20. mája 2024

Britský premiér prerazil dno popularity: Rishi Sunak skončí ako jeho predchodcovia

0

UK: Vo Veľkej Británii majú znova problémy s premiérom. Tomuto ostrovnému štátu sa v ostatných rokoch akosi nedarí „nainštalovať“ poriadneho predsedu vlády. Poslední premiéri a premiérky neboli súci, a to sa týkalo skúseností, vedomosti, schopností či správania sa. Nepomohlo ani „nasadenie Indiána“ – prvýkrát Brita nebritskej, teda neanglosaskej národnosti Rishiho Sunaka.

Začínal ako všetci jeho predchodcovia: ambiciózne, sebavedome, bez servítky, po churchillovsky. Celým priehrštím sypal sľuby pre domácu verejnosť, prisahal priateľstvo partnerom, vyhrážal sa nepriateľom, táral a táral, skrátka, sa správal ako všetci jeho predchodcovia. Určitá časť verejnosti verila, že bude lepší ako oni, práve preto, že nie je čistokrvný Brit, Anglosas.

Omyl však bol pravdou. Rishimu Sunakovi sa darí rovnako ako jeho francúzskemu kolegovi, síce nie premiérovi, ale prezidentovi, ale podobnému tárajovi, neschopnému manažérovi a, jemne povedané, nenadanému politikovi – Emmanuelovi Macronovi. Popularita oboch v radoch domáceho obyvateľstva prudko klesla a mimoriadne nespokojná s ich činnosťou je aj značná časť ich „spoluhráčov“.

Britskí analytici prízvukujú, že prvýkrát v kariére britského premiéra klesla podpora Rishiho Sunaka v jeho vlastnej strane, vládnucej Konzervatívnej strane, na negatívny rozsah. Podľa najnovšieho prieskumu v radoch členov strany, ktorého výsledky zverejnilo nezávislé a vplyvné politické fórum a blog konzervatívcov ConservativeHome, je čistá bilancia podpory Sunaka, t. j. rozdiel medzi percentom podporovateľov a percentom nespokojných, mínus 2,7.

Rishi Sunak bol zvolený za predsedu Konzervatívnej strany, a teda za predsedu vlády Veľkej Británie v októbri minulého roka po tom, čo jeho predchodkyňa Liz Trussová, ktorá strávila „rekordných“ 45 dní vo vedení strany a ako predsedníčka vlády zlyhala pri riešení všetkých mimoriadne negatívnych trhových dôsledkov rozsiahleho programu znižovania daní, ktorý predložil jej minister financií.

Sunak bol predtým jedným z najpopulárnejších členov konzervatívneho kabinetu. V júni minulého roku – ako minister financií vo vláde vtedajšieho predsedu vlády Borisa Johnsona, mal dokonca čistú bilanciu popularity plus 21,6 medzi členmi strany. Napriek výraznému poklesu jeho podpory, od tej doby je však Rishi Sunak v porovnaní so svojimi dvoma predchodcami stále oveľa populárnejší.

Boris Johnson dosiahol v mesačných prieskumoch ConservativeHome svoje minimum popularity mínus 33,8 bodu a Theresa Mayová – mínus 51,2 bodu. Johnson rezignoval na vedúcu pozíciu v Konzervatívnej strane a vláde minulý rok po tom, čo vyšlo najavo, že jeho vlastná vláda usporiadala v Downing Street sériu večierkov, ktoré boli viackrát spojené s konzumáciou alkoholu, a to počas programu prísnych opatrení na potlačenie pandémie koronavírusu. Theresa Mayová odstúpila v roku 2019 po niekoľkých pokusoch prinútiť parlament, aby prijal zmluvu o ukončení členstva Británie v EÚ (Brexit).

Nedávny prieskum ConservativeHome ukázal, že minister financií Jeremy Hunt, ktorého rovnováha podpory medzi členmi strany je mínus 17, je oveľa nepopulárnejší ako premiér Sunak. Minister obrany Ben Wallace je však najpopulárnejším členom kabinetu. Jeho čistá bilancia podpory je plus 77,1. Na druhom mieste bol minister zahraničných vecí James Cleverley s čistým pomerom popularity plus 54,4. Do prvej desiatky patrí aj ministerka vnútra Suella Bravermanová s čistou bilanciou podpory plus 30,4 bodu.

Medzi britskými voličmi však Konzervatívna strana stále nie je schopná pokryť svoj dlhoročný deficit popularity. Podľa najnovšieho prieskumu najväčšej britskej sociologickej spoločnosti YouGov, by 24 % voličov Spojeného kráľovstva v súčasnosti hlasovalo za Konzervatívcov, ale najväčšia opozičná sila, Labouristická strana, by získala 46 % hlasov, ak by sa budúce parlamentné voľby vo Veľkej Británii konali na konci roku 2024.

AUTOR:  Eugen Paľcev

ZDROJ

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *