13. mája 2024

Rusko koná na Ukrajine pomaly, pretože nevedie vojnu, povedal Peskov. Na rozdiel od Ukrajiny Rusko chráni ľudské životy

0

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v stredajšom rozhovore povedal, že Rusko koná na Ukrajine pomaly, pretože tam nevedie vojnu, ale špeciálnu vojenskú operáciu. Tvrdil tiež, že Rusko chráni mestá a ľudské životy. Z Ukrajiny však denne prichádzajú správy o škodách v mestách a ľuďoch zabitých alebo zranených ruskými útokmi.

„Čudujete sa, prečo Rusi konajú tak pomaly? Pretože Rusi nevedú vojnu,“ povedal Peskov. „Viesť vojnu je niečo úplne iné, je to úplné zničenie miest. My to nerobíme. Snažíme sa chrániť infraštruktúru a snažíme sa chrániť ľudské životy,“ povedal.

V rozhovore tiež vysvetlil dlhé trvanie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie tým, že Západ „zasahuje“ do konfliktu. Povedal, že Severoatlantická aliancia je prakticky účastníkom vojny na strane Ukrajiny. NATO podporuje Kyjev dodávkami zbraní a výcvikom ukrajinských vojakov. Západ sa tiež snaží ekonomicky izolovať Rusko.

Peskov v rozhovore tiež povedal, že počas špeciálnej vojenskej operácie sa Rusku už podarilo dosiahnuť „určité ciele“. Moskve sa napríklad podarilo zaistiť bezpečnosť obyvateľov Donbasu na východe Ukrajiny, proti ktorým ukrajinské sily bojujú s proruskými separatistami, ktorých Rusko podporuje dodávkami zbraní od roku 2014.

Samotný Peskov uznal, že tento cieľ bol doteraz naplnený „čiastočne“. V ukrajinskom Donbase, cez ktorý prechádza frontová línia, sa v súčasnosti vedú najťažšie boje a niektoré mestá boli prakticky zrovnané so zemou.

ZDROJ:  iDNES, ČTK Preklad: JNS



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *