23. októbra 2024

Mediálna manipulácia s klamstvami, ktoré už nič nepredstierajú

Mediálna manipulácia s klamstvami, ktoré už nič nepredstierajú

Zdielajte....

  • Mediálna manipulácia: Článok sa zaoberá prípadom mediálnej manipulácie, kde bol Donald Trump nesprávne obvinený z podpory neonacistov.
  • Charlottesville Incident: Popisuje udalosti z roku 2017 v Charlottesville, kde došlo k násilným stretom medzi pravicovými a ľavicovými skupinami.
  • JD Vance: Diskutuje o kontroverzných vyjadreniach kandidáta na viceprezidenta J.D. Vancea o bezdetných ženách.
  • References: Stránka obsahuje odkazy na ďalšie články a zdroje informácií.

Kandidát na viceprezidenta J.D. Vance je médiami obvinený z zosmiešňovania bezdetných žien. Celý prípad nápadne pripomína veľmi úspešnú mediálnu manipuláciu, ktorá si dokázala nárokovať niečo, čo sedem rokov ani zďaleka nebolo pravdivé.

Sedem rokov starý prípad je v Amerike známy ako „veľmi dobrí ľudia“. Zdroj informácií v odkazoch na konci článku.

Demonštrácia proti zbúraniu sochy

V auguste 2017 skupina pravicových organizácií vyzvala na demonštráciu v Charlottesville vo Virgínii. Jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s odstránením sochy generála Roberta Leeho.

Robert Edward Lee bol generálom južanskej armády počas americkej občianskej vojny v druhej polovici 19. storočia, ktorý sa na konci vojny stal armádnym veliteľom konfederačných síl. Bol považovaný za najlepšieho generála občianskej vojny a stal sa ikonou na americkom juhu.

Demonštrácia proti odstráneniu jeho sochy spojila rôzne pravicové skupiny, proti ktorým sa postavili ľavicové organizácie spolu s Antifou. Vypuklo násilie, počas ktorého bolo zranených viac ako 30 ľudí. Nasledujúci deň pravicový demonštrant vrazil do skupiny demonštrantov z opozičného tábora, pričom jedného demonštranta zabil a druhého zranil.

Veľmi slušní ľudia

Prípad v Charlottesville sa ťahá od roku 2017 až po súčasnosť a je ukážkovým príkladom mediálnej manipulácie pomocou úplnej lži, ktorá trvala sedem rokov.

Od roku 2017 všetky mainstreamové médiá unisono tvrdia, že vtedajší prezident Trump po demonštrácii nazval neonacistov a bielych nacionalistov „veľmi dobrými ľuďmi“. Boli uverejnené stovky článkov, ktoré označovali Donalda Trumpa za podporovateľa nacizmu, všetky obsahovali titulok z miestnych novín v New Yorku: „Diabolské sympatie, Trump obhajuje neonacistov.“

Americký Kongres a Senát prijali jednomyseľné rozhodnutie, v ktorom vyzvali Donalda Trumpa, aby odsúdil antisemitské organizácie.

Impulse pro Joe Bidena

Podľa jeho vlastných slov udalosti v Charlettesville v roku 2020 podnietili Joea Bidena, aby sa rozhodol kandidovať na prezidenta.

New York Times napísali: „Udalosti inšpirovali Joea Bidena kandidovať a bojovať o dušu amerického národa. Priamym pohľadom do kamery si spomenul na udalosti v Charlottesville a oznámil, že história ho vyzvala, aby porazil prezidenta Trumpa, ktorý ohrozuje samotnú demokraciu.“

A po siedmich rokoch

Od tlačovej konferencie s Donaldom Trumpom uplynulo sedem rokov. V júli tohto roku audítori informácií z ľavicového časopisu Snope uviedli, že tvrdenie, že Donald Trump podporoval neonacistické hnutia, je nepravdivé. Nie čiastočne nepravdivé, „čiastočne nepravdivé“, ale klamúce. Nasledovali ďalšie médiá.

V článku recenzenti Snope uvádzajú fakty, ktoré boli verejne známe od tlačovej konferencie s Donaldom Trumpom:

„Na tlačovej konferencii 15. augusta 2017 bol vtedajší prezident Donald Trump požiadaný, aby sa vyjadril k udalostiam v Charlottesville. Povedal, že na oboch stranách sú veľmi slušní ľudia. Odpoveď vyvolala búrku rozhorčenia. Trumpovi kritici tvrdili, že neonacistov a bielych nacionalistov nazval veľmi slušnými ľuďmi. Tvrdenie sa rozšírilo ako požiar.“

„Zistili sme, že zatiaľ čo Trump skutočne povedal, že na oboch stranách demonštrácie sú veľmi slušní ľudia, priamo odsúdil aj neonacistov a bielych nacionalistov. Našli sme pôvodný záznam tlačovej konferencie“:

Moderátor: „Povedali ste, že na oboch stranách je násilie a nenávisť.“

Trump: „Áno, myslím si, že vina je na oboch stranách. Na oboch stranách boli aj veľmi slušní ľudia. Skupina zahŕňala ľudí, ktorí tam prišli protestovať proti zvrhnutiu pamätníka Roberta Leeho, ktorý bol pre nich dôležitý. George Washington vlastnil otrokov. Zbúrame sochy Georgea Washingtona? Zmeníte históriu, zmeníte kultúru a boli tam ľudia – nehovorím o neonacistoch alebo bielych nacionalistoch, pretože by mali byť úplne odsúdení – ale bolo veľa ľudí, ktorí neboli ani neonacistami, ani bielymi nacionalistami.“ (preklad a skrátenie autora)

Na základe týchto informácií, ktoré sú známe už sedem rokov, časopis Snopes a ďalšie médiá teraz dospeli k záveru, že tvrdenie, že Donald Trump podporoval neonacistov, je nepravdivé.

JD Vance

V rozhovore pred tromi rokmi súčasný republikánsky kandidát na viceprezidenta povedal: „Túto krajinu riadi skupina bezdetných žien s mačkami, ktoré žijú biedny život z vlastnej vôle, a preto chcú, aby bol zvyšok krajiny rovnako nešťastný.“

Tiež uvádza, že lídri Demokratickej strany ako Kamala Harrisová a minister dopravy Pete Buttigieg nemajú deti, a preto pri rozhodovaní o budúcnosti Ameriky nemajú nič v stávke. V následnom rozhovore v roku 2021 J.D. Vance uviedol, že jeho poznámka nebola zameraná na ženy, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu mať deti, čo je zrejmé zo samotného textu.

Po jeho nominácii za kandidáta na viceprezidenta médiá informovali, že jeho urážka bezdetných žien vyvolala „pobúrenie na oboch stranách v čase, keď sa právo na potrat považuje za dôležitý politický aspekt“. Mediálna diskusia o jeho vyhlásení z roku 2021 v USA pokračuje.

V jednom zo svojich posledných rozhovorov pre médiá JD Vance povedal, že sa nemá za čo ospravedlniť, že verí, že byť otcom alebo matkou mení pohľad každého na svet. Nekritizuje ženy bez detí, ale Demokratickú stranu za to, že sa stala nepriateľkou rodiny a detí.

Post scriptum

Minister dopravy Pete Buttigieg tento týždeň počas virtuálnej konferencie na podporu Kamaly Harrisovej povedal: „Muži sú slobodnejší v krajine, kde je prezident niekto, kto bojuje za právo na potrat. „Nikto sa neurazil.

Poznámka autora: Manipulácia s „veľmi dobrými ľuďmi“ nebola nejakou okrajovou správou. Bol to jeden z medializovaných dôvodov, prečo Joe Biden kandidoval na prezidenta aj vo svojom veku. Nikto nevie spočítať, koľkokrát to bolo počuť v médiách bez akejkoľvek odozvy od akéhokoľvek novinára, ktorý si dokázal prečítať to, čo si všetci ostatní prečítali na sociálnych sieťach, kde je prepis rozhovoru dostupný od roku 2017.

Najhoršími dezinformátormi sú absolútne žaby a ševci. O takomto úspechu môžu len snívať.

Syrzdarma sú len vaše vlastné články bez reklám. Môžete ho podporiť ľubovoľnou sumou. Ďakujem, odkaz nižšie. Alebo vám môžeme poslať newsletter.

G. Sitař


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.