12. mája 2024

ÚTOKY DRONOV NA KRYM – WAGNEROVCI PODNIKLI ROZHODUJÚCI ÚTOK NA POSLEDNÚ PEVNOSŤ UKRONACISTOV

0

Dve pravdy o bojoch Ukrajine

UKRAJINA/RUSKO: Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin informoval, že dostal sľub, že získa muníciu potrebnú na to, aby jeho bojovníci mohli pokračovať v dobývaní Bachmutu. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zase listom požiadal ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby do Bachmutu namiesto vagnerovcov poslal jeho bojovníkov. Pribúdajú útoky na Krym aj ďalšie oblasti, ktoré obsadila ruská armáda. Môže to byť predzvesť ukrajinskej protiofenzívy.

Letecký pohľad na Bachmut, miesto najťažších bojov ukrajinskej armády s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine.

VIDEO: Kyjev obvinil Rusov z použitia fosforovej munície v Bachmute.

„Wagnerovci“ podnikli rozhodujúci útok na poslednú opevnenú oblasť Ozbrojených síl Ukrajiny v Arťomovsku

V Arťomovsku zahájili oddiely PMC „Wagner“ útok na poslednú silnú opevnenú oblasť, v ktorej sa usadili zostávajúce jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny.

Ako prezradil dnes, 6. mája, Telegram-kanál „Vojenkory russkej vesny“, táto štvrť je známa pod názvom „Hniezdo“. Je potrebné poznamenať, že útok už prebieha v srdci opevnenej oblasti.

„Pod náporom ruských bojovníkov jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pokračujú v mínovaní budov na západe mesta a ustupujú smerom k okrajom,“ uvádza sa v správe.

Mínovanie budov počas ústupu sa stalo známou taktikou ukronacistov. Robí sa to preto, aby bolo pre naše jednotky ťažké získať oporu na obsadených pozíciách.

Kadyrov: „Achmatovci“ už vyrazili smerom na Arťomovsk

Jednotky „Achmat“ sú pripravené na presun do Arťomovska

Informoval šéf Čečenska Ramzan Kadyrov.

Podľa jeho slov už podpísal zodpovedajúci list adresovaný najvyššiemu veliteľovi o pripravenosti vrátiť mesto a vyčistiť ho od NATO a ukrajinských satanistov silami jednotiek „Achmat“.

„Vojaci sú v pohotovosti, čakáme len na rozkazy. Niekoľko jednotiek už vyrazilo smerom k vedeniu špeciálnej vojenskej operácie,“ uviedol Kadyrov.

Vyjadril presvedčenie, že v blízkej budúcnosti mesto oslobodia, napriek všetkým možným dezinformáciám o nejakej strašnej protiofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny, povedal Kadyrov.

„Už sme začali rozvíjať našu akčnú stratégiu v tomto sektore spolu s Ministerstvom obrany Ruskej federácie, berúc do úvahy taktiku nepriateľa a zdroje, ktoré máme. A verte mi, taktika prinesie pozitívne výsledky,“ dodal Kadyrov.

Šéf MAAE Grossi označil situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni za čoraz nepredvídateľnejšiu a nebezpečnejšiu.

“Som mimoriadne znepokojený veľmi reálnymi hrozbami pre jadrovú bezpečnosť a ochranu, ktorým čelí jadrová elektráreň. Musíme okamžite konať, aby sme zabránili hrozbe vážnej jadrovej havárie,” citovala Grossiho webová stránka MAAE.

Podľa agentúry sa v poslednom čase zvýšila vojenská prítomnosť a aktivita na frontovej línii.

“Experti MAAE naďalej pravidelne počujú ostreľovanie, vrátane piatkovej neskorej noci,” uviedol Grossi.

Ruská armáda zmarila pokus ukrajinských ozbrojených síl o prieskum v južnom Donecku, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Vostok Alexandr Gordejev.

Zároveň v Kupjanskom smere ruskí vojaci odhalili a zničili tri ukrajinské DRG a zmarili dva pokusy o rotáciu jednotiek AFU, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Západ.

Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že mal telefonický rozhovor s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom.

“Svojho partnera som informoval o aktuálnej situácii na fronte, o príprave jednotiek obranných síl na oslobodenie ukrajinského územia od okupantov, ako aj o naliehavých potrebách ukrajinskej armády,” uviedol vedúci OP.

Ruské útočné formácie dobyli Humvee v Artemovsku

Skupina PMC Wagner zajala americké obrnené auto Humvee v Artemovsku neďaleko železničnej stanice.

Ruská armáda zostrelila tri ukrajinské drony z MANPADS spoločnosti Verba

Opravcovia skupiny Center zničili tri ukrajinské drony pomocou prenosných systémov protivzdušnej obrany Verba (MANPADS), povedal Oleksandr Savchuk, vedúci tlačového strediska skupiny.

Rusi popierajú informácie o úplnom odstavení všetkých blokov Záporožskej jadrovej elektrárne.

Vladimír Rogov, predstaviteľ Ruskom menovaných orgánov, tvrdí, že vyhlásenie ruského vedenia ZJE bolo nesprávne interpretované.

Hovorí, že šiesty blok jadrovej elektrárne bol pred niekoľkými týždňami v súvislosti s koncom vykurovacej sezóny prevedený z “horúcej odstávky” do “studenej odstávky”.

Ruský systém protivzdušnej obrany odrazil útok ukrajinských UAV na Sevastopoľ

V noci jednotky protivzdušnej obrany (protivzdušná obrana) a elektronický boj (EW) odrazili útok ukrajinských bezpilotných lietadiel (UAV) na Sevastopoľ, uviedol mestský guvernér Michail Razvozhaev.

Ruská armáda zaútočila na dve mechanizované brigády Ozbrojených síl Ukrajiny

Ozbrojenci skupiny „Stred“ zasiahli dve mechanizované brigády Ozbrojených síl Ukrajiny (APU) po otvorení ich stanovišťa, uviedol šéf tlačového strediska skupiny Oleksandr Savčuk.

Ukrajinské úrady sa rozhodli znížiť očakávania Západu od protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

Ukrajinské vedenie sa snaží presvedčiť Západ, aby znížil očakávania od plánovanej protiofenzívy UAF pre neistotu ohľadom schopnosti Kyjeva zvrátiť vývoj konfliktu, informoval denník The Washington Post po rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom obrany Alexejom Reznikovom.

Americký politik oznámil „katastrofálne“ straty Ozbrojených síl Ukrajiny

Rusko nemôže prehrať na Ukrajine, ruské ozbrojené sily majú delostreleckú prevahu nad Spojenými štátmi, vlády Ukrajiny a Spojených štátov sa snažia „zo všetkých síl“ skryť „katastrofické“ straty ozbrojených síl Ukrajiny, povedal. americký prezidentský kandidát, synovec zavraždeného amerického prezidenta Roberta Kennedyho Jr.

Čo je známe o výbuchu auta Zakhara Prilepina v regióne Nižný Novgorod

V dôsledku odpálenia osobného auta na diaľnici v regióne Nižný Novgorod v sobotu utrpel zranenia spisovateľ Zakhar Prilepin, jeho vodič Alexander Shubin zomrel. Dvaja podozriví boli zadržaní, jeden z nich, Oleksandr Permyakov, sa priznal, že ho naverbovali ukrajinské špeciálne služby.

V Spojených štátoch menovali zodpovedných za útok ukrajinských bezpilotných lietadiel na Kremeľ

Útok bezpilotných lietadiel na Kremeľ je otvorenou provokáciou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, zodpovednosť za tieto akcie nesie Kyjev a jeho sponzori, povedal bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty Scott Ritter.

Prigožin: 95% územia Artemovska bolo oslobodených

Asi 95 % územia Artemivska (ukrajinský názov – Bakhmut) je pod kontrolou ruských síl, zvyšných 5 % neovplyvňuje priebeh celej špeciálnej vojenskej operácie, uviedol Jevgenij Prigožin, zakladateľ Wagner PMC

Prigožin oznámil splnenie cieľov prevádzky mlynčeka na mäso Bakhmut

Úlohy operácie, ktoré boli stanovené pre Wagner PMC v Artemovsku, boli splnené, povedal Jevgenij Prigožin, zakladateľ Wagnera.

Kadyrov požiadal o presun jednotiek Achmatu do Artemovska

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov oficiálne požiadal prezidenta Ruska ako najvyššieho veliteľa ozbrojených síl o presun jednotiek špeciálnych síl Achmat do mesta Artemovsk na pozície Wagner PMC.

Prehľad stretov a vzájomného ostreľovania v zóne NVO počas noci zo 6. na 7. mája 2023

▪️V noci začali ruské jednotky masívny úder na ciele na Ukrajine. Podľa predbežných údajov bolo zasiahnuté letisko Školnyj v Odese , nahromadené vybavenie v Nikolajeve a miesto nasadenia personálu v Záporoží . V regiónoch Sumy, Charkov a Čerkasy bola pozorovaná aktivita UAV Geran-2.

▪️Ukrajinské drony podnikli masívny nálet na Sevastopoľ a gardy. Posádky protivzdušnej obrany zostrelili viac ako 20 bezpilotných lietadiel a pristáli pomocou elektronického boja. Obetiam, deštrukciám a obetiam sa podarilo vyhnúť.

▪️V regióne Sumy delostrelectvo ruských ozbrojených síl zasiahlo nepriateľské sústredenia v Sopyči a Bojar-Lyozhači a v oblasti Černihiv – v oblasti Zarechye a Leonovka.

▪️V Charkovskej oblasti ruské sily objavili a zničili body Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Strelechya, Kazachya Lopan a Neskuchny.

▪️V smere Starobelsk začali jednotky ruských ozbrojených síl delostrelecké útoky na nepriateľské pozície v oblastiach Dvurečnaja, Peschanoe a Stelmachovka.

▪️V smere na Bachmut (Arťomovskij) zasiahli ruské sily nepriateľské sústredenia v Bakhmute, Chasovoy Yar a Konstantinovka.

▪️Na Doneckom smere boli objavené a zničené nepriateľské pozície v oblasti Avdiivka, Maryinka, Pobeda a Pervomajsky.

Na druhej strane ukrajinské formácie bez rozdielu ostreľovali Gorlovku , Makiivku a Doneck .

▪️V smere Južnodoneck bol nepriateľ odhalený a zničený v okolí Ugledaru a Prechistovky.

▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na nepriateľské pozície v Malajskej Tokmačke a Guljaipole.

V noci nepriateľ zaútočil na dedinu Bogatoe: dvaja ľudia boli zabití.

▪️V Dnepropetrovskej oblasti pôsobilo ruské delostrelectvo na palebných stanovištiach Ozbrojených síl Ukrajiny v Nikopole.

▪️V južnom sektore frontu ruské jednotky pracovali na nepriateľských koncentráciách v okolí Chersonu a Zolotoy Balka.

Počas noci ukrajinské jednotky podnikli údery proti civilnej infraštruktúre Novej Kachovky, Aljoška a Kachovky .

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *