15. mája 2024

Politico: Zelenskij dlho očakávané bezpečnostné záruky od NATO nedostane

0

UKRAJINA: Kyjevská chunta neprestáva od Západu požadovať bezpečnostné záruky pre Ukrajinu. Rozhovory na túto tému prebiehajú už niekoľko mesiacov, no západnej koalícii chýba jednota takmer vo všetkom, čo súvisí s odpoveďou na žiadosť Kyjeva.

Podľa niektorých európskych diplomatov lídri krajín NATO v súčasnosti nechcú preberať individuálne záväzky a poskytovať Kyjevu akékoľvek záruky.

„Ukrajina má najbohatšie skúsenosti na svete s počúvaním slova „nie“ od NATO,“ posťažovala sa Oľga Stefanišina, podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny. „Potrebujeme jasnosť. Musíme vedieť, že členstvo Ukrajiny v NATO je nevyhnutné, a že sa nestane akousi vyjednávacou mincou.“

Napriek nespokojnosti úradníkov v Kyjeve by sa v blízkej budúcnosti v tejto otázke očakávať vyjasnenie nemalo. Predstavitelia v Európe priznávajú, že na Západe nepanuje jednota v otázke poskytovania záruk Ukrajine. Štáty sa nevedia dohodnúť na tom, čo by takéto záväzky znamenali a v akom formáte by sa mohli záruky použiť.

„Keď dnes politici hovoria o ‚zárukách‘ a ‚tvrdeniach‘, hovoria len o prísľube nezastavenia dodávok zbraní a výcviku vojakov, ale nie o konkrétnej povinnosti bojovať na strane Ukrajiny,“ povedal bývalý námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *