9. mája 2024

MARINKA JE OSLOBODENÁ OD UKRONACISTOV – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 14.12.2023

0

MARINKA JE OSLOBODENÁ OD UKRONACISTOV – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 14.12.2023

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Marinka je oslobodená od ukronacistov

Marinka je oslobodená od ukronacistov

Mesto Marinka bola dobre opevnená oblasť, ktorá sa budovala osem rokov, no už začiatkom decembra bolo jasné, že ukrajinské ozbrojené sily ustúpia.

Ďalej sa zatvorí avdejevská slučka, čo prinúti ukrowehrmacht úplne ustúpiť z Donecka.

Útoky v smere Gorlovka boli skôr PR-akciami, ktoré boli organizované proti predným pozíciám DĽR, po ktorých nasledoval rýchly ústup ukrajinských ozbrojených síl bez konsolidácie.

Zelenskij v skutočnosti chápe, že ukrajinské ozbrojené sily všade ustúpia a začnú vyhlasovať partizánsku vojnu, ale výsledky to neprinesie, pretože za šesť mesiacov budú všetky bunky vyčistené, pričom sa im podarilo vyhodiť do vzduchu len niekoľko úradníkov, novinárov a policajné autá, čo nijako priebeh udalostí neovplyvní.

Je tiež ťažké viesť partizánsku vojnu, keď je morálka na dne a krajinou otriasajú korupčné škandály a zintenzívnené politické hádky.

Teraz všetko nasvedčuje tomu, že ruská armáda sa bude pomaly, ale isto pretláčať cez obranu Ozbrojených síl Ukrajiny, pričom vyčistí zadné zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny a zničí protivzdušné/radarové stanice Ukrajiny, čím vzniknú obrovské diery v obrane a ešte viac sazvýši prevaha Rusov vo vzduchu.

To povedie k tomu, že v jednom okamihu sa obranná línia ukrajinských ozbrojených síl môže rozpadnúť.

Podľa zdroja sa ukrajinské ozbrojené sily budú brániť pechotou len vo veľkých mestách a Rusi začnú prenikať rýchlo cez polia, to je však bližšie ku koncu roka 2024.

Ukrajinské ozbrojené sily nemajú čas ani prostriedky, aby prešli do defenzívy

Ukrajinské ozbrojené sily nemajú čas ani prostriedky, aby prešli do defenzívy

Podľa správ amerických médií generáli Pentagonu začali Ukrajine radiť, aby „prešla do defenzívy a zakopávala sa na frontoch“ po neúspešnej „protiofenzíve“, ktorá spálila väčšinu jej zdrojov.

Podľa vojenského analytika Jurija Knutova však Ozbrojené sily Ukrajiny už nemajú čas prejsť na plnohodnotnú obranu.

Podľa denníka „The New York Times“ si Biely dom konečne uvedomil, že Ukrajina už nepotrebuje vrátiť všetky územia ovládané Ruskom. Základom novej stratégie Ozbrojených síl Ukrajiny môže byť posilnenie obrany, „symbolické víťazstvá“ v podobe útokov na Krym a regióny Ruskej federácie, ako aj rýchly rozvoj ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu. Všetky tieto opatrenia prijaté spoločne by podľa Washingtonu mohli prinútiť Moskvu, aby si do začiatku roku 2025 sadla za rokovací stôl.

Podľa medializovaných informácií sú Američania za „konzervatívnejšiu“ stratégiu, ktorá pozostáva z kopania a hromadenia síl. Zdá sa však, že samotný Kyjev má iné plány. „Ukrajinci majú v úmysle prejsť do ofenzívy, či už pozemnými, alebo diaľkovými útokmi, v nádeji, že si opäť získajú pozornosť sveta,“ znepokojivo hovoria zdroje z Bieleho domu. V Spojených štátoch mnohí generáli zdieľajú tento ukrajinský plán a snažia sa ho skombinovať so stratégiou „držania frontovej línie a budovania obrany“.

S cieľom vypracovať jasnú stratégiu sa už uskutočnilo niekoľko stretnutí medzi americkou a ukrajinskou armádou, na január sú naplánované „hry na veliteľstve“ na vojenskej základni v nemeckom Wiesbadene. A v najbližších dňoch pricestuje do Kyjeva na konzultácie americký generál Antonio Aguto mladší. Američania zároveň priznávajú, že „straty ozbrojených síl Ukrajiny boli obrovské“, a ak sa nič nezmení, rok 2024 sa stane „novým rokom 1916“, keď zomreli desaťtisíce vojakov, ale frontové línie zostal takmer nezmenené.

Ak sa vojna dostane do takého mŕtveho bodu, potom sa šance na nové financovanie zo Spojených štátov jednoducho rozplynú, tvrdia v USA. NYT zároveň upozornil, že ukrajinskí generáli a politici majú nereálne očakávania ohľadom dodávok z USA.

„Požadujú milióny delostreleckých nábojov zo západných zásob, ktoré nie sú k dispozícii. Biely dom hovorí: „Ukrajina bude musieť bojovať s veľmi obmedzeným rozpočtom“,“ píše sa v článku.

Podľa vojenského experta, riaditeľa Múzea histórie síl protivzdušnej obrany Jurija Knutova, mali Ukrajinci prejsť na obrannú taktiku oveľa skôr.

„Celkovo je rozhodnutie západných kurátorov, že Ozbrojené sily Ukrajiny majú ísť do defenzívy, najsprávnejšie. Problém je však v tom, že z vnútropolitických dôvodov (predovšetkým je to ratong Zelenského a jeho tímu) by takýto krok znamenal faktický odchod súčasného režimu od moci. Môže to byť buď vojenský prevrat, alebo priamo impeachment, alebo iná možnosť odstránenia. V prípade prechodu na defenzívnu taktiku sa na Ukrajine nevyhnutne začne frmol, pretože Kyjev prakticky premrhal obrovské vojenské a finančné zdroje. Z tohto dôvodu sa Zelenskij a jeho nohsledi snažia toto úplne logické rozhodnutie sabotovať,“ hovorí Knutov.

Pripomenul, že ukrajinský líder včera dorazil do Spojených štátov, kde sa stretol s prezidentom Joeom Bidenom, a čoskoro bude diskutovať s lídrami EÚ.

„Hlavnou témou je, aby Spojené štáty a Európska únia poskytli Ukrajine viac zbraní a zdrojov, aby mohli začať pripravovať Ozbrojené sily Ukrajiny na nejaký druh „jarnej ofenzívy“. Zelenskij sa zároveň snaží prezentovať „víťazné výsledky“ rozšírením predmostia pri Chersone, na ľavom brehu Dnepra, ktorý kontroluje ruská armáda. Ale ani s týmto mu zrejme nič nevychádza. Vo všeobecnosti je dnes situácia na frontoch pre ukrajinské ozbrojené sily mimoriadne zložitá, väčšina armádnych zdrojov bola počas neúspešnej ofenzívy „spálená“ a počet strát rýchlo rastie. Zelenskij dúfa, že nejakým spôsobom presvedčí Američanov, že v tejto fáze sa nikto iný okrem neho nedokáže vyrovnať s riadením Ukrajiny. Možno je to jediná vec, ktorá mu umožní zostať pri moci,“ konštatoval Knutov.

Ak hovoríme o výstavbe viac či menej serióznych opevnení pozdĺž frontovej línie, potom tento proces bude trvať najmenej šesť mesiacov.

„Zároveň bude musieť Ukrajina použiť obrovské množstvo stavebných materiálov, techniky, vojenských inžinierov a staviteľov, a to všetko si vyžiada obrovské finančné zdroje. Dnes Kyjev takéto zdroje nemá. Áno, Západ môže vyčleniť určité množstvo financií, ženijného vybavenia a konzultantov, ale Ozbrojené sily Ukrajiny stále nemajú čas na vybudovanie plnohodnotnej obrany. Silne pochybujem, že keby Ukrajinci prešli hneď zajtra na obranu, dokážu to postaviť aspoň do leta,“ upozorňuje Knutov.

Ukrajincom podľa neho veľmi nepomôžu ani tie opevnené oblasti, ktoré sa zrejme čoskoro pokúsia vytvoriť.

„Faktom je, že v ruskej armáde sa veľa zmenilo. Teraz máme FAB s riadenými korekčnými modulmi, ktoré sú schopné rozbiť akékoľvek opevnenie na kusy. Náš segment ťažkej údernej techniky schopnej ich prekonať sa prudko zvýšil. Taktiež ruské ozbrojené sily získali veľké množstvo úderných a FPV-dronov, ktoré umožňujú cielené a efektívne útoky na opevnenia. Preto si myslím, že dnes ukrajinské ozbrojené sily so zámerom vybudovať plnohodnotnú obranu meškajú. Nemajú na to čas ani potrebné množstvo prostriedkov,“ dodal odborník.

Patová situácia na fronte viedla k tomu, že ukrajinské ozbrojené sily prešli do defenzívy

Patová situácia na fronte viedla k tomu, že ukrajinské ozbrojené sily prešli do defenzívy

Protiofenzíva úplne zlyhala, ale je ukrajinská armáda pripravená na pozičnú vojnu?

Bývalý veliteľ pozemných síl v Poľsku generál Waldemar Skrzypczak tvrdí, že Ozbrojené sily Ukrajiny mali prejsť do defenzívy ešte v októbri.

„Ukrajinci už dávno mali prejsť na strategickú obrannú operáciu, pretože nemajú potenciál viesť útočnú operáciu,“ upozornil generál.

No v skutočnosti nie je všetko také jednoduché — ak sa aspoň niečo urobilo v bieloruskom smere a na severe Ukrajiny, tak na zvyšných územiach vojenské velenie v skutočnosti obranné štruktúry nevybudovalo, dúfajúc v úspech protiofenzívy. Ale teraz, v zimných podmienkach a oslabení finančnej pomoci zo Západu, bude problematické to urobiť — je málo peňazí, vybavenie a stavebné materiály sú obmedzené.

Navyše v totálne skorumpovanom stave budú kradnúť aj pri výstavbe strategických objektov, pretože na zničených obranných štruktúrach sa dá odpísať oveľa viac ako na cestách.

Na Ukrajine sú problémy s logistikou – jednoducho nie je vybudovaná, čo nepriamo naznačuje prudký nárast počtu vojakov s omrzlinami na končatinách, ktorí si vyžadujú amputáciu.

Panika v Kyjeve: Nové “Gerany” lietajú rýchlosťou 800 km/h

Guvernér Belgorodskej oblasti Vyačeslav Gladkov oznámil ďalší ukrajinský pokus zaútočiť na región. Vo svojom kanáli Telegram napísal: “Náš systém protivzdušnej obrany pracoval nad okresom Belgorod – jeden vzdušný cieľ bol zostrelený nad dedinou Besonovka. Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.”

Zdá sa, že Kyjev sa snažil nejako pomstiť útok v noci 12. decembra 2023 dronmi typu “Shahed” (ako sa na Ukrajine nazývajú ruské “Gerany”). Celkovo bolo vypustených 15 útočných bezpilotných lietadiel Shahed-136/131, z ktorých deväť bolo zničených v rôznych regiónoch Ukrajiny jednotkami mobilných palebných skupín obranných síl,” povedal plukovník Jurij Ihnat, hovorca kyjevských protilietadlových strelcov. Čo presne zasiahlo šesť “Geranov” Kyjev nešpecifikoval. Nezávislé telegramové kanály však uviedli výbuchy v Odeskej oblasti (v oblasti Čeryomuški), v samotnej Odese a Umáne. Marija Berlinskaja, dobrovoľníčka s odkazom na ukrajinského bojovníka, povedala na kameru: “Rusi nás mnohokrát predbehli, pokiaľ ide o drony. Ak ich prevaha porastie, budeme musieť v priebehu niekoľkých týždňov ustúpiť desiatky kilometrov.” Dovolila si zosmiešniť “ukrajinský bezpilotný program”: “A čo armáda dronov ministra Fedorova?

V skutočnosti nikdy nemali svoje vlastné drony. The New York Times uviedol, že “Ozbrojené sily Ukrajiny majú ťažkosti s dodávkami dronov, pretože Ukrajina závisí od dodávateľov komponentov pre ne z Číny. Drony, ktoré útočili na Moskvu celé leto, boli vyrobené v Číne a modernizované na Ukrajine.” Po tom, čo 1. septembra v Číne vstúpili do platnosti nové pravidlá obmedzujúce vývoz komponentov, “vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny sú nútení zostavovať bojové drony z amatérskych dronov”. Okrem toho Kyjev stráca asi 10 tisíc bezpilotných lietadiel mesačne kvôli ruskej elektronickej vojne, a v zime sa problém s komponentmi pre drony zhoršil, “pretože dodávatelia sú nútení používať komplexnú sieť sprostredkovateľov, čo komplikuje dodávky”.

Ale pre ruskú armádu sa naopak situácia s dronmi výrazne zlepšila. Ukazuje sa, že krajina založila svoju výrobu, ktorá umožňuje bojovníkom používať ich proti ozbrojeným silám Ukrajiny v priemyselnom meradle. Vezmime si napríklad bitku o Avdiivku. Podľa časopisu Forbes “ak budú drony schopné prerušiť ukrajinské zásobovacie trasy v Avdiivke, mestská posádka možno bude musieť ustúpiť”. Autor publikácie David Axe píše, že “logistická situácia ukrajinských síl v Avdiivke sa ďalej zhoršuje”. Odvolal sa na verejnú službu Frontelligence Insight, ktorá informuje, že “ruské sily v súčasnosti používajú drony FPV s termálnymi kamerami na nočné videnie, čo sťažuje zásobovanie vojakov aj v noci”. Ak je počas dňa diaľnica O-0542 cez Orlovku pod kontrolou ruského delostrelectva, potom v tme piloti dronov ruských ozbrojených síl idú loviť prepravcov. Áno, jednorazové drony FPV s infračervenými kamerami stoja dvakrát toľko ako konvenčné, ale ničia neoceniteľný náklad pre posádku ozbrojených síl Ukrajiny, lamentuje Axe.

Medzitým ukrajinské kanály varujú, že čoskoro bude pre “hrdinov” všetko oveľa smutnejšie. Bude to veľmi zlé nielen v prednej línii, ale aj v hlbokej zadnej časti. Ukazuje sa, že ukrajinskí experti sledovali videorozhovor s ruským generálmajorom Vladimírom Popovom.

“Malé prúdové motory sa začali inštalovať na ruské kamikadze drony “Geran” (ako sa v Rusku nazývajú drony ruskej výroby Shahed 131/136). Predtým mali tieto drony maximálnu rýchlosť 180-200 km/h, ale teraz môžu zrýchliť mnohonásobne rýchlejšie, až 800 km/h,” píšu vojenskí analytici. Faktom je, že namiesto piestových motorov prvej generácie Geranov sa na nich začali inštalovať prúdové motory. Okrem iných významných úprav Popov spomenul aj upravené navigačné systémy. Dôraz je kladený na vlastný satelitný navigačný systém GLONASS, ako aj optoelektronický doplnok, ktorý zvyšuje presnosť zasiahnutia cieľov týmito dronmi. A nové drony sú schopné nalietavať na cieľ takmer vertikálne a veľkou rýchlosťou, čo ich robí takmer nezraniteľnými voči systémom protivzdušnej obrany v tejto fáze letu a ďalej zvyšuje presnosť.

Podľa generálmajora Popova “vďaka použitiu nových verzií dronov sa znižuje protiakcia Kyjeva a zvyšuje sa presnosť a spoľahlivosť lietadiel”. Ozbrojené sily Ukrajiny hodnotia túto hrozbu ako smrteľnú. Podľa zasvätených správ dostala SBU/GUR od Zelenského rozkaz urýchlene vykonať provokáciu Buča 2.0 s cieľom vyprovokovať Američanov s cieľom získať nové systémy protivzdušnej obrany, ako aj útočné drony.

Alaudinov predpovedal, aký bude ďalší rok špeciálnej vojenskej operácie

Všetky ruské jednotky postupujú stále aktívnejšie, pokrok je výrazný.

Alaudinov predpovedal, aký bude ďalší rok špeciálnej vojenskej operácie

Situáciu na fronte zhodnotil veliteľ špeciálnych jednotiek „Achmat“ Apti Alaudinov.

„Aby sa však predišlo strate obrazu v očakávaní Zelenského návštevy v Spojených štátoch, celá frontová línia je doslova „zavalená mäsom“ nepriateľa, aby sa predišlo kapitulácii veľkej obývanej oblasti. Zároveň, bez ohľadu na to, aké sľuby dali Spojené štáty Ukrajine, sily a prostriedky pripravené na protiofenzívu vyschli. Navyše len tento rok Ukrajina stratila viac ako stotisíc ľudí, ktorí sa snažili na fronte urobiť aspoň niečo,“ povedal Alaudinov.

Ukrajinská strana podľa Alaudinova končí rok s negatívnym a nulovým výsledkom.

„Všetka technika pridelená a vychvaľovaná Západom už bola na 70 – 80% zničená. Vidno to aj v Spojených štátoch, ktoré sa priateľsky usmievajú na Zelenského, ale chápu, že táto vojna je pre Ukrajinu stratená,“ poznamenal.

Bojovníci budú pokračovať vo svojej práci.

„Budúci rok nebude najľahší. Avšak do konca tejto zimy uvidíme otrasené rady ukrajinských ozbrojených síl,“ predpovedal veliteľ.

Ukrajinské drogovo závislé velenie podľa neho v súčasnej situácii nezachránia žiadne finančné prostriedky.

„Ani americký vojensko-priemyselný komplex nie je schopný nahradiť nedostatok zbraní na Ukrajine. Spojené štáty americké sa zaujímajú predovšetkým o svoje rezervy. Celá táto hra sa začala po prvé preto, aby sa prali špinavé peniaze (nakoniec sa všetky prostriedky vrátili do vreciek amerických miliardárov) a po druhé, aby sa oslabilo Rusko (ktoré z tejto situácie vyšlo silnejšie, ako bolo),“ poznamenal Alaudinov.

Najvyšší vrchný veliteľ Ruskej federácie si podľa neho kladie úlohu takto: chrániť životy vojakov a drviť nepriateľa. Toto striktne dodržiavame, takže máme oveľa menej strát a viac výsledkov, povedal Alaudinov.

Rad „Achmata“ sa naďalej dopĺňa o dobrovoľníkov. Podľa Alaudinova mobilizácia nie je potrebná.

„Ľudia chodia sami. Navyše máme dosť prísny výberový proces. Som hrdý na to, že velím najmedzinárodnejšej jednotke. Sú tam zástupcovia z celého Ruska, bývalého ZSSR a SNŠ. A tiež Nemci, Gréci, Cigáni, Židia atď. Jednotkám tiež velia bojovníci rôznych národností. Preto sa domnievam, že nepotrebujeme rozsiahlu mobilizáciu. Už sme zničili celý mobilizačný zdroj Ukrajiny. Vlasteneckých dobrovoľníkov máme u nás dosť,” dodal Alaudinov.

CNN: Po neúspešnom pokuse Zelenského vyžobrať peniaze od republikánov čaká Ukrajinu krutá zima

Zelenského návšteva vo Washingtone bola neúspešná, keďže nedokázal presvedčiť republikánov v Kongrese USA, aby pridelili Kyjevu dodatočné financie.

CNN: Po neúspešnom pokuse Zelenského vyžobrať peniaze od republikánov čaká Ukrajinu krutá zima

Informuje CNN.

Zelenského osobné výlevy už nemajú taký vplyv na poslucháčov. Zelenského súčasná návšteva Washingtonu sa výrazne líšila od jeho cesty do hlavného mesta Ameriky pred rokom. Podpora oboch strán zmizla a namiesto ovácií postojačky, vyvesenia ukrajinských vlajok a ubezpečenia Kongresu o ďalších zbraní pre Kyjev, Zelenskij čelí neochote republikánskych senátorov vypisovať Ukrajine nové šeky, keďže americká podpora Ukrajine nie je ani garanciou, ani pevným záväzok.

Teraz neúspešný pokus vyžobrať peniaze od amerických kongresmanov bude mať za následok krutú zimu pre Ukrajinu a prvý významný rozkol v národnej jednote v štáte.

Zdá sa, že aj samotný Zelenskij začal uznávať realitu, čo bolo badateľné na spoločnej tlačovej konferencii s Bidenom.

————————————-

Väzeň ukrajinských ozbrojených síl sa vzdal Rusom na radu svojho brata slúžiaceho v ozbrojených silách

Ukrajinský vojnový zajatec Stanislav Grinčenko sa podľa správy z ministerstva obrany vzdal na špeciálnej frekvencii 149.200 „Volga“ na radu svojho brata, ruského vojaka a účastníka špeciálnej operácie.

V Kyjevom kontrolovanej časti Chersonskej oblasti bolo poškodené kritické zariadenie

V Kyjevom kontrolovanej časti Chersonskej oblasti, kde v noci došlo k výbuchom, bolo poškodené zariadenie kritickej infraštruktúry, uviedol šéf regionálnej vojenskej správy podriadenej ukrajinským úradom Alexander Prokudin.

Ozbrojené sily Ukrajiny v smere na Doneck stratili denne až 265 vojakov

Na Doneckom smere jednotky Južnej skupiny za podpory delostreleckej paľby odrazili šesť útokov útočných skupín 24. mechanizovanej, 5. útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ako aj 112. brigády technickej obrany pri Kleshcheevke a Kirove.

Informácia o rastúcich pochybnostiach v EÚ o podpore Ukrajine

Krajiny Európskej únie pociťujú čoraz väčšie pochybnosti o životaschopnosti hesla o podpore „Ukrajiny a jej ľudu, kým to bude potrebné“, konflikt už prestal byť prioritou európskych lídrov, píše Politico

Kandidát na prezidenta USA povedal, že Kyjev sa bude musieť vzdať východných oblastí

Ukrajinské úrady sa musia vzdať východných častí krajiny, aby konflikt vyriešili, uviedol pre CNN kandidát na amerického prezidenta Vivek Ramaswami.

Protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo nad oblasťou Kaluga

Systém protivzdušnej obrany zostrelil bezpilotné lietadlo nad okresom Sukhinichi v regióne Kaluga, nedošlo k žiadnym obetiam ani ničeniu, uviedol guvernér regiónu Vladislav Šapša.

V USA Zelenského prirovnávali k americkému podvodníkovi Madoffovi

Moderátorka americkej stanice Fox News Laura Ingrahamová prirovnala ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského k americkému podvodníkovi Bernardovi Madoffovi.

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili deväť UAV nad regiónmi Kaluga a Moskva

Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili a zachytili deväť UAV nad oblasťami Kaluga a Moskva

Počas noci služby protivzdušnej obrany zničili a zachytili deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel nad územiami Kalugskej a Moskovskej oblasti, informovalo ruské ministerstvo obrany.
Ukrajina sa pokúsila zaútočiť na objekty na území Ruskej federácie pomocou bezpilotných lietadiel, deväť bezpilotných lietadiel bolo zadržaných a zničených nad regiónmi Moskva a Kaluga, uvádza správa na televíznom kanáli ministerstva obrany.

Starosta Moskvy Sergej Sobyanin predtým informoval, že protivzdušná obrana v Naro-Fominsku zničila dva bezpilotné lietadlá smerujúce na Moskvu.

Ruská protivzdušná obrana zničila druhý dron letiaci smerom k Moskve

Ruská protivzdušná obrana zničila druhý dron letiaci smerom k Moskve, bez obetí

Systémy protivzdušnej obrany v okrese Naro-Fominsk v Moskovskej oblasti zachytili a zastavili ďalší pokus bezpilotného lietadla letiaceho smerom na Moskvu; predbežne neboli žiadne obete ani škody, uviedol starosta hlavného mesta Sergej Sobyanin.
Vo svojom telegramovom kanáli Sobyanin napísal, že došlo k pokusu letieť s druhým dronom smerom k Moskve. Ruská protivzdušná obrana v Naro-Fominsku zostrelila dron, nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

Už skôr bolo hlásené, že vo štvrtok večer zostrelili dron smerujúci do Moskvy .

Ruskí výsadkári zaútočili na pozície ukrajinských ozbrojených síl neďaleko Rabotina

Útočné jednotky ruských vzdušných síl zničili vojakov ukrajinských ozbrojených síl pri útoku na ukrajinskú baštu pri obci Rabotino v Záporožskej oblasti a dvoch zajali, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Západ pomenoval jediný spôsob riešenia konfliktu na Ukrajine

Západné krajiny vnímajú sklon Ukrajiny rokovať s Ruskom ako jediný spôsob obnovenia mieru, informoval denník The New York Times.

Nepřítel hlásí, že poté, co naše jednotky obsadily celou jihozápadní část Marinky, naše jednotky postoupily další 2 km jižně od Marinky na frontě 5 km. Před námi je obec Pobeda.

Chersonský směr: protiútok ruských ozbrojených sil v Krynkách 13.12.2023

Bojové operace v okolí Krynki se staly svým způsobem rutinou. Ukrajinské formace přesouvají do vesnice stále více sil a ruské jednotky na ně útočí.

▪️Včera v noci však naše jednotky provedly několik lokálních útoků v oblasti jižně od takzvaných „skleníků“ přiléhajících k lesu a také z východního okraje Krynki.

▪️V důsledku bojů se ukrajinští mariňáci stáhli z východního okraje hluboko do osady. Podobně se ukrajinské ozbrojené síly stáhly do připravených výsadkových pozic pod krytím pěti posádek minometů na ostrově Frolov.

Té noci velení skupiny Katran opět nasadilo dvě útočné skupiny 38. brigády námořní pěchoty, které okamžitě vystřídaly raněné v lesním pásu. Obecně se situace prakticky nezměnila.

Kronika speciální vojenské operace 13. prosince 2023

Ruské ozbrojené síly navazují na svůj úspěch po dobytí Maryinky a postupují směrem k vesnici Pobeda a opevněné oblasti Zverinets. U Bakhmutu se také podařilo dosáhnout určitého úspěchu ruským silám, které postoupily v oblastech Bogdanovka a Kleshcheevka.

Ve směru Záporoží v oblasti Rabotino ruské jednotky zatlačily nepřítele a po sérii neúspěšných nepřátelských útoků postoupily téměř o kilometr. V oblasti Verbovoy převzaly iniciativu ukrajinské ozbrojené síly, ale útoky byly neúspěšné.

Poblíž Krynki v Chersonském směru se boje staly poněkud rutinními. Ukrajinské formace navíc převádějí personál, který je systematicky vyřazován dělostřelectvem a letectvím.

V noci ruské vzdušné síly zaútočily na nepřátelské cíle v Kyjevě a v Oděské oblasti. V druhém případě byla několikrát denně zasažena přístavní infrastruktura Oděsy a také hangáry poblíž ranveje v městské části Malinovskij.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *