15. mája 2024

Cena plynu pre európsky trh vzrástla takmer o pätinu a vrátila sa nad 30 eur za MWh

0

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh dnes vzrástla takmer o pätinu a vrátila sa nad 30 eur (viac ako 700 Kč) za megawatthodinu (MWh). Jeho rast je poháňaný neistotou týkajúcou sa vývoja dodávok. Za týždeň vzrástli ceny plynu podľa agentúry Bloomberg o 35 percent. Jeho cena zaznamenala prvý týždenný nárast od marca a najprudší týždenný nárast od vlaňajšieho augusta, keď bola európska energetická kríza na vrchole, uvádza agentúra Bloomberg.

Cena kľúčového futures kontraktu na plyn s dodávkou budúci mesiac vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku dnes uzavrela na úrovni 32 049 EUR (zhruba 760 Kč) za MWh Barchart.com. Cena kontraktu však zostáva hlboko pod administratívne stanoveným stropom ceny plynu v Českej republike, ktorý je 19 Kč za MWh.

Ceny plynu v posledných mesiacoch klesajú v dôsledku relatívne vysokej úrovne zásob a obmedzeného dopytu. Teraz sa však obchodníci obávajú poklesu dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy v dôsledku prudkého nárastu dopytu v Ázii, uvádza agentúra Bloomberg.

James Waddell, analytik poradenskej spoločnosti Energy Aspects, tiež uviedol, že rozsiahle údržbárske práce na zariadeniach na vývoz LNG sa očakávajú toto leto. Okrem toho s príchodom leta možno v Európe a Ázii očakávať zvýšenie spotreby energie v dôsledku prevádzky klimatizačných zariadení.

Vlani v auguste sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh vyšplhala na takmer 350 eur za MWh v dôsledku obmedzení dodávok z Ruska, ale odvtedy výrazne klesla. Európa je schopná kompenzovať výpadky v dodávkach ruského plynu dovozom LNG a znížením spotreby. K poklesu cien plynu prispela aj mierna zima.

Zásobníky plynu v Európskej únii boli vo štvrtok podľa údajov Gas Infrastructure Europe (GIE) naplnené na viac ako 71 percent. V Nemecku, ktoré je najväčším spotrebiteľom plynu v Európe, bola kapacita zásobníkov vo štvrtok viac ako 76 percent a v Českej republike takmer 75 percent.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *