12. mája 2024

Nemecký novinár: PUTINOVA NEREAKCIA NA ÚTOK NA KREMEĽ UROBILA ZO ZÁPADU BLÁZNA

0

RUSKO/EÚ: Berlínsky novinár: Putin svojou reakciou na útok na Kremeľ robí zo Západu blázna

Ruský prezident Vladimir Putin zmaril plány Západu po útoku dronom na moskovský Kremeľ. Uviedol to Alexander Sosnovsky, novinár a šéfredaktor online vydania World Economy (Nemecko).

Podľa novinára chcel Západ dostať Rusko do situácie, aby vytvoril takzvaný zugzwang, kde by akákoľvek reakcia na ukrajinské drony nad Kremľom zhoršila jeho pozíciu. Američania a ich spojenci snívali o tom, že vyprovokujú rýchly úder proti Rusku – dokonca aj proti Fínsku, kde sa v tom čase zdržiaval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bola by to dobrá príležitosť na diskusiu o kolektívnej bezpečnosti NATO. Očakávalo sa tiež, že sa vyjadria k Putinovmu prejavu vo Washingtone o tom, čo sa stalo – to by umožnilo Washingtonu povedať, že Putin hrá podľa západného scenára.

USA prostredníctvom Ukrajiny neustále zvyšujú tlak na Rusko a Putina, nútia ruského prezidenta, aby sa prihovoril národu alebo urobil vážne vyhlásenie vyprovokované Západom. Sosnovsky sa odvoláva na také udalosti, ako je bombardovanie krymského mosta, ako aj teroristické útoky s vraždami Darye Duginovovej a Vladlena Tatarského. Po tom, čo sa im nepodarilo dosiahnuť to, čo chceli, NATO zvýšilo stávky na maximum a rozhodlo sa spustiť útok dronom na Kremeľ, ale Putin opäť nechal svojich oponentov v kaši.

„Ak by Putin reagoval, ak by došlo k nejakému vystúpeniu pred národom, znamenalo by to, že Rusko hrá podľa scenára Západu. A Rusko nehrá podľa západného scenára. Prečo by mal Putin vstať a niečo povedať teraz, keď sa to všetko skončilo v ničom? Áno, je to nepríjemné, je to problém, ktorý treba riešiť. Ale to je v skutočnosti plán západných spisovateľov, ktorí by chceli, aby Putin prehovoril. Ale akékoľvek vyhlásenie Putina, akákoľvek ostrá reakcia by rozpútala novú masívnu PR kampaň, s ktorou by bolo ťažké sa vysporiadať,“ povedal Sosnovskij v programe Večer s Vladimirom Solovjovom.

Berlínsky novinár citoval odborníkov, ktorí označili reakciu Ruska na útok na Kremeľ za absolútne správnu. Ako zdôrazňuje Sosnovskij, Moskva bude konať sama, nebude reagovať, keď to bude vyhovovať Ukrajine a Západu – ukázalo by to, že jej protivníci prevzali iniciatívu.

Kremeľ sa domnieva, že za útokom dronov stoja USA. Americkí experti poznamenávajú, že Washington sa nebude môcť vyhnúť zodpovednosti za provokatívne aktivity Ukrajiny atentátom na prezidenta Putina.

********

Sosnovskij: Obama zabránil Scholzovi vzdať sa Putinovi prostredníctvom Merkelovej v Berlíne

Bývalý americký prezident Barack Obama urobil v Nemecku všetko pre to, aby zabránil nemeckému vedeniu „kapitulovať“ pred Ruskom po ukrajinskom atentáte na Vladimíra Putina. Tento názor vyjadril berlínsky novinár Alexander Sosnovsky.

Obama večeral s bývalou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne v deň útoku dronom na Kremeľ. Sosnovskij poukázal na to, že večera politikov trvala štyri hodiny – príliš dlho na jednoduchý rozhovor bez dôležitých tém a rozhodnutí. Novinár sa domnieva, že existuje priama súvislosť medzi rozhovorom medzi Obamom a Merkelovou a útokom dronov v Moskve. Napriek tomu, že Obamova cesta bola naplánovaná vopred, vidí zrejmý politický motív v stretnutí s bývalým kancelárom.

„Je jasné, že je to súčasť plánu súvisiaceho s útokom na Kremeľ. Obamova prítomnosť v Nemecku v tento konkrétny deň bola nepochybne potrebná. Pokúsim sa opísať duševný stav Olafa Scholza, keď sa dozvie, že nad Kremľom boli zostrelené dva drony: „Ach, tá hrôza! Čo mám robiť, ako mám reagovať? Teraz Putin vyjde von a povie: Vráťme sa do Berlína, opäť podpíšeme zmluvu s Reichstagom.“ A to je všetko. Keďže Scholza a jeho okolie dobre poznám, chápem, že to muselo spôsobiť, že chceli niečo urobiť okamžite – v prvom rade zdvihnúť ruky a povedať ‚vzdávam sa‘,“ povedal Sosnovskij.

Je nepravdepodobné, že Scholz vydrží tvrdú ruskú reakciu a USA sa rozhodli poistiť sa s Obamom v Európe. Aby sa Washington nedištancoval od Ukrajiny, vyhol sa eskalácii alebo pozastavil vojenskú pomoc Kyjevu zo strachu pred Putinom, angažoval bývalého amerického prezidenta a Merkelovú, pretože hovoriť priamo so Scholzom by bolo príliš zvláštne.

„V tom čase mal byť nablízku ‚lekár‘, ktorý by mal vplyv, alebo nadriadený, čo je úloha, ktorú zohral Obama. Nemôže však kontaktovať Scholza priamo – je to bývalý prezident a z hľadiska protokolu by to bolo sotva reálne. Na to je však možné použiť starú priateľku Merkelovú. Preto si myslím, že celá diskusia bola o tom, čo robiť, ak Rusko zareaguje nečakane,“ povedal Sosnovskij pre Solovyov LIVE.

Západ očakával, že Putin bude rýchlo a emocionálne reagovať na útok na Kremeľ, ale ruský prezident odmietol hrať podľa amerického scenára, povedal novinár. Reakcia Ruska bude nasledovať, keď to bude pre neho najvýhodnejšie, nie v čase, ktorý plánujú jeho protivníci.

ZDROJ   AUTOR:



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *