15. mája 2024

Matovič je najväčšou hrozbou pre demokraciu. A má komplicov

0

SLOVENSKO: Matovič je najväčšou hrozbou pre demokraciu. Vypínanie médií, cenzúra názorov, či prenasledovanie opozície a opozičného lídra. Pošliapavanie základných ľudských práv, či odopieranie slobody. Nie, nie je to scenár, ktorý sa bežne deje v krajine, kde vládne tvrdý diktátorsky režim. Je to scenár, ktorý sa posledné roky odohrával a odohráva na Slovensku!

Od nástupu Igora Matoviča a ľudí okolo neho v roku 2020 k moci, prišli pre Slovensko naozaj turbulentné obdobia. Covid, vojna na Ukrajine či ekonomická a energetický kríza.

Matovič je najväčšou hrozbou pre demokraciu

Dnes Matovič patrí medzi politikov, ktorý sa každým jedným svojim vyjadrením oháňa demokraciou. Demokracia tam, demokracie zase tam. Netreba však zabúdať na to, že práve Matovič bol predsedom vlády počas pandémie covidu, i keď pre mimoriadnu situáciu, avšak ako sa dnes ukázala absolútne neprávom, boli pošliapavané a odopierané základné ľudské práva. Neboli ste testovaní, či neskôr zaočkovaní? Nemohli ste vychádzať von zo svojho domu! Nemohli ste sa čo i len prejsť po ulici bez toho, aby ste nemali obavy z toho, či vás nezastaví polícia, ktorá vás nepotrestá.

Vypínanie médii

Z našej spoločnosti definitívne vymizla prirodzená názorová pluralita. To, čo má byť základom každej diskusie-názorová oponentúra, je dnes už pojmom, ktorý pomaly, ale isto poznáme len z príručiek o komunikácii a správnom vedení dialógu. Spoločnosť je značne polarizovaná. Máte iný názor na danú problematiku? Automaticky ste za váš názor pomyselne ” ukameňovaní” a kritizovaní. Prispelo k tomu i to, kedy sa vládna garnitúra rozhodla doslova vypínať nepohodlné média. Média, ktoré boli voči vláde Igora Matoviča kritické vypli. Tá hovorila o potrebe regulovať ich, pretože šíria v spoločnosti naratív zo zahraničia. Média boli paranoický označované za “ruských agentov”.

Toto sa nedialo ani za Fica

Toto sa nedialo ani za Fica, Áno je to skutočne tak. Objektívne povedané, za vlády Smeru a samotného Fica sa nezatvárali opoziční politici na čele práve s Matovičom, ktorý spolu s Lipšicom či Naďom častokrát prekročili všetky hranice férového politického súboja. Rovnako sa nevypínali kritické média a nezasahovalo sa do ich obsahu tak ako je tomu dnes. Veď stačí sa pozrieť do obdobia kedy vládol Fico a spol, kedy média, dnes “provládne” plátky, vtedy rozhodne k provládnym nepatrili. Sršali kritikou na vtedajšieho premiéra či iných vládnych predstaviteľov doslova za všetko.

Strach z Fica?

Ďalším prvkom, kedy Matovič absolútne ohrozil všetky princípy demokracie. Je perzekuovanie svojich politických oponentov. Exministra vnútra držali niekoľkotýždňov vo väzení, a na bývalého premiéra bol doslva “hon ako na čarodejnice”. Je teda na mieste otázka, robili to preto, lebo majú strach z návratu Roberta Fica?

Matovič v tom nebol sám

Na pripomenutie. Netreba zabúdať, že na týchto veciach participovali spolu s Matovičom i “novodobí demokrati” Heger, Naď alebo aj Stančík. Pravdepodobnosť však, že by sa “prehupli” cez päť percentnú hranicu a dostali do parlamentu je v týchto dňoch veľmi nízka, preto sa netreba báť toho, že by sa mohli týchto trestuhodnych činov opäť dopúšťať. U Matoviča je to však iné. Pomaly, ale isto rastie. Hra na opozičného politika evidentne vychádza. Podpora u 7 až 8 percent ľudí, ktorí by i napriek udalostiam, kedy pošliapaval demokraciu, Ústavu a ľudské práva hovorí za všetko.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *