21. mája 2024

Orbán: Súvisí pokus o atentát na Fica s vojnou na Ukrajine?

Maďarský parlament si zrejme „v boji“ s Európskou úniou nedá pokoj. Najnovšie prebral európsku smernicu o ochrane whistleblowerov (informátorov), no vložil do nej aj nahlasovanie dúhových rodín. Má sa to diať cez online formulár, ktorým Maďari budú môcť anonymne oznamovať existenciu LGBT+ rodín.

V prijatom zákone je množstvo opatrení na prešetrovanie sťažností, problémom Maďarska je práve tento formulár, o ktorom aktivisti hovoria, že je inšpirovaný Ruskom. Maďarská vláda pritom už niekoľko rokov prijíma zákony, ktoré nie sú v súlade s európskymi hodnotami ochraňujúcimi LGBT+ osoby. Kto je vlastne ten „whistleblower“?

Schválený zákon

„V rámci nedávno schváleného zákona môžu ľudia nahlásiť tých, ktorí spochybňujú „ústavou uznanú úlohu manželstva a rodiny“ a tých, ktorí spochybňujú práva detí na identitu zodpovedajúcu ich pohlaviu pri narodení,“informuje portál Bloomberg.com a upozorňuje, že maďarská ústava chráni inštitút manželstva ako formáciu „medzi jedným mužom a jednou ženou“ a tiež špecifikuje „matka je žena, otec muž“.

Zákon nie je len o tom, ale práve to je problém

Najnovší návrh zákona zahŕňa aj široké spektrum opatrení, ktoré majú zabezpečiť, aby orgány vyšetrovali sťažnosti týkajúce sa všetkého od údajného pochybenia na pracovisku až po korupciu.

Vlády premiéra Viktora Orbána obmedzili práva LGBTQ komunity v krajine a fakticky zakázali adopciu párom rovnakého pohlavia. To bol jeden z dôvodov, prečo bolo Maďarsko odrezané od financovania z Európskej únie. V roku 2022 Európska komisia podala žalobu na Európsky súdny dvor proti Maďarsku za zákon z roku 2021, ktorý diskriminuje LGBTQ menšiny. Väčšina členských štátov sa pripojila k žalobe na strane komisie.

Aktivisti hovoria o inšpirácii Ruskom

Jednou z možností, ktorými sa Európska komisia bráni nesprávnemu preberaniu jej nariadení a smerníc je aj žaloba.

„Maďarsko už čelí historickej žalobe za predchádzajúci homofóbny zákon. V žalobe bude Súdny dvor EÚ prvýkrát rozhodovať o tom, či krajina porušila základné hodnoty EÚ ako také, bez nadväznosti na iné európske právo. Organizácia bojujúca za práva LGBTI+ ľudí Forbidden Colours hovorí, že tento zákon kopíruje ruskú legislatívu,“píše portál euractiv.sk.

Orbán nekompromisne bráni tradičné hodnoty

Maďarská vláda už od roku 2020 podnikla viacero krokov proti komunite LGBT+ vo svojej krajine. Práve z toho obdobia pochádza zmena právneho znenia manželstva v ústave na zväzok muža a ženy, výrazne  obmedzila adopcie detí homosexuálnymi pármi. Maďarský parlament v r. 2020 tiež schválil opatrenie, ktorým zakázal úradnú registráciu zmeny pohlavia a právne uznanie novej identity transrodových osôb. Za tento rad zákonov si Maďarsko vyslúžilo pozastavenie toku európskych financií.

Kto je to ten „whistleblower
Voľný preklad slova hovorí o osobe, ktorá chce niečo rázne ukončiť, zatrhnúť. Tento výraz sa však používa prevažne vo význame „udavač“, informátor, oznamovateľ.

V právnom význame je to zamestnanec, ktorý ohlási protiprávnu, nezákonnú a podobnú činnosť svojho zamestnávateľa, prípadne spolupracovníkov, a to najmä vládnemu orgánu alebo orgánu činnému v trestnom stíhaní; prípadne aj zamestnanec, ktorý sa odmietne zapojiť do zlej činnosti svojho zamestnávateľa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *