20. mája 2024

priemyselná revolúcia v Číne otriasla americkými technologickými akciami

0

Elektrické vozidlo BYD za 11 400 USD a pokrok spoločnosti Huawei v oblasti softvéru na plánovanie podnikových zdrojov poškodili spoločnosti Tesla a Cisco

By DAVID P. GOLDMAN zdroj ASIA TIMES

Dve z najhorších amerických technologických akcií tohto týždňa – Cisco a Tesla – majú niečo spoločné: obe narazili na čínsku konkurenciu. Pri otvorení newyorskej burzy 21. apríla stratila Tesla počas týždňa viac ako 12 % a Cisco viac ako 8,1 %.

Čínsky konkurent spoločnosti Tesla, spoločnosť BYD, ohlásil elektrické vozidlo za 11 400 USD, čo predstavuje výzvu pre najlacnejšiu ponuku spoločnosti Tesla za približne 33 000 USD.

A spoločnosť Huawei oznámila, že prešla na svoj domáci softvér na plánovanie podnikových zdrojov (ERP) po tom, ako jej americké sankcie v roku 2019 odrezali prístup k americkým systémom. Huawei konkuruje spoločnosti Cisco v oblasti bezdrôtových lokálnych sietí (LAN), ethernetových prepínačov, smerovačov a ďalších komunikačných technológií.

Na minulotýždňovom autosalóne v Šanghaji podľa internetových stránok spoločnosti BYD – zažiaril na výstave elektromobil Seagull EV za 78 000 jüanov (11 400 USD), ktorý ponúka dojazd 500 km a zrýchlenie z 0 na 60 km/h za päť sekúnd. To je polovica základnej ceny Nissanu Leaf alebo Chevroletu Bolt, čím sa Seagull stal najlacnejším elektromobilom na svete – možno Fordom Model T 21. storočia. BYD tvrdí, že tento rok vyvezie 300 000 vozidiel, čo je šesťnásobný nárast oproti roku 2022.

Čína v roku 2022 vyrobila 27 miliónov automobilov, v porovnaní s 10 miliónmi v Spojených štátoch, 7,8 milióna v Japonsku, 5,5 milióna v Indii a po 3,7 milióna v Južnej Kórei a Nemecku. Automobilový sektor je s tržbami vo výške takmer 3 bilióny USD jednoznačne najväčším výrobným odvetvím na svete.

Čínske automobilky sú národným laboratóriom pre technológie takzvanej štvrtej priemyselnej revolúcie a čínska dominancia v oblasti batérií pre elektrické vozidlá poskytuje ďalšiu výhodu. Kombinácia robotiky a umelej inteligencie vrátane kontroly kvality a preventívnej údržby môže zrútiť nákladovú štruktúru automobilovej výroby a Čína je v tejto oblasti ďaleko pred zvyškom sveta.

Podľa hovorcu spoločnosti Huawei bolo v čínskych továrňach nainštalovaných už 6 000 špecializovaných sietí 5G. Vysoká informačná kapacita a rýchla odozva 5G umožňujú aplikácie umelej inteligencie vo výrobe – napríklad prenos veľmi veľkého počtu obrázkov do cloudu na spracovanie v reálnom čase s cieľom zlepšiť kontrolu kvality. Spoločnosť Huawei zavádza takzvané 5.5G, vylepšenie, ktoré zvyšuje informačnú priepustnosť o tretinu, pretože aplikácie AI už zaťažujú kapacitu systémov 5G.

Cenovo výhodný model Seagull od spoločnosti BYD je predzvesťou zmeny. Priemerné nové auto v USA stojí 48 000 dolárov, čo je približne toľko, koľko je priemerný ročný disponibilný príjem. Cena 11 400 dolárov za novú ponuku BYD je o niečo nižšia ako priemerný disponibilný príjem v Číne a o niečo vyššia ako disponibilný príjem 7 000 dolárov v Brazílii.

Výroba v rámci Priemyslu 4.0 by mohla znížiť cenu základných vozidiel do takej miery, že si ich budú môcť dovoliť aj priemerné rodiny v krajinách globálneho Juhu, podobne ako montážna linka Henryho Forda v roku 1907 umožnila, aby si model T mohla dovoliť priemerná americká rodina.

Čínsky vývoz v marci medziročne vzrástol o 14 %, na čele s 35-percentným nárastom vývozu do juhovýchodnej Ázie, pričom na vrchole zoznamu je digitálna a fyzická infraštruktúra. Ak sa Číne podarí zrútiť nákladovú štruktúru výroby, jej vývozný trh sa bude naďalej rozširovať, rovnako ako firemné prevádzky v zahraničí. Spoločnosť BYD sa napríklad snaží prevziať opustený závod spoločnosti Ford v brazílskom meste Bahia.

Vďaka obrovským úsporám z rozsahu môže Čína dosiahnuť nákladovú efektívnosť, ktorá ohrozí automobilový priemysel na rozvinutých trhoch. Dobieha Spojené štáty v niektorých zostávajúcich oblastiach americkej excelentnosti vrátane podnikového softvéru.

Oznámenie spoločnosti Huawei o jej domácom systéme ERP ilustruje riziko bojkotu technológií. Spoločnosť Huawei, ktorá bola až do roku 2019 závislá od amerického softvéru, má teraz systém “MetaERP”, ktorý môže konkurenčne predávať, čím odoberie podiel na trhu americkej spoločnosti Oracle a nemeckej spoločnosti SAP.

Podľa tlačovej správy spoločnosti Huawei sa 20. apríla v jej závode v Dongguane uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien tímu Meta ERP pod názvom “Hrdinovia bojujúci za prekročenie rieky Dadu”. Odkazuje to na bitku o most Luding v roku 1935, víťazstvo prevahy komunistických síl prenasledovaných nacionalistickou armádou počas Dlhého pochodu.

Analógie s čínskou občianskou vojnou sa v obchodnej spisbe tejto krajiny vyskytujú v hojnom počte. Čínsky polovodičový priemysel, hlavný cieľ technologickej kontroly USA, bude podľa publicistu Chen Fenga dominovať vo výrobe vyspelých uzlov (14 nanometrov a viac. Tým, že Čína prekoná Západ vo vyspelom segmente trhu, získa pozíciu, aby ho mohla vyzvať v špičkovom segmente trhu.

Chen Feng vo februári napísal: “Čipy strednej a nižšej triedy sú stále ziskové, ale Čína sa s týmto segmentom trhu neuspokojí. Namiesto toho sa bude spoliehať na čipy strednej a nižšej triedy, aby mohla začať vyrábať čipy vyššej triedy. To je udržateľný vývoj. Čínsky oceliarsky priemysel, ktorý drví svet, bol vybudovaný týmto spôsobom. Či už to bolo v ére revolučnej vojny [čínskej občianskej vojny] alebo svetovej ekonomiky, obkľúčenie miest od vidieka bolo najúspešnejšou skúsenosťou Číny.”

DAVID P. GOLDMAN zdroj ASIA TIMES



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *