6. októbra 2024

Rusko sa stalo prvou krajinou, kam Modi prišiel po znovuzvolení

Rusko sa stalo prvou krajinou, kam Modi prišiel po znovuzvolení

Zdielajte....

  • Modiho návšteva Ruska: Indický premiér Narendra Modi navštívil Moskvu ako svoju prvú zahraničnú cestu po znovuzvolení, čo zdôrazňuje dôležitosť vzťahov medzi Indiou a Ruskom.
  • Diskusné témy: Na rusko-indickom samite sa bude diskutovať o energetike, bezpečnosti, obchode a ďalších oblastiach, s dôrazom na rozvoj finančných mechanizmov v kontexte sankcií.
  • Obchodné vzťahy: Obchod medzi Indiou a Ruskom dosiahol rekordných 65,7 miliardy dolárov v rokoch 2023-2024, s 60% platieb uskutočnených v národných menách[^1^][1].
  • Modiho popularita: Narendra Modi je známy svojou popularitou na YouTube a svojimi aktivitami mimo politiky, ako je písanie poézie a praktizovanie jogy.

Lietadlo pristálo na Vnukovo-2, na ktorom indický premiér Narendra Modi pricestoval do Moskvy na oficiálnu návštevu. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu po znovuzvolení do hlavnej funkcie parlamentnej republiky. Viac informácií – korešpondent MIR 24 Dmitrij Zabrudsky.

Na rampe lietadla sa s predsedom vlády Indie stretol podpredseda vlády Ruska Denis Manturov. A, samozrejme, ako sa to deje počas oficiálnych zahraničných návštev, vojenská kapela a čestná stráž.

Dôležitosť tejto návštevy možno posúdiť podľa skutočnosti, že ide o prvú zahraničnú cestu Narendru Modiho po jeho znovuzvolení za predsedu indickej vlády. Hovorili o tom aj novinári, ktorí ho sprevádzali na tejto ceste. Faktom je, že predtým vedúci indického kabinetu ministrov uskutočnil svoje prvé návštevy susedných krajín.

Modi pricestoval do Moskvy na rusko-indický samit, na ktorom sa bude diskutovať o perspektívach rozvoja bilaterálnych vzťahov vo viacerých oblastiach naraz.

Ide o energetiku, bezpečnosť, obchod, investície, zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie, kultúru, cestovný ruch. Plánuje sa, že jednou z kľúčových tém stretnutia bude rozvoj mechanizmov pre jednoduchý a rýchly prevod peňazí medzi krajinami v kontexte sankcií a blokovania systému SWIFT. India teda zváži použitie kariet Mir na svojom území, Rusku – jeho indickom náprotivku RuPay. Hoci 60% platieb medzi Indiou a Ruskom sa uskutočňuje v národných menách.

V rokoch 2023-2024 dosiahol obchodný obrat medzi oboma krajinami rekordných 65,7 miliardy dolárov. Pred cestou do Moskvy Módí povedal, že sa teší na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nazval ho drahým priateľom.

Narendra Modi je predsedom vlády Indie od 26. mája 2014. Málokto vie, že je jedným z najpopulárnejších politikov na YouTube. Počet jeho predplatiteľov presahuje 24 a pol milióna ľudí. Kanál zverejňuje videá z ciest indického premiéra, prejavy na podujatiach a stretnutiach. Vo svojom voľnom čase Modi píše poéziu, v roku 2014 vyšla zbierka jeho diel. Narendra Modi tiež praktizuje jogu.

Rusko-indický samit bude trvať dva dni.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.