20. mája 2024

VIDEÁ: Putin novej americkej veľvyslankyni v Moskve pripomenul, že za ukrajinský konflikt je zodpovedný režim vo Washingtone a súčasná zahraničná politika USA

0

RUSKO: Ruský prezident Vladimir Putin počas ceremónie odovzdávania poverovacích listín veľvyslancom zo 17 krajín uviedol, že očakáva od Dánska podporu ruského návrhu na zriadenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie okolností septembrového výbuchu plynovodu Nord Stream.

Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu novej americkej veľvyslankyni v Moskve Lynne Tracyovej povedal, že za „ukrajinskú krízu“ je zodpovedný Washington.

„Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi, od ktorých priamo závisí globálna bezpečnosť a stabilita, prechádzajú hlbokou krízou,“ povedal Putin Tracyovej na ceremónii v Kremli, keď prijal jej poverovacie listiny. Táto kríza má podľa neho korene v zásadne odlišných prístupoch k formovaniu moderného svetového poriadku.

Zahraničná politika USA podľa Putinových slov „napokon viedla k súčasnej ukrajinskej kríze“.

„Vážená pani veľvyslankyňa, nechcem narúšať vľúdnu atmosféru odovzdávania poverovacích listín a viem, že možno nebudete súhlasiť s mojím názorom, ale dnes mi nedá inak ako povedať, že použitie Spojenými štátmi americkými vo svojej zahraničnej politike takých nástrojov, ako je podpora tzv. farebných revolúcií, podpora v tejto súvislosti prevratu v Kyjeve v roku 2014, v konečnom dôsledku viedla k súčasnej ukrajinskej kríze a navyše negatívne prispela k degradácii rusko-amerických vzťahov.“,“ povedal Putin.

Putin na ceremónii, počas ktorej odovzdali svoje poverovacie listiny 17 veľvyslanci, obvinil Európsku úniu z toho, že podnietila „geopolitickú konfrontáciu“ s Ruskom. Toto vyjadrenie adresoval novému veľvyslancovi EÚ v Rusku Rolandovi Galharagueovi.

„Ako príčinu vnímame skutočnosť, že EÚ zavrhla svoje pôvodné poslanie rozvíjať hospodársku spoluprácu a integráciu na európskom kontinente a iniciovala geopolitickú konfrontáciu s Ruskom,“ vysvetlil prezident Ruskej federácie.

Zároveň vyjadril nádej, že všetky kroky, ktoré poškodzujú vzájomné vzťahy budú minulosťou a obrátenie listu by prospelo nielen Rusku, ale aj ekonomikám členských štátov EÚ.

„Dúfame, že logika vzájomnej spolupráce časom prevládne,“ poznamenal.

„Rusko je otvorené konštruktívnemu partnerstvu so všetkými krajinami bez výnimky,“ zdôraznil. „Nechystáme sa od nikoho izolovať, voči nikomu nie sme zaujatí o to viac voči nikomu neprechovávame nepriateľské úmysly a očakávame, že naši partneri budú vo vzťahoch s nami dodržiavať princípy rovnosti a vzájomného zohľadňovania záujmov.“

Ruský prezident Vladimir Putin ďalej uviedol, že očakáva od Dánska podporu ruského návrhu na zriadenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie okolností septembrového výbuchu plynovodu Nord Stream.

„Dnes je Baltské more doslova nepokojné. V prvom rade spomeniem sabotáž na plynovodoch Nord Stream a Nord Stream 2, ku ktorým došlo v septembri 2022. Dúfame, pán veľvyslanec, že dánska strana podporí naše návrhy na zriadenie nezávislej medzinárodnej komisie, ktorá by zistila všetky okolnosti tohto incidentu,“ povedal prezident novému dánskemu veľvyslancovi Jakobovi Henningsenovi

Poznamenal, že vzťahy medzi Ruskom a Dánskom sa datujú približne 530 rokov dozadu a že kedysi „dokonca vládcovia oboch krajín boli v rodinných zväzkoch“. Putin pripomenul, že manželka ruského cára Alexandra III. Mária Fjodorovna mala dánsky pôvod a že oba štáty mali k sebe historicky vždy blízko a v Pobaltí sa k sebe správali ako dobrí susedia.

Ruskí predstavitelia sa domnievajú, že EÚ je v súčasnosti podriadená geopolitickým cieľom USA a je pripravená ublížiť občanom svojich vlastných členských štátov, aby tieto ciele dosiahla. Protiruské sankcie Bruselu a rozhodnutie znemožniť EÚ obchodovanie s Ruskom prispeli k vysokej inflácii a zhoršeniu obchodných podmienok v eurobloku.

Príhovor ruského prezidenta Vladimira Putina počas ceremónie odovzdávania poverovacích listín veľvyslancom zo 17 krajín:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *