17. mája 2024

Video-Lukáš Machala: Nová RTVS začne fungovať začiatkom leta

0

Lukáš Machala: Nová RTVS začne fungovať začiatkom leta


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


S vedúcim služobného úradu Ministerstva kultúry a autorom nového zákona o RTVS Lukášom Machalom sme sa rozprávali o budúcnosti verejnoprávnych inštitúcií.

Verejnoprávne inštitúcie sú piliermi demokracie, ktoré zabezpečujú informovanosť a vzdelávanie občanov. Na Slovensku prechádzajú tieto inštitúcie významnými zmenami, ktoré majú za cieľ zlepšiť ich fungovanie a prispôsobiť ich súčasným potrebám spoločnosti. Lukáš Machala, vedúci služobného úradu Ministerstva kultúry a autor nového zákona o RTVS, je jednou z kľúčových postáv v tomto procese.

V rozhovore Lukáš Machala zdôraznil, že nový zákon o RTVS má za úlohu obnoviť nezávislosť a objektivitu spravodajstva a posilniť ekonomickú a programovú stabilitu inštitúcie. Tento zákon by mal tiež zabezpečiť, že riaditeľa verejnoprávneho média nebude možné odvolať bez udania dôvodu, čo je v súlade s európskym aktom o slobode médií.

Diskusie o budúcnosti verejnoprávnych inštitúcií sú nevyhnutné, pretože sa dotýkajú základných práv a slobôd občanov. Verejnoprávne médiá by mali byť zárukou objektivity, nestrannosti a vyváženosti, a mali by poskytovať priestor všetkým relevantným názorom. Zmeny v RTVS, ktoré navrhuje Lukáš Machala, sú reakciou na súčasné výzvy a snažia sa zabezpečiť, aby verejnoprávne médiá na Slovensku plnili svoju úlohu efektívne a v súlade s demokratickými princípmi.

Verejnosť a odborná komunita majú teraz možnosť vyjadriť svoje názory a pripomienky k návrhu zákona, čo je dôležitým krokom v legislatívnom procese. Je dôležité, aby sa prijaté zmeny opierali o dôkladnú analýzu a diskusiu, a aby boli výsledkom širokého konsenzu medzi všetkými zainteresovanými stranami.

S vedúcim služobného úradu Ministerstva kultúry a autorom nového zákona o RTVS Lukášom Machalom sme sa rozprávali o budúcnosti verejnoprávnych inštitúcií. Rozhovory s Mimi Šramovou

Budúcnosť verejnoprávnych inštitúcií na Slovensku je teda v procese transformácie, ktorá má potenciál posilniť ich nezávislosť a zvýšiť ich kvalitu. Sledujeme s napätím, ako sa tento proces bude vyvíjať a aký dopad bude mať na slovenskú spoločnosť a jej demokratický vývoj.

JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *