11. mája 2024

Zelenskyj říká, že Ukrajina se chystá zaútočit na Krym

0

UKRAJINA: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek řekl, že Ukrajina připravuje zahájení útoku k opětovnému zabrání Krymu formováním nových vojenských jednotek a vysíláním vojáků na výcvik do jiných zemí.

„Jsou to vojenské kroky a my je připravujeme. Mentálně jsme už připraveni. Připravujeme se technicky: zbraněmi, posilováním, formováním brigád, zvláště útočných brigád odlišných kategorií a s jinou povahou,“ řekl podle ukrajinské tiskové agentury Ukrinform na tiskové konferenci Zelenskyj.

Podle Ukrinform Zelenskyj řekl, že ukrajinští vojáci jsou vysíláni na výcvik do jiných zemí, aby se naučili používat nových zbraní. „Musíme být připraveni. A pak přijdou odpovídající správné de-okupační kroky a s Boží vůlí budou úspěšné,“ dodal.

Zelenskyj i další vrcholní ukrajinští činitelé neustále opakují, že vykopat Rusko z Krymu je jedním z jejich válečných cílů, Rusko kontroluje značnou část území severně od Krymu v Chersonské oblasti. Pentagon ovšem už vyhodnotil, že je nepravděpodobné, že by si Ukrajina tento poloostrov, který Rusko kontroluje už od roku 2014, mohla vzít.

Ale činitelé Bidenovy administrativy i přes toto hodnocení Pentagonu stejně říkají, že ukrajinský útok na Krym podpoří. „Rusko z Krymu udělalo ohromnou vojenskou pevnost a ty jsou přeci legitimními cíli, Ukrajina tam vede údery a my to podporujeme,“ řekla nedávno náměstkyně ministerstva zahraničí USA pro politické záležitosti Victoria Nuland.

Americká podpora ukrajinských útoků na Krym by hrozila značnou eskalací s Moskvou, což je fakt, který uznává i ministr zahraničí Antony Blinken, když tento poloostrov prohlašuje za „červenou linii“ pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruský vůdce ukázal ochotu tuto válku kvůli útokům na Krym eskalovat, když ruské bombardování ukrajinských infrastruktur nezačalo dříve, než se pomocí náklaďáku udělal bombový útok na Kerčský most, který spojuje Krym s ruskou pevninou. AUTOR: Dave DeCamp

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *