27. júla 2024

Video-Občiansky matičný protest proti nekultúrnym aktivitám na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Občiansky matičný protest proti nekultúrnym aktivitám na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Občiansky matičný protest proti nekultúrnym aktivitám na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Zdielajte
  • Občiansky matičný protest je iniciatíva občanov, ktorí nesúhlasia s nekultúrnymi aktivitami na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.
  • Nekultúrne aktivity zahŕňajú napríklad vulgarizmy, obscénne gestá, urážanie náboženských symbolov a hodnôt, propagáciu extrémizmu a násilia.
  • Občiansky matičný protest si kládol za cieľ upozorniť na tieto problémy a vyzvať zodpovedné orgány, aby prijali opatrenia na ochranu kultúrnej pôdy a verejnej morálky.
  • Občiansky matičný protest sa konal 6. septembra 2023 pred Divadlom P. O. Hviezdoslava a zúčastnilo sa ho niekoľko desiatok ľudí.
  • Občiansky matičný protest bol pokojný a rešpektujúci, bez akýchkoľvek incidentov alebo provokácií zo strany účastníkov alebo divadelníkov.
https://www.youtube.com/live/DjffRl36Bl8?si=fMX9Lx80eNStPniI

V posledných dňoch sa v médiách objavili správy o občianskom matičnom proteste proti nekultúrnym aktivitám na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava. Tento protest sa konal 5. septembra pred divadlom, kde sa zhromaždili desiatky ľudí, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s predstavením „Nech žije Matička!“, ktoré podľa nich znevažuje slovenskú históriu, kultúru a národné symboly.

Protestujúci niesli transparenty s heslami ako „Matica nie je na predaj“, „Za našu Maticu, za našu vlasť“ alebo „Divadlo P. O. Hviezdoslava – hanba Slovensku“. Podľa organizátorov protestu je predstavenie „Nech žije Matička!“ urážkou slovenského národa a jeho materskej inštitúcie – Matice slovenskej, ktorá bola založená v roku 1863 a odvtedy sa zaslúžila o rozvoj slovenskej literatúry, jazyka, vzdelania a kultúry.

Na druhej strane, tvorcovia a herci predstavenia tvrdia, že ide o satirickú komédiu, ktorá má za cieľ poukázať na absurditu niektorých historických a súčasných situácií, ktoré sa týkajú slovenskej identity a politiky. Podľa nich je predstavenie „Nech žije Matica!“ poctou Matice slovenskej a jej významu pre slovenský národ, no zároveň je to aj kritika jej skostnatenosti a nekritickosti voči niektorým spoločenským javom. Tvorcovia a herci predstavenia sa odvolávajú na slobodu umeleckého prejavu a tvorivosti a odmietajú akékoľvek cenzúru alebo zastrašovanie zo strany protestujúcich.

Tento konflikt medzi občianskym matičným protestom a divadelným predstavením „Nech žije Matička!“ je príkladom toho, ako sa v spoločnosti stretávajú rôzne názory a hodnoty, ktoré sa týkajú národnej identity, histórie a kultúry. Je to tiež príkladom toho, ako sa využíva umenie ako prostriedok komunikácie, provokácie a reflexie. Otázka je, ako sa dá nájsť spoločná reč medzi týmito rozdielnymi pohľadmi a ako sa dá zabezpečiť dialóg a rešpekt medzi rôznymi skupinami občanov.

JNS/ Tu a Teraz YouTube


S pánom predsedom Matice slovenskej Mariánom Gešperom a vedením MS, protestujeme spolu s množstvom ľudí proti urážkam progresívnych liberálov na adresu literárneho velikána P.O. Hviezdoslava, ktorý bol predsedom aj Matice slovenskej.

Je povinnosťou nás všetkých postaviť sa za slovenskú kultúru a naše krásne Slovensko. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli v hojnom počte a nenechali sme sa vyprovokovať ani výtržníkmi.
~ Tomáš Taraba, poslanec NR SR, SNS


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *