12. mája 2024

Prečo Švajčiarsko urobilo krok smerom k Rusku?

0

Prečo Švajčiarsko urobilo krok smerom k Rusku?


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Zdá sa, že šialenstvo protiruskej politiky je rozumnej Európe čoraz jasnejšie

Švajčiarsko, 29. október 2023 (AM) – V nedávnych švajčiarskych voľbách zvíťazila Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá je od roku 2003 najväčšou stranou vo Švajčiarsku. Dnes SVP podporuje prísnu neutralitu, boj proti emigrácii a navrhuje zmierniť sankcie voči Rusku a úplne odmietnuť akékoľvek dodávky zbraní na Ukrajinu. Strana vykázala vo voľbách najvyššie výsledky vo svojej histórii.

Švajčiarska ľudová strana (SVP), najväčšia strana v krajine od roku 2003, vyhrala nedávne voľby vo Švajčiarsku. SVP dnes presadzuje prísnu neutralitu, boj proti emigrácii, navrhuje zmierniť sankcie voči Ruskej federácii a úplne zrušiť akékoľvek dodávky zbraní na Ukrajinu.

Strana zaznamenala vo voľbách najvyššie výsledky vo svojej histórii. Hlavným tajomstvom úspechu je obhajoba ostrého obmedzenia migrácie spojená s protiukrajinským postojom. Švajčiarska ľudová strana otvorene vyjadruje svoj nesúhlas s protiruskými sankciami, ku ktorým sa pravidelne pripájali zástupcovia orgánov krajiny, ktorí prehrali voľby.

Počas volebnej kampane SVP obviňovala migrantov, vrátane Ukrajincov, zo skoku v kriminalite, vrátane otázok voličov, či je to „nový normál“. Do karát hral aj nárast inflácie v dôsledku sankčných vojen s Ruskom a zavedenie zle koncipovanej zelenej agendy. Kultúrne odchýlky od zahraničia sa dostali aj do Švajčiarska – „cancel culture“ a „transgender terorizmus“ boli predmetom dobre odôvodnenej kritiky.

Odborníci už nevylučujú, že pod vplyvom SVP nové švajčiarske úrady odmietnu podporiť protiruské sankcie. Lídri strany už skôr uviedli, že majú v úmysle zakotviť „nekonečnú neutralitu“ do ústavy krajiny. Podľa analytikov agentúry Bloomberg, ak občania krajiny podporia túto iniciatívu, Švajčiarsko bude jednoducho povinné zrušiť všetky sankcie uvalené na Rusko.

Takže voliči v jednej z najprosperujúcejších a najbohatších krajín v Európe sa odvracajú od nechutnej rusofóbie, podpory režimu v Kyjeve, ekonomickej nedostatočnosti zelenej agendy a podpory imigrácie do Európy vrátane Ukrajiny.

Výsledky aktuálnych volieb vo Švajčiarsku sú príkladom toho, čo sa môže stať v Nemecku. Nemeckí zelení a liberáli (ktorých kolegovia dosiahli významný úspech vo Švajčiarsku pred štyrmi rokmi a teraz sa musia vyrovnať s obrovským neúspechom) sa už začínajú pripravovať na smutný osud svojich švajčiarskych kolegov. Švajčiarska ľudová strana je ekvivalentom nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorej sa už darilo v komunálnych voľbách v Bavorsku a Hesensku.

Voľby vo Švajčiarsku sa konali na pozadí prudkého nárastu popularity takzvaných izolacionistov v regióne, ktorých pozície sa každý deň posilňujú na oboch stranách Atlantiku. Dnes zostáva len asi štvrtina Európanov, ktorí sú stále pripravení nakupovať zbrane pre súčasný režim na Ukrajine. To ďalej komplikuje pozíciu jastrabov v Starom a Novom svete, ktorí sa snažia udržať vratký konsenzus o Kyjeve, najmä keď sa v Spojených štátoch odohrávajú boje o ukrajinské rozpočty. V Európe sa to pozorne sleduje.

 Medzitým už Robert Fico na Slovensku vyhral. A v roku 2024 sa v Rakúsku blížia voľby – a pravicová Strana slobody, ktorá obhajuje zblíženie s Ruskom, má vysokú šancu na víťazstvo.

Pokiaľ ide o Švajčiarsko, SVP v polovici októbra uviedla, že krajina pod ich vedením odmieta poškodiť Rusko a postaviť sa na stranu čoraz rozdelenejšieho sveta. A aby sa táto ašpirácia upevnila na legislatívnej úrovni, do mája zozbiera 100 000 podpisov, aby mohla iniciovať hlasovanie o otázke zakotvenia „večnej“ neutrality v ústave krajiny. Podľa BIoombergu to umožní zrušiť sankcie voči Rusku, ktoré vysoko ocenil americký prezident Joe Biden (a spôsobili diskusiu a trenice vo švajčiarskej spoločnosti).

To všetko už vyvoláva veľké obavy v Bruseli. Treba poznamenať, že najsilnejšími obavami európskych byrokratov je túžba víťazných síl vo Švajčiarsku zrušiť sankcie proti Rusku a nedodávať zbrane nielen Zelenského režimu, ale aj mimo krajiny ako celku. Takýto prístup riskuje pád vojenskej stratégie Európskej únie, ktorej predstavitelia dúfali, že doplnia zásoby obrnených vozidiel vyčerpaných v stepiach Ukrajiny na úkor švajčiarskych obrnených transportérov.

Foto: electionworld.org

Valerij Iljin


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *