12. mája 2024

Čaputová pripustila vymenovanie úradníckej vlády! Na Ministerstve vnútra malo dôjsť k závažným porušeniam zákona

0
Čaputová – „Ja ako politik musím slúžiť všetkým a myslieť na všetkých"

Čaputová – „Ja ako politik musím slúžiť všetkým a myslieť na všetkých"

Ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa však najprv chce oboznámiť s podrobnosťami v tejto veci.

„Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania,“ povedala novinárom. Konštatovala, že si vypýtala protokol z kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Jej kroky budú závisieť od výsledných zistení.

K závažným porušeniam zákona na Ministerstve vnútra (MV) SR malo dôjsť podľa predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti NBÚ Martina Beluského z ĽSNS, ktorý sa odvolával na zistenia bezpečnostného úradu. MV SR v reakcii tieto tvrdenia odmietlo s tým, že minister zákon neporušil a výhrady NBÚ pripomienkoval.

Vymenovanie úradníckej vlády by podľa prezidentky nebolo pre Slovensko najlepšie riešenie s ohľadom na vyjadrenia politikov, že by takáto vláda nemala v parlamente podporu.

„Napriek tomu, ak táto vláda zásadným spôsobom zlyhá, pristúpim k tomu kroku,“ povedala. Konštatovala tiež, že musí byť pripravená na výkon všetkých svojich právomocí vrátane tejto.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť k informáciám o porušovaní zákonov a zákonných postupov na Ministerstve vnútra (MV) SR a v Policajnom zbore, ktoré vyplynuli z výsledkov kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), bude v utorok 4. apríla. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR.

Rokovanie má byť neverejné. Prizvaní sú dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

„Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec,“ komentoval na sociálnej sieti predseda výboru Juraj Krúpa (SaS). Hovorí o hanbe, ktorá presahuje hranice SR, keďže sa dotýka aj členstva v NATO. Snahu o vysvetlenie slovami o „uhloch pohľadu“ považuje až za smiešnu.

O závažných porušeniach zákona na ministerstve vnútra v súvislosti s ochranou utajovaných skutočností informoval tento týždeň predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS, odvolávajúc sa na zistenia prezentované na mimoriadnom zasadnutí výboru od riaditeľa NBÚ.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Úrad podľa Beluského zistil 29 porušení zákona.

Ministerstvo vnútra odmietlo tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany Mikulca. Ako pripomenulo v stanovisku, minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať.

Podľa MV SR ide o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia.

Rezort deklaroval, že minister vnútra zákon neporušil a uvedené výhrady pripomienkoval aj NBÚ. S prípadnou previerkou minister problém nemá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *