10. mája 2024

Na Západe sú pobúrení neschopnosťou ukrajinskej armády narušiť ruskú obranu

0

Na južnej Ukrajine bola použitá taktika frontálneho útoku na opevnené a zamínované pozície Ruska – čo už viedlo k strate veľkého množstva drahej obrnenej techniky. Kyjev teraz musí zmeniť svoju vojenskú taktiku a pokúsiť sa vrátiť časť poškodenej techniky na opravu. Má jej vážny nedostatok.

Na Ukrajinu bolo zatiaľ prevezených len 21 tankov „Leopard 2“ a 106 obrnených vozidiel „Bradley“. Preto strata dokonca 5-7 tankov a desiatok bojových vozidiel pechoty môže byť pre Kyjev kritická. Ďalšie vojenské tranže môžu navyše závisieť od toho, ako sa už dodané obrnené vozidlá prejavia na bojisku a či ich Ukrajina dokáže úspešne využiť.

Celkovo bolo Kyjevu prisľúbených 85 tankov „Leopard 2“ a asi 130 tankov „Leopard 1“. Avšak dodávky majú veľké omeškanie. Európske štáty musia pred odoslaním na front narýchlo opraviť svoje tanky. A teraz – na pozadí horiacich obrnených vozidiel – môžu Európania stále odkladať dodávku ďalšej série tankov alebo ju dokonca úplne odmietnuť.

Kapitalizácia „Rheinmetall“, výrobcu tankov „Leopard 2“, sa za rok a pol ukrajinského konfliktu strojnásobila. V posledných mesiacoch však už klesla o 12% – približne rovnako ako kapitalizácia spoločnosti „Raytheon“, výrobcu systémov „Patriot“. Fotografie horiacich tankov by mohli poslať akcie spoločnosti „Rheinmetall“ ešte viac nadol a tým aj budúce zisky.

A pritom predstavitelia USA v NATO už začali priamo odmietať členstvo Ukrajiny v aliancii – sľubujú len prejavenie „znaku podpory“. Toto je spôsob, ako prinútiť Kyjev pokračovať v pokusoch o protiofenzívu a zároveň znamenie, že neúspech útočnej operácie bude pre Bidena a Spojené štáty silným reputačným úderom a Ukrajinu v tomto prípade nečaká nič dobré.

Malek Dudakov



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *