13. mája 2024

Keď sa odborníci rozhodnú vyhubiť vrabce a znížiť emisie uhlíka

0

Dva príbehy o štátnej politike a jej nezamýšľaných dôsledkoch, ktoré by boli každému jasné, keby sa umožnila diskusia o rôznych riešeniach problému.

Prvý príbeh je z Číny z polovice minulého storočia. Koncom päťdesiatych rokov spustili v Číne program na eradikáciu štyroch škodcov. Vybraná skupina zahŕňala vrabce, hlodavce, muchy a komáre.

Vrabec bol zaradený na čiernu listinu, pretože čínski vedci vypočítali, že môže zjesť až niekoľko kilogramov obilia ročne. Preto dospeli k záveru, že ak by neboli vrabce, bolo by pre ľudí viac obilia. Boj proti škodcom podporil najvyšší vodca Mao Ce-tung ako súčasť svojho programu „Veľký skok vpred“. Masaker vrabcov vypukol v roku 1958.

Pogrom na vtáky

Milióny ľudí vyšli do ulíc a ničili vrabčie hniezda alebo ich strieľali vzduchovými puškami. Ďalšou metódou bolo búšenie hrncov a panvíc koordinovaných medzi skupinami ľudí, aby vrabce nemohli odletieť na pokojnejšie miesto. Úplne vyčerpané vtáky boli potom dobité na zemi.

V Pekingu sa vystrašené vrabce uchýlili do priestorov poľského veľvyslanectva, ktoré odmietlo povoliť vrabčím komandám vstup na svoje územie. Ale nevzdali sa. Ľudia s bubnami a hrncami obkľúčili poľské veľvyslanectvo a po dvoch dňoch nepretržitého hluku sa im podarilo odstrániť vrabce v poľskom azyle.

Koniec vrabcov v Strednom kráľovstve

Kampaň trvala dva roky, počas ktorých bola populácia vrabcov v Číne takmer vyhladená. Na konci masakru vrabcov Číňania zistili, že základnou zložkou stravy vrabca sú rôzne druhy hmyzu, ako sú kobylky alebo húsenice. Bez vrabcov došlo k obrovskému množeniu kobyliek, ktoré zničili plodinu vo veľkom. Namiesto zvýšenia produkcie obilia klesli výnosy.

Ak to niekto vedel na začiatku, neodvážil sa to povedať, pretože počas protipravicovej kampane rok predtým boli všetci, ktorí sa odvážili kritizovať politiku vlády, prepustení zo zamestnania alebo poslaní na prevýchovu.

Vrabci vyrobené v ZSSR

Pogrom o vrabcoch prispel k veľkému čínskemu hladomoru, ktorý zabil desiatky miliónov ľudí. Mao Zedong sám ukončil teror vtákov v roku 1960 a vrabce v štyroch škodcoch boli nahradené plošticami. Čína sa pokúsila vyriešiť ekologickú nerovnováhu dovozom vrabcov zo Sovietskeho zväzu, ale už bolo neskoro.

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu

Na konci 20. storočia vedci dospeli k záveru, že akákoľvek ľudská činnosť, ktorá produkuje oxid uhličitý, je škodlivá pre planétu Zem. Rozvinuté západné krajiny spustili program s názvom „Net Zero“, ktorého cieľom je znížiť emisie oxidu uhličitého. Vlády, médiá, mimovládne organizácie a ďalšie aktivistické skupiny začali vyvíjať tlak na spoločnosti, aby znížili svoju uhlíkovú stopu.

Spoločnosti pod tlakom museli reagovať. Podľa článku v CNBC začali veľké ropné spoločnosti predávať najmenej produktívne ropné polia s najhoršími environmentálnymi výsledkami malým súkromným spoločnostiam. To im umožnilo začať realizovať svoje transformačné plány na zníženie svojej uhlíkovej stopy.

Len predaj nestačí

Analýza zverejnená minulý rok poukázala na to, že predaj ropných polí súkromným firmám neprispieva k celkovému zníženiu emisií uhlíka. Súkromné firmy, ktorým veľké firmy predávajú svoje najhoršie ropné aktíva, pokojne pokračujú vo výrobe za nezmenených podmienok.

Na konci analýzy autori tvrdia, že zatiaľ čo veľké spoločnosti znížia svoju uhlíkovú stopu, celkovo sa nič nestane.

Získanie správnych informácií na Googli

OSN sa minulý rok spojila so spoločnosťou Google, aby zabezpečila, že ľudia budú vyhľadávať výraz „zmena klímy“ len pre správne informácie. Melissa Flemingová, riaditeľka OSN pre globálnu komunikáciu, uviedla, že dezinformácie sú také rozšírené, že potreba správnych informácií založených na vedeckom konsenze nebola nikdy väčšia.

Riešenie, čo nie je riešenie

Washington Post tento týždeň publikoval článok, v ktorom zdôraznil paradoxnú situáciu znižovania uhlíkovej stopy. Nadnárodná spoločnosť Shell predala svoje ropné polia v Nigérii, aby splnila svoje zelené ciele. Miestni obyvatelia si však čoskoro všimli, že situácia sa zhoršila. Miestne spoločnosti, ktoré kúpili ropné polia od spoločnosti Shell, sú oveľa menej šetrné k životnému prostrediu. Emisie uhlíka sa dramaticky zvýšili, napríklad tým, že plyn ako vedľajší produkt ťažby ropy nechal voľne horieť. Podľa článku sa výrazne zvýšil aj počet únikov ropy do životného prostredia.

Poznámka autora: Nájdite nie sedem, ale aspoň jeden rozdiel.

S.Spurný

Zdroje:

(1) Masaker vrabcov

(2) CNBC

(3) Washington Post

(4) OSN

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *