20. mája 2024

Platilo SK sudcov priamo USA? Odvolávanie členov Súdnej rady!

0

Platilo SK sudcov priamo USA? Odvolávanie členov Súdnej rady!


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V súčasnosti sa objavujú obavy týkajúce sa financovania slovenských sudcov zo zahraničia (USA), napríklad sudkyni Pamele Záleskej hradili celý 7 týždňový pobyt, čo vyvoláva diskusie o transparentnosti a nezávislosti súdnej moci. Financovanie Slovenských sudcov cudzím štátom je závažný problém, ktorým by sa mala mala zaoberať SIS.

Financovanie sudcov zo zahraničia je komplexná téma, ktorá sa dotýka zásad právneho štátu, ako sú transparentnosť a nezávislosť súdnej moci. V prípade sudkyne Pamele Záleskej, ktorá absolvovala sedemtýždňový pobyt v USA, je dôležité poznamenať, že podľa dostupných informácií išlo o služobnú cestu s cieľom školenia o organizovanej kriminalite a korupcii[7]. Táto cesta bola zabezpečená veľvyslanectvom USA a zúčastnili sa na nej aj ďalší sudcovia a policajti z rôznych krajín.

Otázky týkajúce sa financovania sudcov zahraničnými subjektmi sú však oprávnené a môžu vyvolať diskusie o možných konfliktoch záujmov alebo o vplyve na nezávislosť súdnej moci. V Slovenskej republike sa v súčasnosti vedú diskusie o zvýšení transparentnosti financovania mimovládnych neziskových organizácií, čo by mohlo byť aplikované aj na prípad financovania sudcov[2].

Slovenská informačná služba (SIS) by mohla mať v tejto oblasti určitú úlohu, najmä ak by boli podozrenia z nezákonného konania. Napriek tomu, že SIS sa primárne zaoberá bezpečnostnými hrozbami, mohla by v prípade potreby vyšetrovať aj prípady, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť alebo záujmy štátu.

Je dôležité, aby takéto vyšetrovanie bolo vykonané transparentne a v súlade so zákonom, aby sa zachovala dôvera verejnosti v súdny systém a jeho nezávislosť. Zároveň je potrebné zabezpečiť, aby financovanie zo zahraničia nebolo použité na ovplyvňovanie rozhodnutí sudcov alebo na narušenie ich nezávislosti.

V kontexte globálnej spolupráce a vzdelávania je bežné, že sudcovia a iní predstavitelia právneho systému sa zúčastňujú medzinárodných školení a sympózií. Tieto aktivity môžu byť financované rôznymi zdrojmi vrátane zahraničných vlád, akademických inštitúcií alebo medzinárodných organizácií. Dôležité je, aby bol takýto druh financovania jasný, transparentný a v súlade s etickými štandardmi a zákonmi príslušnej krajiny.

V prípade akýchkoľvek obáv alebo podozrení z neetického konania je kľúčové, aby boli tieto otázky riadne prešetrené kompetentnými orgánmi. Transparentnosť a zodpovednosť sú základnými piliermi demokratického právneho štátu a je nevyhnutné, aby boli tieto princípy dodržiavané vo všetkých aspektoch súdnej moci.

Podľa nedávnych správ sa zdá, že niektoré mimovládne organizácie (NGO) mohli poskytovať finančné prostriedky na pokrytie nákladov spojených s cestovaním a ubytovaním pre niektorých slovenských sudcov. Táto situácia vyvolala otázky týkajúce sa potenciálneho konfliktu záujmov a vplyvu na rozhodovanie sudcov. V reakcii na tieto obavy predstavili slovenskí politici návrh zákona, ktorý by vyžadoval od mimovládnych organizácií označenie sa ako „organizácie s podporou zo zahraničia“, ak prijali viac ako 5 000 EUR zo zahraničia v predchádzajúcom roku[1]. Tento návrh zákona vyvolal porovnania s kontroverznými legislatívami v iných krajinách a bol kritizovaný za to, že by mohol stigmatizovať mimovládne organizácie a obmedziť ich schopnosť pôsobiť ako nezávislé subjekty v spoločnosti.

Je dôležité poznamenať, že transparentnosť financovania je kľúčová pre zachovanie dôvery verejnosti v súdny systém a nezávislosť sudcov. Zatiaľ čo podpora zo zahraničia môže byť legitímna a môže prispievať k rozvoju právneho štátu a demokracie, je nevyhnutné, aby takéto financovanie bolo riadne zverejnené a spravované tak, aby nedochádzalo k konfliktu záujmov. V tejto súvislosti je dôležité, aby boli zavedené jasné a prísne protokoly, ktoré by zabezpečili, že sudcovia zostanú nezávislí a nebudú ovplyvnení vonkajšími faktormi.

Live: Našich sudcov platilo priamo USA! Parlament odvoláva členov Súdnej rady! Martin Daňo / GINN

V kontexte týchto udalostí je zrejmé, že Slovensko, podobne ako iné krajiny, čelí výzvam súvisiacim s ochranou svojich demokratických inštitúcií a zabezpečením transparentnosti vo verejnom sektore. Diskusie o návrhu zákona a jeho potenciálnych dôsledkoch sú príkladom širšieho úsilia o posilnenie právneho štátu a ochrany proti možnému zasahovaniu do nezávislosti súdnej moci. Ako občania je dôležité byť informovaní a angažovaní v týchto diskusiách, aby sme mohli prispieť k udržaniu silného a nezávislého súdneho systému, ktorý je základom spravodlivej spoločnosti.

JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *