13. mája 2024

„Izolované“Rusko podpísalo dohodu o vojenskej spolupráci so 40 štátmi afrického kontinentu. Putin oznámil, že Moskva odpísala štátom Afriky dlh v celkovej výške 23 miliárd dolárov

0

RUSKO: Šéf Kremľa Vladimir Putin summite Rusko-Afrika zároveň oznámil, že Rusko poskytne pomoc tým štátom, ktoré sa snažia oslobodiť od „pozostatkov kolonializmu“.

Rusko podpísalo s viac ako 40 africkými štátmi dohodu o vojenskej spolupráci. Na summite Rusko-Afrika v Petrohrade to oznámil šéf Kremľa Vladimir Putin.

Druhý rusko-africký summit v Petrohrade bol súčasťou snáh Ruska o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike. Moskva si tam zachováva podporu aj napriek medzinárodnej izolácii, ktorej čelí pre pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine. Prvý Rusko-africký summit sa uskutočnil v roku 2019.

„S cieľom posilniť obranné kapacity krajín (afrického) kontinentu rozvíjame vojenskú a vojensko-technickú spoluprácu s viac ako 40 krajinami Afriky,“ povedal Putin v záverečný deň summitu dvojdňového summitu.

Dodal, že africké štáty v rámci tejto dohody dostanú nové zbrane a technológie, niektoré z nich zadarmo. Podľa Putina to má posilniť bezpečnosť a zvrchovanosť jednotlivých krajín Afriky.

Predstavitelia afrických štátov boli tiež vyzvaní, aby sa aktívne zúčastňovali na Ruskom organizovaných vojenských fórach, ktoré sa zaoberajú technickými aspektmi zbraní, ako aj na manévroch, vďaka ktorým budú vedieť príslušné vojenské vybavenie aj správne používať.

Putin zároveň oznámil, že Rusko poskytne pomoc tým štátom, ktoré sa snažia oslobodiť od „pozostatkov kolonializmu“ a prisľúbil, že Moskva bude spoľahlivým dodávateľom obilia pre Afriku.

Rusko odpustilo Somálsku časť dlhu, zvyšok bude môcť zaplatiť neskôr

Rusko poskytlo Somálsku úľavy na dlhu vo výške 684 miliónov dolárov. Časť dlhu bude okamžite odpísaná a ďalšiu časť bude môcť Somálsko zaplatiť neskôr. Dohodu podpísali vo štvrtok zástupcovia vlád oboch krajín na rusko-africkom summite v Petrohrade, oznámili somálski predstavitelia. Informuje agentúra Reuters.

Po desaťročiach občianskej vojny sa teraz Somálsko usiluje zabezpečiť si odpustenie dlhov v zahraničí, a to aj prostredníctvom programov Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky.

Na rusko-africkom summite sa ruský prezident Vladimir Putin snaží podporiť rozvoj vzťahov s africkými štátmi v čase, keď sa Západ usiluje o izoláciu Ruska v dôsledku jeho vojenskej agresie na Ukrajine. Putin na summite okrem iného oznámil, že africkým štátom zadarmo poskytne stovky tisíc ton obilia.

Medzinárodný menový fond vlani na jeseň uviedol, že ak bude Somálsko pokračovať v reformách, do konca roka 2023 by mohlo dokončiť príslušný proces predpísaný pre ťažko zadlžené chudobné krajiny a následne by mohlo splatiť zahraničný dlh vo výške od približne pol miliardy do piatich miliárd dolárov. Somálsko dlžilo Rusku pred pár rokmi podľa údajov MMF necelých 695 miliónov dolárov.

Rusko odpísalo africkým štátom dlh vo výške 23 miliárd dolárov, vyhlásil Putin

Rusko odpísalo africkým štátom dlh v celkovej výške 23 miliárd dolárov, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS na končiacom sa rusko-africkom summite v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin.

„Rusko sa zapája do iniciatív na zníženie dlhového bremena afrických krajín. Celková suma nami odpísaného dlhu teraz predstavuje 23 miliárd dolárov,“ tvrdil Putin. Doplnil, že na základe požiadaviek afrických krajín vyčlení Moskva na tento účel ďalších 90 miliónov dolárov.

Rusko pred vyše týždňom pozastavilo svoju účasť v obilných dohodách sprostredkovaných vlani OSN, ktoré napriek vojne na Ukrajine umožňovali vývoz obilia a ďalších potravín z napadnutej krajiny a pomohli zabezpečiť potravinovú bezpečnosť vo svete. Rusko teraz podľa Kyjeva opakovane útočí na ukrajinské prístavy a ďalšiu infraštruktúru, ktorá umožňuje export potravín z Ukrajiny.

Putin afrických lídrov ubezpečoval, že Rusko bude „zodpovedným“ dodávateľom poľnohospodárskej produkcie a že bude dovážať ruské obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty do najchudobnejších krajín a regiónov, a to aj zadarmo. Vo štvrtok sľúbil, že Rusko bude počas niekoľkých mesiacov dodávať zadarmo tisíce ton obilia do Somálska, Zimbabwe, Burkiny Faso alebo Eritrey.

Putin: Afrika sa stáva novým centrom moci

Politická a hospodárska sila Afriky rastie, zatiaľ čo pôvodne dominantné svetové mocnosti strácajú svoj vplyv, povedal ruský prezident Vladimir Putin počas piatkového summitu Rusko – Afrika v Petrohrade.

„Pred našimi očami sa africký kontinent stáva novým centrom moci. Jeho politická a hospodárska úloha exponenciálne rastie. A s touto objektívnou skutočnosťou bude musieť každý počítať,“ povedal šéf Kremľa počas plenárneho zasadnutia summitu.

Putin zdôraznil, že hoci „niektoré prejavy kolonializmu sa, žiaľ, dodnes nepodarilo odstrániť a bývalé imperiálne mocnosti ich stále praktizujú, najmä v hospodárskej, informačnej a humanitárnej oblasti“, éra hegemónie jedného alebo niekoľkých štátov sa vytráca, a to aj napriek odporu tých, ktorí sa snažia udržať si rozhodovací monopol na svetové záležitosti.

Prezident tiež prisľúbil, že Rusko bude naďalej rozširovať svoje kontakty s africkými krajinami, pričom to označil za prirodzený proces. Poznamenal, že napriek zložitým podmienkam na svetových trhoch obchod medzi Ruskom a kontinentom naďalej rastie a zďaleka nedosahuje svoje hranice.

ZDROJ: smeSk / hnonlineSk / topkySk / InfoVojna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *