20. mája 2024

Excelentné hospodárske úspechy štátov BRICS šokujú USA a EÚ

0
Excelentné hospodárske úspechy štátov BRICS šokujú USA a EÚ

Excelentné hospodárske úspechy štátov BRICS šokujú USA a EÚ

Keďže od Číny ako od hlavného motora rastu globálnej ekonomiky výrazne závisí celosvetový hospodársky rozvoj, sú informácie o raste čínskej ekonomiky pozorne vnímané na celom svete. Súčasné údaje o vývoji čínskeho hospodárstva sú priaznivé a preto sú s optimizmom prijímané v mnohých krajinách na celom svete.

Podľa údajov Národného štatistického úradu ČĽR, publikovaných 19. júla 2023, vzrástol čínsky HDP za prvý polrok 2023 o 5,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka a dosiahol 59,3 bilióna RMB (približne 8,3 bilióna dolárov). Prispel k tomu predovšetkým masívny medziročný rast čínskej ekonomiky v druhom kvartáli 2023 o 6,3 %. Tým bol eliminovaný nižší rast v prvom štvrťroku 2023, keď čínska ekonomika medziročne vzrástla len o 4,5 %. Aspoň v stručnosti zopár ďalších štatistických údajov, týkajúcich sa čínskej ekonomiky v prvom polroku 2023:

Maloobchodné tržby: 22,76 bilióna RMB (približne 3,17 bilióna USD), +8,2 % r/r

Priemyselná produkcia: +3,8 % r/r

Investície do fixných aktív: 24,3 bilióna RMB (približne 3,38 bilióna USD), +3,8 % r/r

Zahraničný obchod: 20,1 bilióna RMB (približne 2,8 bilióna USD), +2,1 % r/r.

(porov. https://www.china-briefing.com/news/china-h1-2023-economic-roundup-gdp-grows-5-5-on-steady-path-to-recovery/)

Z významných svetových ekonomík len India dokázala v prvom polroku 2023 držať krok s Čínou. V prvom štvrťroku 2023 zaznamenala indická ekonomika rast o 6,1 %, v druhom o 4,5 %. Najvýraznejšími ťahúňmi hospodárskeho rastu krajiny sa stala súkromná spotreba, export služieb i výroba. (porov. https://www.forexlive.com/Education/national-economy-in-the-first-half-year-2023-20230731/)

Omnoho horší vývoj zaznamenávajú ekonomiky USA a EÚ. Ekonomika USA, meraná reálnym HDP, síce v prvom polroku 2023 rástla odhadovaným anualizovaným tempom 1,5 % až 2,0 %, avšak americkej ekonomike reálne hrozí do konca roka 2023 vstup do recesie.

Podľa odborníkov sa očakáva pokles spotrebiteľských výdavkov a to by mohlo spôsobiť pokles reálneho HDP o 0 až 1 % v štvrtom kvartáli 2023 a prvom štvrťroku 2024. (porov. https://www.jpmorgan.com/insights/outlook/economic-outlook/economic-trends)

Americká ekonomika sa teda zatiaľ drží nad vodou. Podstatne horšie na tom je však nemecká ekonomika, najvýkonnejšia v EÚ, ktorá podľa prognóz výskumných ústavov i mnohých bankových ekonómov počas roka 2023 mierne klesne. Jej výkonnosť znižujú viaceré faktory, medzi nimi vysoká inflácia, vyššie úrokové sadzby, či slabší dopyt zo zahraničia. Preto neprekvapuje, že Nemecká centrálna banka i MMF predpovedajú pokles HDP Nemecka v roku 2023 o 0,3 %. (porov. https://www.trend.sk/spravy/nemecka-ekonomika-druhom-kvartali-stagnovala-vyplyva-rychleho-odhadu-statistikov)

To sú alarmujúce informácie pre celú EÚ. Vývoj hospodárstva v Nemecku totiž výrazne ovplyvňuje celkový vývoj v celej EÚ a to spôsobuje západným ekonómom vrásky na čele.

To už lepšie na tom je Rusko, ktoré zaznamenáva rast ekonomiky v roku 2023. Po slabšom prvom kvartáli 2023 nastal rýchly ekonomický rast zvlášť v máji 2023, keď ruský HDP vzrástol medziročne o 5,4 %. Ako uviedol ruský premiér Michail Mišustin na stretnutí s prezidentom Vladimírom Putinom, HDP Ruska za prvých päť mesiacov tohto roka vzrástol o 0,6 %. Ruský premiér zároveň vyjadril presvedčenie, že rast ruského HDP v roku 2023 bude vyšší ako 2 %. (porov. https://tass.com/economy/1642671)

V správe World Economic Outlook, ktorú MMF publikoval 25. júla 2023, experti organizácie predpovedajú rast HDP Ruska v roku 2023 o 1,5 % namiesto pôvodne očakávaných 0,7 %. Pritom pre eurozónu predpovedajú v rovnakom období ekonomický rast iba o 0,9 %.

Ako sa uvádza v správe MMF, prognóza hospodárskeho rastu „Ruska na rok 2023 bola revidovaná smerom nahor o 0,8 percentuálneho bodu na 1,5 %, čo odráža objektívne údaje o maloobchode, stavebníctve a priemyselnej výrobe, ktoré vykazujú silný prvý polrok.“

Na rok 2024 ponechali experti MMF nezmenenú (v porovnaní s aprílom tohto roka) prognózu hospodárskeho rastu Ruska na úrovni 1,3 %. (porov. https://www.tellerreport.com/business/2023-07-26-in-a-positive-direction–the-imf-has-improved-its-forecast-for-the-russian-economy-for-2023.HyxCIaXAcn.html)

Všetky uvedené skutočnosti potvrdzujú, že hlavnými ťahúňmi globálneho hospodárskeho rastu sú už v súčasnosti ekonomiky štátov BRICS, zvlášť Číny a Indie. Dynamicky sa rozvíjajúce ekonomiky týchto štátov definitívne zlomili hospodársku dominanciu USA a EÚ a odsunuli západnú civilizáciu na vedľajšiu koľaj. Obyvatelia USA a EÚ môžu len so závisťou pozerať na excelentné hospodárske úspechy týchto krajín.

AUTOR: Karol Dučák

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *