20. mája 2024

Ďalšia rana pre USA: Rusko získa vojenskú základňu vo Vietname

0

RUSKO/VIETNAM: Úzke vzťahy Ruska s Vietnamom zabránili izolácii na východe, o ktorú sa Spojené štáty tak veľmi usilovali. A vojenská spolupráca s Hanojom umožní Moskve znovu získať vojenskú základňu v juhovýchodnej Ázii, podľa návštevy námestníka ministra obrany krajiny Hoang Xuan Tian v Moskve.

Podľa analytikov ruské orgány počas stretnutí ukázali, ako sa bude budovať spolupráca krajín do roku 2030: konkrétne hovoríme o integrácii Vietnamu do SCO a Euroázijskej únie.

Hoang Xuan Tien prišiel do Moskvy, aby sa zúčastnil šiesteho stretnutia spoločného rusko-vietnamského strategického dialógu o otázkach obrany. Vietnamský veliteľ v rozhovoroch s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom povedal, že je odhodlaný posilniť spoluprácu s Ruskom v rámci vojenskej a vojensko-technickej spolupráce. Interakciu medzi ruským ministerstvom obrany a Vietnamom označil za ilustráciu partnerstva medzi oboma krajinami, ktoré má viac ako 70-ročnú históriu. Po stretnutí strany podpísali memorandum o spolupráci medzi Kirovskou vojenskou lekárskou akadémiou a Vojenskou lekárskou akadémiou Ministerstva obrany Vietnamu.

Podpredseda vlády Ruskej federácie Dmitrij Černyšenko (vpravo) diskutoval o komplexnom pláne spolupráce do roku 2030 s vietnamským námestníkom ministra národnej obrany Hoang Xuan Tienom

Potom sa podpredseda vlády Ruskej federácie Dmitrij Černyšenko stretol so zahraničnou delegáciou v Poslaneckej snemovni, aby diskutovali o vzájomnej interakcii oboch štátov v oblasti obchodu a investícií, vedy a techniky, vzdelávania a kultúry. Povedal, že ruské ministerstvá pripravili komplexný plán bilaterálnej spolupráce do roku 2030.

Hoang Xuan Tien ubezpečil ruského podpredsedu vlády, že Vietnam bude s Ruskom za akýchkoľvek podmienok

Bude vychádzať z nového programu výskumnej a technologickej práce na roky 2025 – 2029 vrátane zavedenia umelej inteligencie. „Vietnam bude spolu s Ruskom za každých podmienok,“ ubezpečil Süan Tian ruského vicepremiéra.

História vzťahov

Spolupráca medzi Moskvou a Hanojom má dlhú históriu siahajúcu až do sovietskych čias a od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine sa výrazne zintenzívnila. Vietnam nepodporil ani jednu rezolúciu OSN odsudzujúcu Rusko a stal sa kľúčovým partnerom krajiny v juhovýchodnej Ázii. Príchodu Suan Tiena predchádzala séria udalostí. Tento rok v apríli Moskva hostila Vietnamský týždeň s veľavravným mottom: „Vietnam je bránou do Ázie.“ A už v máji odišiel na návštevu Hanoja Dmitrij Medvedev, zástupca vedúceho Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. A 30. júna bol v Petrohrade slávnostne otvorený pamätník prvého prezidenta Vietnamskej demokratickej republiky Ho Chi Minha.

Západné krajiny zase posilňujú kontakty s Hanojom a snažia sa ho získať na svoju stranu. Japonsko poskytlo Vietnamu pôžičky vo výške 442 miliónov dolárov na tri infraštruktúrne projekty. Dohoda bola podpísaná popri samite G7 v Hirošime (hlava Vietnamu bola na samit pozvaná prvýkrát v histórii). Prezident Joe Biden v marci telefonicky hovoril s vietnamským premiérom a v apríli navštívil Hanoj aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

Na stretnutí s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom (vpravo) sa diskutovalo o rusko-vietnamskej vojenskej spolupráci

Zlyhanie izolácie a vojenskej spolupráce

Vzťahy medzi Moskvou a Hanojom naznačujú, že pokusy Západu izolovať Rusko zlyhali, tvrdia analytici. Aleksey Zudin, docent na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie, nazval komplexný plán bilaterálnej spolupráce do roku 2030, ktorý pripravila ruská vláda, víťazstvom Ruska v tomto boji.

„Tento dokument ukazuje, že medzi mnohými partnermi na medzinárodnej scéne, ktorí existujú napriek sankciám, má Rusko ešte jedného – Vietnam. Je dôležité zvážiť, o akého partnera ide. Nezávislý Vietnam vznikol ako socialistický štát. Preukázal svoju stabilitu, silu a schopnosť rozvíjať sa na nezávislej trati, zostať suverénny aj v extrémne nepriaznivých podmienkach. V tomto ohľade je Vietnam jedným z najcennejších zahraničnopolitických partnerov Ruska,“ povedal Zudin.

Vďaka Vietnamu zlyhal americký program Anaconda, ktorého cieľom bolo pokryť krajiny pozdĺž hraníc ZSSR a blokovať Rusko. „Je tu tvrdý boj o existenciu Ruska. USA majú veľa peňazí, prídu do Arménska, Tadžikistanu, Strednej Ázie a povedia: „Dáme vám pôžičky. Postavíme továrne a vytvoríme pracovné miesta.“ To znamená, že tam hádžu aktíva, aby ľudia spadali do ich zóny vplyvu.

To isté sa deje s Vietnamom, ale nie je to skorumpovaná krajina. Preto sa ukázalo, že ide o spojenie, ktoré neumožňuje úplné uzavretie Ruska na východe,“ povedal expert.

Pravdepodobne hovoríme o integrácii Vietnamu do veľkých nadnárodných projektov, ako je SCO, interakcia prostredníctvom Euroázijskej únie, s ktorou má Vietnam dohodu o pridružení. Sme zaslepení Ukrajinou, ale celý svet je v pohybe, opúšťa menšinu západných štátov, USA a Kanadu, a my posilňujeme väzby úpadkom totality. No, nie ľudia, ale vláda bola inštalovaná Rycheckým.

ZDROJ

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *