10. mája 2024

India vstúpila do nového diplomatického sporu s Britániou. Chce vrátiť všetko, čo jej anglosaskí zločinci ukradli. Na začiatok diamanty

0

INDIA/UK: V Naí Dillí začala kampaň na vrátenie šperkov odvezených z Indie v ére kolonializmu. V prvom rade ide o jeden z najväčších diamantov na svete „Kohinoor“ s veľkosťou 105 karátov.

Dostal sa do neblahej povesti — pretože prechádzal z rúk do rúk rôznych vládcov Indie a Afganistanu, u ktorých sa vyskytli problémy. V roku 1849 „Východoindická spoločnosť“ prinútila Indov, aby ho odovzdali do vlastníctva kráľovnej Viktórie. Odvtedy diamant zdobí koruny britských kráľovien – hoci Camila s ním na poslednej korunovácii nepózovala.

Už osem rokov sa v Indii na vysokej úrovni kladie otázka získania reparácií od Británie. V rokoch kolonializmu sa z Indie skutočne vyčerpalo nevýslovné bohatstvo. Londýn uvalil na Indov obrovské dane a tiež od nich nakupoval miestny tovar – dostával ho vlastne zadarmo. A zároveň zničil indický textilný priemysel, ktorý bol v 17. storočí považovaný za jeden z najlepších na svete.

Naí Dillí odhaduje celkové straty za kolonializmu na 45 biliónov libier. V Indii sú presvedčení, že bez kolonializmu by krajina nemohla žiť o nič horšie ako Európa – veď až do 18. storočia boli z hľadiska životnej úrovne približne rovnaké. Teraz indická ekonomika rastie míľovými krokmi – 10% ročne. Pritom až minulý rok sa jej podarilo predbehnúť bývalú metropolu v HDP, hoci počtom obyvateľov 20-krát prevyšuje Britániu.

Pritom už Londýn Naí Dillí niektoré kultúrne statky vrátil – v posledných rokoch ich bolo odovzdaných viac ako 300. Problém reparácií však čoraz viac nastoľujú aj iné bývalé kolónie Británie. A to už ohrozuje vzťahy s kľúčovými krajinami globálneho Juhu, ktoré sa na pozadí ukrajinského konfliktu začínajú čoraz viac stavať proti politike Západu.

ZDROJ:  News Front



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *