2. mája 2024

Pápež František v Urbi et Orbi-Prečo toľko smrti a ničenia?

0

Volal po ukončení bojov, a to najmä kvôli deťom. "Koľko utrpenia vidíme v ich očiach. Ich pohľady sa nás pýtajú: Prečo? Prečo toľko smrti? Prečo toľko ničenia?" povedal pápež.


👉Napriek ustavičnej cenzúre na FB, sa snažíme byť s Vami v kontakte. Sledujte nás na telegrame👈


Pápež František vyzval v Urbi et Orbi na mier a spomenul viaceré konflikty vo svete
„VATIKÁN. Pápež František v tradičnom veľkonočnom posolstve Urbi et orbi opätovne vyzval na zaručenie prístupu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, kde Izrael bojuje s hnutím Hamas, a tiež na prepustenie rukojemníkov, ktorých tam teroristi od októbra držia.

Na výmenu zajatcov vyzval taktiež v súvislosti s vojnou na Ukrajine, informovala agentúra AFP. Jeho posolstvo si prišlo na Námestie sv. Petra podľa AFP vypočuť približne 60-tisíc ľudí.

„Zmŕtvychvstanie Krista otvára cestu mieru pre trpiace skupiny obyvateľov v týchto regiónoch,“ povedal pápež podľa agentúry DPA.
Volal po ukončení bojov, a to najmä kvôli deťom. „Koľko utrpenia vidíme v ich očiach. Ich pohľady sa nás pýtajú: Prečo? Prečo toľko smrti? Prečo toľko ničenia?“ povedal pápež.

Hlava katolíckej cirkvi spomenula aj vojnu v Sýrii, ktorá trvá už 13 rokov, a Libanon, ktorý je dlhodobo sužovaný hospodárskou a sociálnou krízou, ktorá je aktuálne ešte „prehĺbená nepriateľskými akciami na hraniciach s Izraelom“.

Spomenul aj moslimských Rohingov utekajúcich z Mjanmarska, ktorých zasiahla vážna humanitárna kríza, ako aj násilie na Haiti. Nezabudol ani na Afriku, kde okrem konfliktov pripomenul aj problém sucha, ktorý postihuje rozsiahle oblasti a spôsobuje hladomor.

„Osobitnú myšlienku smerujem k regiónu západného Balkánu, kde sa uskutočňuje významný krok k integrácii do európskeho projektu,“ uviedol pápež podľa Vatican News.

ČTK/JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *