14. mája 2024

UŽ TO NIE JE NA SMIECH! Zvládne Heger ďalšie ministerstvo?

0

Bývalý premiér Eduard Heger sa opätovne prihlásil

Nuž, premiér bude zrejme štvorjediný! Dočasne poverený premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) odísť z funkcie pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti. Avizuje rokovanie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Koalícia však chce od Vlčana aj vysvetlenia a vzdanie sa nároku na dotáciu.

Stane sa Heger aj ministrom pôdohospodárstva?

„V najbližších dňoch budem rokovať s prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám,“ uviedol Heger v stanovisku, ktoré zaslal tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Opozícia očakáva od prezidentky vyvodenie zodpovednosti. Mimoparlamentný Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja. Smer-SD dodáva, že prezidentka je plne zodpovedná za výkon inštitúcií na Slovensku, pričom za tú najdôležitejšiu označil vládu.

Koalícia chce vysvetlenia aj vzdanie sa nároku na dotáciu 

Riešením kauzy o pridelení dotácie rodinnej spoločnosti nie je vzdanie sa funkcie, ale vzdanie sa nároku na dotáciu. Vlčanovi to odkázala vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) nepovažuje Vlčanovo rozhodnutie odísť z funkcie za správne. Tvrdí, že treba zistiť, či bol prísľub dotácie oprávnený. Ak to tak nie je, mali by to podľa neho riešiť orgány činné v trestnom konaní.

Zdôraznil, že Vlčan si nevyplatil dotáciu z vlastného rezortu. „Niekto tu žiadosť poslal, ale niekto tu žiadosť vyhodnotil a ten prísľub niekto musel dať. Nech sa postaví pred kamery ten, kto prísľub dal. Nech povie, na základe čoho bola dotácia prisľúbená, či to bolo oprávnené alebo neoprávnené,“ povedal Karahuta novinárom v parlamente.

Matovič: Nuž, premiér bude zrejme štvorjediný

Líder OĽANO Igor Matovič očakáva od Vlčana, ako aj od dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja podrobné vysvetlenie prípadu. „Žiadosť Samuela Vlčana o uvoľnenie z funkcie ministra pôdohospodárstva považujeme len za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy, v ktorej sa ocitol nominant Eduarda Hegera,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

OĽANO tiež očakáva od prezidentky Zuzany Čaputovej, že Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva.

Šeliga s úradníckou vládou nesúhlasí

Poslanec Juraj Šeliga reagoval, že Vlčan nemal nikdy o takúto dotáciu žiadať. Kritizoval reakcie niektorých členov bývalej koalície a prehadzovanie si zodpovednosti za nomináciu Vlčana. Zdôraznil, že žiadne peniaze neodišli a vykonajú sa kontroly. Úradnícka vláda by podľa jeho slov v tejto situácii znamenala chaos.

Vlčan vo štvrtok oznámil, že sa rozhodol odísť z funkcie pre kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur. Agrominister nevidí zo strany spoločnosti ani zo svojej strany žiadne porušenie zákona ani etických princípov. Nechce však zotrvávaním vo funkcii spôsobovať problémy danej komunite ľudí na južnom Slovensku.

04 | 05 | 2023 I Diana Zaťková



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *