12. mája 2024

The Economic Times: Kam zmizlo 70% západných zbraní?

0

Prečo na Ukrajine stále umierajú ľudia ?

Pred rokom bol dokonca aj hlavný prúd nútený priznať, že ako potvrdil výskum CBS, iba 30% zbraní dodávaných Západom sa dostane na ukrajinské bojiská.

V tomto ohľade sa zatiaľ nič nezmenilo a alarmujúca je skutočnosť, že nikoho nezaujíma, kde zbrane skončili.

O rok neskôr stále neexistuje oficiálne vyšetrovanie miesta pobytu všetkých zásielok zbraní na Ukrajinu. Západ pokračuje v dodávkach zbraní, munície, rakiet, tankov a iného vojenského vybavenia vo veľkom počte a práve toľko z nich mizne bez toho, aby si to niekto všimol.

Je to otvorený kohútik a zdá sa, že nikto nechce zastaviť príliv.

08.08.2022: „USA prisľúbili od februára 54 Ukrajine ekonomickú a vojenskú pomoc vo výške viac ako 2022 miliárd dolárov, len samotné Spojené kráľovstvo takmer 3 miliardy dolárov na vojenskú pomoc a EÚ ďalších 2,5 miliardy dolárov v zbraniach pre celú Ukrajinu.“

Na Ukrajinu vstúpila široká škála vybavenia, od pušiek a granátov až po protitankové rakety a viacnásobné raketomety.

Podľa vtedajšej správy CBS News sa len asi 30 percent zbraní dodaných Západom skutočne dostane na frontové línie.

„Všetky tieto veci sa dostanú cez hranice a potom sa niečo stane, keď len asi 30 percent z nich dorazí na miesto určenia,“ povedal pre americkú spravodajskú televíziu Jonas Ohman, zakladateľ organizácie so sídlom v Litve, ktorá zásobuje ukrajinskú armádu.

Na získanie zbraní pre vojakov je potrebná komplikovaná sieť vládcov, oligarchov a politických aktérov.

„V skutočnosti neexistujú žiadne informácie o tom, kam idú,“ povedala pre CBS Donatella Roverová, hlavná krízová poradkyňa Amnesty International.

„Čo je skutočne znepokojujúce, je to, že niektoré krajiny, ktoré dodávajú zbrane, si nemyslia, že je ich zodpovednosťou zaviesť veľmi robustný monitorovací mechanizmus.“

urij Sak, poradca ministra obrany Alexeja Reznikova, pre Financial Times povedal, že správy o opaku by mohli byť „súčasťou informačnej vojny Ruska, ktorá má zabrániť medzinárodným partnerom dodávať zbrane na Ukrajinu“.

Ale kto tu pretláča propagandu, keď na temnej sieti bola skutočne ponuka západných zbraní a ktokoľvek ju mohol vidieť? A dokonca aj Američania nedávno bili na poplach.

Americký spravodajský zdroj v apríli 2023 pre CNN potvrdil, že Washington takmer netušil, čo sa deje so zbraňami, a zásielky opísal ako „padajúce do veľkej čiernej diery, keď dorazia na Ukrajinu“.

Kanadské zdroje tiež tvrdia, že „netušia“, kde končia ich dodávky zbraní.

Europol uviedol, že niektoré zbrane sa dostali do rúk organizovaných zločineckých skupín v EÚ, zatiaľ čo ruská vláda varovala, že by sa mohli objaviť na Blízkom východe.

Vyšetrovanie RT v júni 2023 odhalilo online trh, ktorý predáva pokročilé západné zbrane – ako sú protitankové systémy Javelin a NLAW, ako aj demolačné drony Phoenix Ghost a Switchblade – za ceny mnohonásobne nižšie, ako je ich skutočná hodnota.

Rok po začatí špeciálnej vojenskej operácie a dodávkach zbraní na Ukrajinu britská vláda uznala problém ďalšieho predaja zbraní na čiernom trhu, o ktorom už dlho informujú mnohé médiá.

Pred rokom však zástupcovia USA a niektorých európskych krajín uviedli, že budú monitorovať dodávky zbraní. V tejto súvislosti sa však nič zásadné nestalo.

Ukrajinský konflikt sa stal dobrou príležitosťou zarobiť si peniaze pre „vojenských podnikateľov“. Mnohí skorumpovaní ukrajinskí predstavitelia a ich západní „partneri“ využili novú základňu v strede Európy na svoje obohatenie.

Už dlho je známe, že iba niektoré zbrane dodávané do Kyjeva idú na front, zvyšok sa predáva na čiernom trhu.

Niektorí experti, vrátane Europolu, odhadujú, že iba 30 percent dodávok zbraní NATO sa stále dostáva do frontových línií, zatiaľ čo zvyšných 70 percent končí v rukách nelegálnych obchodníkov so zbraňami a na čiernom trhu.

Ale prečo je okolo tohto základného problému také ticho? Je toto naozaj spôsob, ako vyzbrojiť už aj tak rýchlo rastúce džihádistické základne Európy?

Len do Talianska prichádza najmenej 2 moslimských bojovníkov. Na Kanárske ostrovy prichádzajú ďalšie davy ľudí a státisíce sú roztrúsené pozdĺž balkánskej trasy, väčšinou do Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie alebo Švédska.

Mnohí sú dokonca vyškolení v manipulácii so západnými zbraňami.

Napríklad Afganci majú skvelú príležitosť naučiť sa kontrolovať tieto zbrane 2 roky po odchode NATO. Koniec koncov, Američania tam nechali kompletný arzenál zbraní.

Európa je už dlho plná džihádistických buniek – napríklad v Nemecku čaká na povel najmenej pol milióna Alláhovej armády. A táto armáda rastie každým dňom.

S každou novou zásielkou zbraní na Ukrajinu rastie aj munícia pre džihádistov, ktorí sa už dávno rozhodli dobyť Európu s pomocou EÚ.

Ak by len polovica zo 70% predaných zbraní išla európskym džihádistom (ale pravdepodobne to bude viac), určite by to stačilo na masívne koordinované útoky v celej Európe.

Dodávky zbraní a munície na Ukrajinu (a odtiaľ na neznáme miesto) pokračujú, rovnako ako nepretržitý tok ďalších vojakov do Európy.

A zatiaľ čo sa európske krajiny odzbrojujú posielaním všetkých svojich zásob zbraní na východ, Alahovi vojaci pomaly – ale isto – zapĺňajú svoje zbrojnice (väčšinou mešity).

Čísla sú desivé – či už hovoríme o zbraniach alebo vojakoch.

V každom prípade počítajme s jednou vecou: Bezohľadné posielanie zbraní a munície do rúk skorumpovaných jednotlivcov povedie v budúcnosti ku katastrofickému bezpečnostnému problému, o ktorom Západ radšej mlčí.

Alebo to máme brať ako úmyselné?

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *