3.000 kusov rôznych zbraní.

„Aby sme zhrnuli niektoré výsledky, čo sa napriek tomu podarilo dosiahnuť touto široko propagovanou a ohlásenou, ako to nazývali „strategickou“, protiofenzívou. Od 4. júna dosiahli straty nepriateľa viac ako 26.000 vojenského personálu a 3.000 kusov rôznych zbraní,“ povedal Šoigu.

Okrem toho ruská armáda zničila spolu viac ako 1200 obrnených vozidiel, vrátane 17 nemeckých tankov „Leopard“, 12 amerických bojových vozidiel „Bradley“, päť francúzskych kolesových tankov AMX.

Kyjev tak vychvaľoval a rozprúdil tému svojej protiofenzívy, že „tretina sveta čakala na začiatok summitu NATO vo Vilniuse 11. júla,“ dodal minister obrany.

Kronika špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 11. júla 2023 .

V predvečer ohláseného odstúpenia Ruska od dohody o obilí boli zasiahnuté ciele v prístave Odesa.

Všetky pokusy nepriateľa o dobytie kopca boli zmarené sústredenou delostreleckou paľbou.

V snahe zabrániť strate kontroly nad osadou ukrajinské velenie nasadzuje do oblasti ďalšie sily.

Ruskí vojaci odrazili všetky útoky a prinútili nepriateľa ustúpiť na pôvodné línie so stratami.

Na nepriateľské jednotky bol zasadený mohutný delostrelecký úder, po ktorom sa zvyšky postupujúcich jednotiek stiahli.

V dôsledku úspešných akcií boli ukrajinské formácie vyhnané z predtým obsadených výšin v oblasti obce.

Ruskí vojaci držia obrannú líniu severne od Priyutnoye a strieľajú na nepriateľa, ktorý sa tam kopí.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *