20. mája 2024

České zbrojovky pracujú ako za protektorátu pre nacistov, vyhlásila Zacharovová, píšu Novinky

0

RUSKO/ČESKO: Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v pondelok prirovnala prácu českých zbrojoviek pre Ukrajinu k práci zbrojoviek v okupovanom protektoráte pre nemeckú tretiu ríšu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Hovorkyňa ruskej diplomacie Česko spomínala kvôli tomu, že modernizovalo tanky poslané Marokom, ktoré majú byť odovzdané ukrajinskej armáde.

„S ľútosťou pozorujeme, že sa opakuje smutná skúsenosť 2. svetovej vojny, keď české podniky ako súčasť vojensko-priemyselného komplexu nacistického Nemecka neúnavne zásobovali tretiu ríšu výzbrojou pre jej vojnu proti ZSSR,“ cituje Zacharovovú agentúra TASS.

Maroko, ktoré má v skladoch cez sto tankov T-72, ich dvadsať poslalo na Ukrajinu. Predtým ale boli modernizované v Českej republike. Maroko sa tak stalo prvou africkou krajinou, ktorá dodala zbrane do konfliktu na Ukrajine.

Podľa alžírskeho časopisu Menadefence dvadsiatku tankov modernizovala česká firma Excalibur v Šternberku. Tanky z Afriky sa objavili na záberoch z návštevy českého premiéra Petra Fialu v podniku, kde bol 9. januára. Sú tam vidieť T-72 v marockej pieskovej kamufláži.

Zacharovová tvrdí, že Česko tanky, modernizované českou zbrojovkou, Maroku zabavilo, aby ich odovzdalo „neonacistickému režimu“ v Kyjeve.

Zacharovová uviedla, že ešte pred vypuknutím konfliktu Rabat uzavrel kontrakt s českou spoločnosťou Excalibur Army na modernizáciu 130 tankov T-72B, ktoré Maroko zakúpilo na prelome storočia v Bielorusku. Po modernizácii bolo 56 tankov vrátených severoafrickému kráľovstvu. Zvyšných 74 kusov česká strana podľa ruskej hovorkyne „de facto vyvlastnila“, aby ich odovzdala Ukrajine, pričom Maročania „boli postavení pred hotovú vec“. Tým z nich v očiach Bielorusov tiež urobili vinníkov nedodržanie záväzku, že bez súhlasu dodávateľa neodovzdajú tanky tretej strane.

„Dezinformácia nemá cenu komentovať,“ povedal v reakcii na slová Zacharovovej hovorca Excalibur Army Andrej Čírtek.

Hovorca českého ministejstva zahraničia Daniel Drake na slová ruskej kolegyne reagoval stručne: „S ľútosťou pozorujeme, že sa z ruského ministerstva zahraničia stalo ministerstvo klamstiev a vojny,“ okomentoval pre Novinky.

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *