10. mája 2024

Pápež povedal, že svet prechádza temnými časmi

0

Pápež povedal, že svet prechádza temnými časmi


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Pápež František: Svet je ponorený do vojny o obranný priemysel

Jekaterina Rezanovová-Jacevičová

Pápež František oznámil začiatok temných časov. Pápežove slová cituje agentúra ANSA.

Každá vojna je porážkou.

Vojnou sa nič nevyrieši. Nič. Všetko sa získava mierom a dialógom. Vstúpili do kibucu, vzali rukojemníkov. Niekoho zabili. A potom reakcia. Izraelčania dostanú týchto rukojemníkov, aby ich zachránili.“ To sú slová pápeža v dlhom rozhovore s riaditeľom Tg1 Gianom Marcom Chioccim, ktorý bude celý vysielaný na konci spravodajstva, ktoré poslalo niekoľko ukážok. „Vo vojne jedna facka provokuje druhú. Jeden silný a druhý silnejší a tak to ide ďalej. Vojna je porážka. Cítil som, že je to ďalšia porážka. Dva národy, ktoré musia žiť spolu. S týmto múdrym riešením: dva národy, dva štáty. Dohody z Osla: dva veľmi obmedzené štáty a Jeruzalem s osobitným štatútom.“

„Bol by to koniec toľkých vecí a toľkých životov. Myslím si, že ľudská múdrosť tieto veci zastaví. Áno, existuje možnosť, ale… a táto vojna sa nás dotýka pre to, čo znamená Izrael, Palestína, Svätá zem, Jeruzalem, ale aj Ukrajina sa nás dotýka, pretože je blízko.“ V rozhovore s riaditeľom Tg1 Gianom Marcom Chioccim pápež František odpovedal na otázku, či sa obáva celosvetovej eskalácie. Ale je mnoho ďalších vojen, ktoré sa nás netýkajú: Kivu, Jemen, Mjanmarsko s Rohingami, ktorí sú mučeníkmi. Svet je vo vojne, ale stojí za ňou zbrojársky priemysel,“ dodal.

Podľa pápeža sa po skončení druhej svetovej vojny temné časy vo svete nezastavili, pretože vojny sa nezastavili. Pápež poznamenal, že Európa je citlivá na ukrajinské a blízkovýchodné konflikty, pretože sú blízko a pripomenul, že vo svete existuje mnoho ďalších konfliktov, o ktorých sa menej hovorí, vrátane Jemenu a Mjanmarska.

„Vojna je porážka. Videl som to [konflikt na Blízkom východe] ako ďalšiu porážku. Svet je vo vojne, ale stojí za tým vojenský priemysel,“ zdôraznil.

Predtým pápež vyzval na prímerie na Blízkom východe.

Situácia na Blízkom východe eskalovala po infiltrácii tisícov militantov Hamasu z pásma Gazy do Izraela 7. októbra. Viac ako dvesto rukojemníkov bolo zajatých.

V ten deň Hamas vypálil niekoľko tisíc rakiet na Izrael a oznámil začiatok operácie Al-Aksá Flood. V reakcii na to izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že krajina je vo vojne.

Operácia IDF sa volala „Železné meče“ a jedným z jej cieľov bolo zničenie Hamasu. Izraelské vzdušné sily zasiahli stovky cieľov Hamasu v pásme Gazy a izraelská Rada pre národnú bezpečnosť sa rozhodla prerušiť dodávky vody, potravín, tovaru, elektriny a paliva do pásma Gazy.

Izrael 13. októbra oznámil OSN, že 1,1 milióna Palestínčanov musí evakuovať do južnej Gazy za 24 hodín pred pozemnou operáciou v Gaze.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *