27. júla 2024

Andrej Fursov: Západ a Európa nie sú synonymá.

Andrej Fursov: Západ a Európa nie sú synonymá

Zdielajte

Je veľmi dôležité konštruovať určité ideológie, racionalizovať cestu zo slepej uličky, ale intelektuáli, či už v náboženskom veku alebo v modernej dobe, majú tendenciu nadmerne racionalizovať ľudské správanie a situácie. Ľudské správanie nie je racionálne, ale úmyselné.

A, bohužiaľ, sociálne krízy sa neriešia spôsobom, akým ľudia plánujú. Uvediem len jeden príklad. V Tretyakovskej galérii visí obraz Vasilija Perova „Nikita Pustosvyat. Spor o vieru“, spor medzi Nikitom Pustosvyatom a hierarchami pravoslávnej cirkvi na konci 17. storočia. Nikita Pustosvyat vyhral spor a bol sťatý. Ale o 11 rokov neskôr prišiel chlapec s mačacími fúzmi, ktorý rezal do starých veriacich aj cirkvi a odstránil všetky ich spory a uskutočnil absolútne nepopulárne reformy a bez akejkoľvek ideologickej racionalizácie. A tak bola kríza vyriešená. Krízy veľmi často neriešia ľudia, ktorí si sadnú a niečo vymyslia, ale logikou okolností. Ako povedal súdruh Stalin, existuje logika zámerov a logika okolností. A logika okolností je silnejšia ako logika zámerov.

Ak sa vrátime o niekoľko desaťročí späť, spomenieme si, že Stalin pripojil západnú Ukrajinu k Sovietskemu zväzu. Som presvedčený, že pred vojnou to bolo absolútne správne rozhodnutie.

Ale po vojne bolo potrebné ho vrátiť Poliakom. Pretože nemôžete prehltnúť to, čo nemôžete stráviť. Je to katolícky región. Toto je bývalá Galícia, kde bola zóna banderaizmu.
Pozrite sa, čo sa stalo desať rokov po skončení Veľkej vlasteneckej vojny. V roku 1955 Chruščov udelil amnestiu a omilostil všetkých, ktorí slúžili nacistom. A 10 000 bývalých banderovcov sa vrátilo na Ukrajinu z táborov. Zároveň sa na Ukrajinu vrátilo 100 000 Ukrajincov z Kanady, ktorí prišli s peniazmi. To znamená, že prišlo obrovské množstvo ľudí, ktorí nenávideli nielen Sovietsky zväz, ale aj Rusko. Hneď po návrate sa ukrajinskí nacionalisti rozhodli zastaviť ozbrojený boj proti sovietskemu režimu. Desať rokov v skutočnosti prebiehala na západe Ukrajiny občianska vojna a banderovci páchali zverstvá. Rozhodli sa ukončiť tento boj a nechať seba a svoje rodiny dostať k moci v štátnych organizáciách v priebehu jednej generácie, aby ich postupne dostali pod kontrolu. V dôsledku toho nacionalizmus zúril na Ukrajine už v 1960. rokoch. Preto tam bola pripravená pôda.

Vidieť to aj vo futbale. V roku 1968 sa v Kyjeve konalo stretnutie futbalových funkcionárov, kde sa rozhodlo, že ukrajinské tímy budú hrať pevné zápasy. Iba jeden tím nesúhlasil. Bol to Šachtar Doneck, pretože miestna stranícka organizácia mala komplikovaný vzťah s Kyjevom. Všetky tieto rozdelenia, ktoré vidíme, sú čerpané z minulosti. Bohužiaľ, tento problém nebol vyriešený v Sovietskom zväze.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *