20. mája 2024

S. Latyšev: Tajný protokol summitu NATO Tri plány na zničenie Rusov. Výsledkom summitu vo Vilniuse bude masívne nahromadenie vojsk pozdĺž našich západných hraníc.

0

Výsledkom summitu NATO vo Vilniuse bude masívne nahromadenie vojsk pozdĺž všetkých našich západných hraníc.

V Bruseli hovoria, že chcú zastaviť „revizionistické“ Rusko. Moskva sa však nechystá zaútočiť na krajiny aliancie, ktorých je už 31. V prípade útoku na Rusko ich zničia ruské jadrové zbrane. Preto sa bavíme o niečom inom – poskytovaní superziskov pre vojensko-priemyselný komplex a zotročovanie Spojených štátov európskych.

Vo Vilniuse vrcholí summit NATO, pričom hlavné smery a parametre nového hlavného plánu rozmiestnenia aliančných síl proti Rusku v Európe sú už známe. Je to prvýkrát, čo bol takýto plán prijatý za viac ako 30 rokov od skončenia studenej vojny. NATO sa tak vracia ku svojim koreňom – plánuje rozsiahlu vojnu s Ruskom v Európe a vytiahne na to maximálne možné zdroje z európskych krajín. Za týmto účelom bola 4. apríla 1949 z iniciatívy Británie a USA vytvorená aliancia.

A teraz nastal ďalší moment pravdy: EÚ bude musieť zabudnúť na geopolitickú subjektivitu, európsku armádu a veľkoryso sa podeliť o svoje bohatstvo s Washingtonom. Pre Rusko to bude dokonca lepšie: dosť  bolo pseudopriateľstva, potrebujeme nepriateľa, aby sme nezaspali.

Dôležitá nuansa

Existuje však veľmi dôležitá nuansa. NATO bolo pôvodne vytvorené na obranu proti ZSSR podľa vzorca, ktorý vyslovil prvý generálny tajomník aliancie lord Hastings Ismay: „Držte Rusov mimo Európy, Američanov v Európe a Nemcov pod kontrolou Európy.“ Teraz hovoríme o imitácii ruskej hrozby a zredukovaní starého vzorca NATO na jeden upravený bod: totálnu nadvládu Spojených štátov amerických nad európskymi krajinami. A toto všetko dosahuje Washington vďaka „zázračnej paličke“ – Ukrajine.

Plánov je hromada

O tom, čo sa v tomto smere bude robiť, hovoril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg 7. júla na tlačovej konferencii v Bruseli. Summit podľa neho prijme „tri nové regionálne obranné plány na boj proti dvom hlavným hrozbám pre alianciu – Rusku a terorizmu“.

Jeden plán je pre sever a Atlantik, druhý pre strednú Európu, ktorá zasahuje do pobaltských a stredoeurópskych regiónov, tretí pre oblasti Stredozemného mora a Čierneho mora, spresnil Stoltenberg. Zabezpečujú nasadenie 300.000 vojakov NATO „vo vysokom stupni pripravenosti, vrátane významných vzdušných a námorných bojových síl».

Je zrejmé, že severné a centrálne vojenské plány NATO sú zamerané na konfrontáciu s Ruskom, zatiaľ čo južný je údajne nasadený na dvoch frontoch: bojovať proti teroristom v severnej Afrike a čeliť Rusku v oblasti Čierneho mora a severnej Afriky. Je jasné, že teroristické skupiny v tomto regióne, z ktorých mnohé vytvoril Západ a slúžia jeho záujmom, sú len zásterka. Sú príliš slabé na to, aby upútali pozornosť 31 krajín NATO.

Tajný protokol?

Samozrejme, realita je taká, že všetky tri plány sú namierené špeciálne proti Rusom. Označujú akýsi „sanitárny kordón“, ktorý bude pokrývať európsku časť Ruska z juhu, západu a severu.

Od imitácie k agresii je navyše len jeden krok: ak sa v Rusku zakolíše moc a začnú občianske nepokoje, je celkom možný „jadrový odzbrojovací úder“ s cieľom neutralizovať významnú časť domácich odvetných zbraní. Neprekvapilo by ma, keby to bolo uvedené aj v nejakom tajnom, alebo možno neutajovanom protokole pripojenom k ​​novej doktríne NATO.

Detaily sú už premyslené, objem je pôsobivý

Nové plány NATO sú už podrobne rozpracované. Šéf Vojenského výboru NATO Rob Bauer podľa agentúry TASS na uzavretom brífingu v Bruseli povedal, že každý región bude mať vlastné velenie NATO. Ústredie v Norfolku (USA) bude mať na starosti sever a Atlantik. Centrum je zverené veleniu v Brunsume (Holandsko). Ústredie v Neapole (Taliansko), kde sa nachádza veliteľstvo šiestej flotily USA, bude zodpovedať za oblasť Stredozemného a Čierneho mora. K operáciám budú pripojené vesmírne a počítačové sily.

Bauer uviedol, že v súčasnosti je pod velením NATO v nepretržitej pohotovosti 40.000 vojakov, 100 bojových lietadiel a 27 lodí. Preto hovoríme o zvýšení počtu síl neustálej pripravenosti 7,5-násobne! Prirodzene, realizácia týchto plánov si „vyžiada roky práce“ a „veľké investície krajín NATO“. Z tohto dôvodu bude ďalším kľúčovým rozhodnutím summitu vo Vilniuse výrazné rozšírenie vojenských výdavkov aliancie. Vo všeobecnosti pušky namiesto jedla.

Samozrejme, toto všetko je ďalší „podvod“ voči Moskve, ktorej NATO po stiahnutí sovietskych vojsk z NDR slávnostne prisľúbilo, že medzi Čierne a Baltické more „významné vojenské sily“ neumiestni. Uvádza sa to v Zakladajúcom akte Ruska a NATO z roku 1997. A spočiatku sa Gorbačovovi všeobecne sľúbilo, že nebudú presúvané jednotky na východ za hranice „starej“ NSR. Teraz sú jednotky NATO v Narve a takmer skončili na Kryme a na pobreží Azovského mora…

Je tu však aj niečo nové

Novinkou v ohlásených plánoch NATO bude objavenie sa Arktídy ako miesta možných vojenských operácií. Je tiež zvláštne, že aliancia plánuje pevne spojiť konkrétne brigády a prápory z rôznych krajín s určitými bojovými oblasťami na východnom krídle. Napríklad nemecká jednotka, ktorá má na severe Poľska pridelený bojový sektor, bude natrvalo dislokovaná v SRN, no v susednej krajine bude mať malú taktickú skupinu a natrvalo tam umiestni väčšinu svojej techniky a zbraní. Budú sa tam konať vojenské cvičenia.

A čo sa, mimochodom, nachádza na severe Poľska? Bývalé východné (väčšina, menšia časť je v Rusku) a západné Prusko. To druhé je celé pod Poľskom! A tam sa objavia nemecké vojenské základne a potom pravdepodobne v pobaltských štátoch (už sa o tom hovorí). Nie je toto cena za nespochybniteľnú podporu Berlína novému smerovaniu Spojených štátov, ktoré v zárodku zabili novú ríšu Karola Veľkého –SRN a Francúzsko, no zjavne umožnili znovunastolenie Pruska a nemeckej vlády v Pobaltí? Nad hlavou svojich naivných poľských priateľov, ktorým na oplátku sľúbili nepokojné ukrajinské kresy?

Je ich masa

A je tu ešte niečo. Týchto 300.000 síl stálej pripravenosti nie sú ani jednotky prvého stupňa, ale to, čo má byť v prvej fáze konfliktu použité okrem armád krajín aliancie, ktoré sa už nachádzajú v blízkosti hraníc s Ruskom. Napríklad v Poľsku bolo v roku 2022 oficiálne 125.500 vojakov a 35.000 bojovníkov teritoriálnej obrany. Fínska armáda je veľmi malá – 35.000 mužov, no jej mobilizačná rezerva je obrovská – 700.000.

A koľko ďalších armád je tam, vrátane americkej. V spomínanom Poľsku Spojené štáty na bilaterálnej báze rozmiestnili viac ako 10.000 svojich vojakov, ako aj zbrane a techniku na rýchly presun ďalších niekoľkých desiatok tisíc bojovníkov. A to je len časť vojenského plánovania Západu, cieľavedomej prípravy na rozsiahlu vojnu proti Rusku. Celkový potenciál pozemných síl NATO pre rok 2022 presiahol 4 milióny ľudí.

Samozrejme, bude ťažké ich vybaviť, bojová príprava väčšiny vojenského personálu je nízka. Ale to bude do značnej miery kompenzované obrovskými leteckými a námornými silami aliancie. A, samozrejme, západniari budú mať na krídlach aj veľmi silnú ukrajinskú armádu, ktorej bojové skúsenosti sú bohaté a citlivosť na straty je veľmi nízka. A je jedno, či bude v NATO alebo nie.

No oni to nepotrebujú

O čom to všetko vypovedá? Skutočnosť, že ani po výmene veliteľov a vynútenej militarizácii nebude Rusko schopné vzdorovať tejto veľmoci len konvenčnými prostriedkami a bude nútené siahnuť po jadrových zbraniach. Západ, ktorý to veľmi dobre vie, môže nečakane zaútočiť prvý na naše základne.

Je jasné, že takýto vývoj udalostí je plný prekvapení pre západniarov, ktorí sú zvyknutí všetko plánovať dopredu a netrpia fatalizmom… Táto možnosť však nie je prijateľná ani pre Američanov sídliacich v zámorí, ktorí už mnohé zo svojich cieľov v ukrajinskom konflikte dosiahli. Ani Európania nechcú zomrieť.

Zhrnutie

Praktickí Američania majú teda na mysli niečo iné. Áno, správne. Čo najtvrdšie cez NATO a vďaka umelo nafúknutému strachu z Ruska pripútať k sebe Európanov, ktorí sa za daných podmienok budú chcieť skrývať pod americkým „jadrovým dáždnikom“. Nechať ich, aby sami míňali mnohonásobne viac na vojenské potreby, aby uvoľnili viac zdrojov, ktorých je vždy nedostatok, na konfrontáciu s Čínou v Ázii.

Zavaliť svoj vojensko-priemyselný komplex a jeho partnerov v Európe prácou. Presunúť z EÚ do USA najcennejšiu energeticky náročnú výrobu. Oslabiť európskych konkurentov vo všetkých oblastiach a pripraviť ich o akúkoľvek nádej na strategickú autonómiu a pokusy o nezávislú politiku.

Za týmto účelom NATO, ktorého vojenská byrokracia a generáli sú teraz jednoducho spokojní, v skutočnosti vsádza na udržanie dlhodobej vojenskej konfrontácie v Európe bez rozsiahleho vojenského konfliktu s Ruskom. Admirál Bauer, opakujeme, nie bezdôvodne pripustil, že „budú potrebné roky práce“, aby sa uvedené plány uviedli do praxe. Teraz Američanom a ich európskym komplicom ide v prvom rade o niečo iné – o urýchlené vykorenenie pacifizmu v Európe, o formovanie vojenskej mentality, ktorá už zanecháva stopy vo všetkých oblastiach – od ekonomiky až po médiá.

Hlavné výhody z tohto procesu má Washington. Namiesto problematickej nadvlády nad celým svetom USA prudko sprísnia kontrolu nad svojimi najbohatšími časťami, čím dúfajú, že sa dostanú z krízy, do ktorej ich dohnala chamtivosť americkej elity a náklady globalizácie.

Takže čo?

Čo sa týka Ruska, opäť sme nemali na výber. Celkovo totiž svoju politiku príliš neplánujeme, radšej sa prispôsobujeme svetu okolo nás a chceme potešiť našich „partnerov“, ktorí nám na oplátku robia všetky možné neprístojnosti.

Na Ukrajine je potrebné vytrvalo dosahovať maximálne možné ciele, (kým si Západ nevybuduje svoju vojenskú silu), obnoviť poriadok v armáde, ekonomike, zbaviť sa oligarchov, nečestných, zlodejských a neefektívnych úradníkov, definitívne sa rozhodnúť žiť po svojom a nakoniec si vytvoriť obraz budúcnosti, ktorý zodpovedá záujmom Ruska. Inak prehráme novú studenú vojnu pomerne rýchlo a krajina sa zrúti – tentoraz navždy.

AUTOR: Sergej Latyšev

ZDROJ

Překlad: NF

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *