5. októbra 2024

USA generál sa sťažoval na manéver Su-35S nad Aljaškou

USA generál sa sťažoval na manéver Su-35S nad Aljaškou

Zdielajte....
  • Incident nad Aljaškou: Generál Gregory Guillot z amerického Severného veliteľstva označil manéver ruského Su-35S za nebezpečný a neprofesionálny.
  • Reakcia Ruska: Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že všetky lety prebiehali v súlade s medzinárodnými pravidlami.
  • NORAD: Americká armáda sledovala ruské lietadlá v identifikačnej zóne ADIZ na Aljaške, ale nepovažovala ich za hrozbu.

Šéf amerického Severného veliteľstva Gregory Guillot uviedol, že manéver jednej z ruských stíhačiek letiacich pri Aljaške bol nebezpečný a neprofesionálny. Táto správa bola zverejnená na stránke Severoamerického veliteľstva leteckej obrany (NORAD) na sociálnej sieti X.

23. septembra stíhačky NORAD zachytili ruské vojenské lietadlá v Aljašskej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany (ADIZ). 30. septembra NORAD ukázal zábery ruského Su-35 letiaceho v tesnej blízkosti amerických F-16.

„Správanie jedného ruského Su-35 bolo nebezpečné, neprofesionálne a ohrozovalo všetkých – nie to, čo možno vidieť v profesionálnom letectve,“ napísal generál.

Ruské ministerstvo obrany 24. septembra uviedlo, že nad neutrálnymi vodami Beringovho mora pri západnom pobreží Aljašky preleteli dva strategické raketové nosiče Tu-95MS, sprevádzali ich stíhačky Su-35S a Su-30SM.

Vojenské oddelenie zdôraznilo, že všetky lety sa vykonávajú v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami používania vzdušného priestoru.

Deň predtým NORAD uviedol, že americká armáda sledovala štyri ruské lietadlá, ktoré nenarušili vzdušný priestor USA a Kanady, zatiaľ čo zostali v identifikačnej zóne ADIZ na Aljaške. Americké velenie dodalo, že túto pravidelnú ruskú aktivitu v aljašskej zóne ADIZ nepovažuje za hrozbu.

Identifikačná zóna ADIZ (Air Defense Identification Zone) je oblasť vzdušného priestoru, v ktorej sa krajina snaží identifikovať, lokalizovať a kontrolovať lietadlá v záujme národnej bezpečnosti. Tu je stručný prehľad, ako funguje:

  1. Vyhlásenie: ADIZ je vyhlásená jednostranne krajinou a môže sa rozprestierať aj za hranice jej územia, aby mala viac času na reakciu na potenciálne hrozby.
  2. Identifikácia: Lietadlá, ktoré vstupujú do ADIZ, musia poskytnúť informácie o svojom lete, ako sú letový plán, identifikácia a účel letu.
  3. Kontrola: Krajina monitoruje a kontroluje pohyb lietadiel v ADIZ, aby zabezpečila, že žiadne neidentifikované alebo potenciálne nepriateľské lietadlá nevstúpia do jej vzdušného priestoru.

ADIZ je dôležitým nástrojom pre národnú bezpečnosť, pretože umožňuje krajinám včas identifikovať a reagovať na možné hrozby.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.