27. júla 2024

Kauza 7/51 – Ako Matovič zneužil onkologických pacientov

51 káuz vládnej chunty, ktorá sa chcela zapísať do dejín

51 káuz vládnej chunty, ktorá sa chcela zapísať do dejín

Zdielajte

Opäť sa vráťme do roku 2020 a do predvolebnej kampane. Pamätáte si na veľký sľub OĽANO, ako sa bude starať o onkologických pacientov?

Urobili veľkú anketu s otázkou: Súhlasíte s tým, aby zdravotná poisťovňa musela pacientovi s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom? Inak preplatí operáciu v ľubovoľnej krajine v EÚ. Súhlasilo 95 percent hlasujúcich a tento sľub pretavili aj do vládneho programu. Ubehli tri roky a šesť mesiacov a na sľub sa zabudlo.

A pritom zdravotníctvo malo OĽANO plne v rukách. Najskôr ho riadil Marek Krajčí, o ktorom som v minulých kauzách už hovoril, potom Vladimír Lengvarský, ktorý mohol navrhnúť čokoľvek, ale Matovič ho nemal rád a všetky jeho návrhy tak boli odsúdené na neúspech. A keď sa zistilo, že Lengvarský len sľubuje a v skutočnosti nedokázal obstarať ani sanitky za európske peniaze, vystriedal ho patológ Michal Palkovič.

Patológ, aké príznačné.

A výsledok trojročného pôsobenia OĽANO v zdravotníctve je taký, že kým v minulosti vedeli onkologickí pacienti dostať inovatívne lieky od poisťovní aspoň na výnimku, dnes už reálne nie je možné ani to.

V zásade to funguje tak, že ak sa o ochorení dozviete na začiatku roka, akú takú šancu máte, ak v apríli alebo neskôr, už na vaše lieky nie sú peniaze…

A každá situácia, aj táto má riešenie:

Keď nové lieky prichádzajú na trh, treba ich kategorizovať. Veď hodnota ľudského života je nevyčísliteľná…

Martin Dorčák


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *